EL36 i PL36 RFT...

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

EL36 i PL36 RFT...

Post autor: painlust »

Próbowałem pomierzyć swoim miernikiem te lampki wsadzając je w odstawkę od EL34/6L6 doprowadzając oczywiście sekcję anodową do cycka i coś mi nie szło... Dopiero po kilku godzinach sprawdzania miernika zaświtało mi w głowie, że może lampy te mają wyprowadzenia dodatkowe na pinach pustych... no i mają G2 wyprowadzone także na pin 1 oprócz katalogowego 4. Orzeku... :evil: :evil: :evil: Wspominam o tym aby ktoś nie wpadł na pomysł mierzenia dokładnie w ten sam co ja sposób i także stracił czas na głowienie się o co kaman.
klik

Re: EL36 i PL36 RFT...

Post autor: klik »

A ja "akuratny dziadek", zawsze oglądam lampki pod lupą [ew omomierz] i więcej niż czasami
odkrywam takie, jak Twoje, połączenia nóżek "o których się filozofom nie śniło" :shock:
Salut
a.k.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Czy tak czy tak akurat moim miernikiem nie da się pomierzyć tych lampek... napięcia szaleją...
Awatar użytkownika
tradytor
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tradytor »

A teraz to ja nie wiem o co chodzi. W jaki sposób to dodatkowe połączenie uniemożliwiało Ci pomiar? :shock:
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

A co jest na nóżce 1 w EL34?
Awatar użytkownika
tradytor
625...1249 postów
625...1249 postów

Ano siatka trzecia. Jeśli wsadzić EL36 w gniazdo EL34 to rzeczywiście wyjdą cuda. Mogłem zapytać raczej dlaczego nie podałeś napięć odpowiednich dla EL36 na to gniazdo. Teraz jednak miarkuję, że Twój miernik ma raczej na sztywno podpięte do gniazd napięcia dla wybranych typów lamp.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Tak dokładnie jest... mam gniazda dedykowane i gniazda uniwersalne. Na gnieździe dedykowanym pod EL34 wychodzą cuda, a na gniazdach uniwersalnych mam chyba jakieś wzbudzenie bo nawet EF80 pomierzyć nie mogę, choć triodę z ECF82 mierzę bez problemu.
Awatar użytkownika
tradytor
625...1249 postów
625...1249 postów

To jakaś samoróbka ten miernik czy fabryczny? Wzbudzenia to realny problem w miernikach, bo np taki P-508 jest obwieszony przy gniazdach koralikami ferrytowymi jak sosna szyszkami.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Niestety DIY...
klik

:arrow: painlust!
Jeśli poświęciłeś już tyle czasu, to proponuję eksperyment: zasilacze + mierniki;
tzn układ zrobiony PRZEZ CIEBIE! Ja nie mam "miernika lamp" i tak właśnie sobie radzę :D
Zauważyłem, że panuje TU jakaś mistyczna wiara w "mierniki lamp", a to jak się dobrze przyjrzeć
kupa gniazdek, przełączników, transformator i miernik; niestety, często w stanie agonalnym :shock:
Z poważaniem
andy
Awatar użytkownika
tradytor
625...1249 postów
625...1249 postów

ankowalik pisze::arrow: painlust!
Zauważyłem, że panuje TU jakaś mistyczna wiara w "mierniki lamp", a to jak się dobrze przyjrzeć
kupa gniazdek, przełączników, transformator i miernik; niestety, często w stanie agonalnym :shock:
Z poważaniem
andy
No i właśnie - masz w takim mierniku porządne trafa z odczepami, wielopozycyjne przełączniki, kupę gniazd wszelakich (choć oczywiście nie wszystkie) i miernik. Czyli to co w zestawie "zrób to sam, weź zasilacze i mierniki i sobie zmierz". Ale masz jeszcze porządną obudowę, staranny montaż, przełącznik kodowy, którym podajesz dowolne napięcie na dowolną nóżkę wybranej podstawki, gniazda uniwersalne, do których wepniesz dodatkowe mierniki lub opory lub co tam chcesz. Do tego możliwość zmierzenia nachylenia ch-k bynajmniej nie na piechotę (tak, na piechotę też można, ale takim miernikiem jakby wygodniej). I czasem jeszcze taki drobiazg jak zabezpieczenie, które wyłącza wszystko gdy prądy przekraczają granice zdrowego rozsądku.
Jesli zaś zakładasz, że ktoś używa takiego miernika w stanie agonalnym, to załóż też, że jeśli sobie zmajstruje zestaw pomiarowy z mierników i zasilaczy, to to też będą trupy połączone gołymi drutami.
Miernik dobra rzecz, ale to tylko narzędzie, bo mierzy człowiek.
Wracając do problemu painlusta - mogę Ci pomóc mierząc Twoje lampy moim P-508, który jest w bardzo dobrym stanie. Możesz też sobie sam u mnie te lampy pomierzyć, jeśli tak wolisz.
Albo zamieść tu zdjęcia lub schemat swojego miernika, to kilka głów może coś zaradzi.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Ten miernik już jest na tym forum... Przyczyną problemów jest podobno jego fizyczna forma... Na tę chwilę zostawmy go w spokoju. Może jeszcze go przebuduję.
klik

Miernik dobra rzecz, ale to tylko narzędzie, bo mierzy człowiek.
Wracając do problemu painlusta - mogę Ci pomóc mierząc Twoje lampy moim P-508, który jest w bardzo dobrym stanie.
Ależ doskonale kombinujesz. Sek w tym, że na prowincji nie miałem do kogo podjechać,
żeby mi to czy owo pomierzył, radziłem sobie sam i taki sposób lansuję w moim,
jak zwykle, cokolwiek zaczepnym, poście. Jako że to forum dla hobbystów?, dobranie czterech
rurek na piechotę, to chyba niewielki trud. Chyba, że masz produkcję sto szt miesięcznie :wink:
Rozejrzałem się po moim bałaganie, i wszystkie przewody pod ręką są izolowane :shock:
A i mierniki w niezłym stanie :wink:
Czego i Wam życzę
andy
Awatar użytkownika
tradytor
625...1249 postów
625...1249 postów

No przecież, że to do Ciebie nie było to o gołych przewodach i złomowych przyrzadach. Tak tylko, dla zobrazowania :wink:
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: djivo »

Painlust fajnie byłoby znaleźć taki wybierak jak jest w p508, wykorzystać go i połączyć w taki sposób jak jest to zrobione w p508, czyli wszystkie gniazda lampowe są połączone razem równolegle.
A wybierakiem wybierasz tylko co na przykład na pierwszej nóżce wszystkich gniazd ma się pojawić.
Wiele razy mierzę różne dziwne lampy, ostatnio często używam IZS5/71 plus drugi jako ujemne siatkowe, oraz trzeci zasilacz jako zasilanie żarzenia.
Odczyt zwykłymi miernikami. Ale jak nie miałem dwóch IZS to zrobiłem sobie dzielnik na takie zwykłe trafo sieciowe i z niego dawałem minus na siatkę.
Ale mam również P508 :).
Całkowicie sprawnego jak się okazało porównałem go z przyrządem kolegi z tego forum.
Wyniki są identyczne więc oba nie mogły być uszkodzone a mierzyliśmy te samą lampę.
Pozdrawiam.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5