Witam !
Stałem się posiadaczem takiej lampy:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=59228921
Czy ktoś posiada może jakiekolwiek dane na jej temat ?
Wewnętrzna konstrukcja mówi, iż jest to podwójna pentoda (dwa identyczne systemy) , wspólne k, s2 i s3. Ale poza tym, nic nie udało mi się znależć. Może posiadacie taką lampę w starych katalogach ? Chodzi mi głownie o wyprowadzenia i jakieś podstawowe parametry.
Nie wiem nawet, czy R.204 jest jej prawdziwym oznaczeniem... ale nic innego nie widać (na cokole jest jeszcze napisane R.2 04.47)
lampa RT R.204
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Czołem.
Coś o takim oznaczeniu jest tu:
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... /0/018.pdf
Zdaje się, że cokół jednak nie pasuje.
Pozdrawiam,
Jasiu
Coś o takim oznaczeniu jest tu:
Zdaje się, że cokół jednak nie pasuje.
Pozdrawiam,
Jasiu
-
- moderator
To zdecydowania nie to - podałes link do dioy, a to jest zapewne pentoda (a na pewno ma conajmniej jedną siatkę).Jasiu pisze: Coś o takim oznaczeniu jest tu:
-
- 125...249 postów
Cokół oktalowy, jedynie co ustaliłem, to żarzenie na nogach 2 i 7.
A napewno jest to podwójna pentoda, bo widać 3 siatki wewnatrz kazdej anody (i sa 2 takie systemy).
Patrząc od spodu ustaliłem, że katody i siatki trzecie są wspólne (połączone ze sobą) i siatki ekranujące tak samo.
Żebym znalazł chociaż wyprowadzenia takiej lampy, to już można by coś pokombinować z nią dalej
...a tu nic...
W googlach znalazłem tylko R209 (też RT) na stronie sklepu z lampami - "Old radio tube" z 2V napięciem grzejnika... i nic więcej
Szkoda trochę rozbierać cokół, żeby sprawdzić jak jest połączony... bo jest w dobrym stanie i nie rusza się wogóle. Zresztą wygląda na to, iż jest "czymś" przyklejony do bańki, i nie wiem, czy ewentualne kombinacje nie uszkodziły by bańki lampy.
Ta lampa napewno nie ma tak niskiego napięcia jak ta R209 co znalazłem, bo przy 2V to nawet nie chce się rozżarzyć grzejnik. Stawiam na standardowe 6,3V (albo lekko wyższe)
Wygląda na to, że narazie będzie to "nieznana francuska" dekoracja na półce...
Ciekawi mnie jeszcze, czy jest to normalne oznaczenie lampy, czy jakiś militarny wynalazek z zaszyfrowanymi oznaczeniami. Pochodzenie z tego co wiem, to raczej nieznane...
A napewno jest to podwójna pentoda, bo widać 3 siatki wewnatrz kazdej anody (i sa 2 takie systemy).
Patrząc od spodu ustaliłem, że katody i siatki trzecie są wspólne (połączone ze sobą) i siatki ekranujące tak samo.
Żebym znalazł chociaż wyprowadzenia takiej lampy, to już można by coś pokombinować z nią dalej

W googlach znalazłem tylko R209 (też RT) na stronie sklepu z lampami - "Old radio tube" z 2V napięciem grzejnika... i nic więcej
Szkoda trochę rozbierać cokół, żeby sprawdzić jak jest połączony... bo jest w dobrym stanie i nie rusza się wogóle. Zresztą wygląda na to, iż jest "czymś" przyklejony do bańki, i nie wiem, czy ewentualne kombinacje nie uszkodziły by bańki lampy.
Ta lampa napewno nie ma tak niskiego napięcia jak ta R209 co znalazłem, bo przy 2V to nawet nie chce się rozżarzyć grzejnik. Stawiam na standardowe 6,3V (albo lekko wyższe)
Wygląda na to, że narazie będzie to "nieznana francuska" dekoracja na półce...

Ciekawi mnie jeszcze, czy jest to normalne oznaczenie lampy, czy jakiś militarny wynalazek z zaszyfrowanymi oznaczeniami. Pochodzenie z tego co wiem, to raczej nieznane...
-
- 500...624 posty
-
- moderator
Czy ta lampa ma żarzenie bezpośrednie? Jeżeli tak, to jak najbardziej może byż żarzona napięciem 2V i jak najbardziej może być ono tak ciemne, że trudno widoczne.velsper pisze: Ta lampa napewno nie ma tak niskiego napięcia jak ta R209 co znalazłem, bo przy 2V to nawet nie chce się rozżarzyć grzejnik. Stawiam na standardowe 6,3V (albo lekko wyższe)
-
- 125...249 postów
Nie będę rozbierał, bo szkoda niszczyć, a lampa wydaje się sprawna i do tego chyba rzadko spotykana...
Ta lampa nie jest żarzona bezpośrednio. Ma normalną katodę o średnicy podobnej jak w lampach ECC8x. Grzejniki są połączone równolegle (obie połówki lampy).
Dorzucam dwa zdjęcia - troche słabe (ale postaram się je wykonać w świetle dziennym, powinny być lepsze)

Ta lampa nie jest żarzona bezpośrednio. Ma normalną katodę o średnicy podobnej jak w lampach ECC8x. Grzejniki są połączone równolegle (obie połówki lampy).
Dorzucam dwa zdjęcia - troche słabe (ale postaram się je wykonać w świetle dziennym, powinny być lepsze)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.