Witam.
Jestem nowym użytkownikiem forum oraz szczęśliwym posiadaczem bardzo fajnego radyjka Grundig 2043W/D. Radio ma jeden feler, brak mu głośnika wysokotonowego L63-000 25 Ohm. Dotychczasowe poszukiwania głośnika bez efektu. Moja prośba o rade jak rozwiązać problem? Czy mogę zainstalować inny głośnik? Jeżeli tak, to jaki?
Grundig brak głośnika
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 50...74 posty
Grundig brak głośnika
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1875...2499 postów
Re: Grundig brak głośnika
Świetne radio warte uratowania.
Problem możesz rozwiązać na 2 sposoby:
a.poszukać głośnika o podobnej impedancji ale to szalenie trudne
b.poszukać na Al, głośnika produkcji RFT o podobnych wymiarach i zastosować trafo o odpowiedniej przekładni aby dopasować impedancje.
Pozdrawiam T
Problem możesz rozwiązać na 2 sposoby:
a.poszukać głośnika o podobnej impedancji ale to szalenie trudne
b.poszukać na Al, głośnika produkcji RFT o podobnych wymiarach i zastosować trafo o odpowiedniej przekładni aby dopasować impedancje.
Pozdrawiam T
-
- 50...74 posty
Dziękuje za podjęcie tematu.
W moim przypadku pozostaje cierpliwe poszukiwanie ponieważ moja wiedza w tej materii jest znikoma i wszelkie eksperymenty z trafo odpadają.
W moim przypadku pozostaje cierpliwe poszukiwanie ponieważ moja wiedza w tej materii jest znikoma i wszelkie eksperymenty z trafo odpadają.
-
- 625...1249 postów
A przy okazji zapytam którą wersję tego modelu posiadasz i czy masz do niego schemat. Pytam, bo w radiomuseum stoi, że:
Czyli jeśli dobrze zrozumiałem była wersja w układzie refleksowym w torze p.cz. FM + jeszcze jakieś cuda w torze AM (ale tego moja nieznajomość niemieckiego nie jest w stanie przetłumaczyć). Jak by nie było -niebanalne radio.Das Modell gibt es in mehreren Versionen: Die Versionen 1, 2, und 3 (sch2) haben einen FM-HF-Teil in Normalschaltung. Das AM-Teil hat 6 Kreise. - - Die Version 4 (sch1) hat im FM-HF-Teil eine ZF Reflexstufe (ECC85 + 2 Kreise mehr) und im AM-Teil ein dreikreisiges Diodenfilter (1 Kreis mehr).
-
- 1250...1874 posty
Witam. Dobre pytanie która to wersja ,D ,2 D czy 3 D. A przy okazji ,ten sam problem /zadziwiająco "bliżniacze" foto / na elektrodzie miał w pażdzierniku ub.roku "kenia" z Gdańska ,ale była to wersja 3 D.
-
- 50...74 posty
Witam.
Pełna nazwa Grundig Klang 3D.
Pytanie Pol Anki pozostawiam bez odpowiedzi nic nie wnosi do tematu.
Pozdrawiam.
Pełna nazwa Grundig Klang 3D.
Pytanie Pol Anki pozostawiam bez odpowiedzi nic nie wnosi do tematu.
Pozdrawiam.