Odklejenie cewki od membrany

Przetworniki elektroakustyczne, obudowy głośnikowe i zagadnienia pokrewne.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Odklejenie cewki od membrany

Post autor: ed_net »

Witam !
Po uruchomieniu wzmacniacza PA 1801 przyszedł czas na kolumny . W starych zasobach znalazły się kolumny A-17 z głośnikami Tonsilu GDN 16/15 z zawieszeniem na tkaninie.
Głośniki są w bardzo dobrym stanie lecz w jednym z tych głośników odkleiła się cewka od membrany i cewka posuwa membranę sposób nieokreślony wydając przy tym charakterystyczny charchot.
Nie naprawiałem dotychczas takich głośników i proszę podpowiedzcie mi jak to naprawić:
-czy spróbować jakoś odkleić zaślepkę na membranie i dokleić cewkę
-czy i gdzie dokupić cały(najchętniej sklejony) zestaw naprawczy i wymienić całość
Pozdrawiam ed_net
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Odklejenie cewki od membrany

Post autor: AZ12 »

Witam

Myślę, że można odpowiednim klejem skleić to połączenie. Przyczyną często jest przesterowanie głośnika, miałem taki przypadek przy kolumnach Tonsil 5W podłączonych do Amatora 2b stereo.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

Nawet gdyby nie udało się naprawić cewki, i przyszło wymieniać całą membranę - radziłbym zachować stare szmaty. Można je odkleić od membrany przy użyciu toluenu, a gdy gąbki odsłużą już swój czas na który zostały zaprogramowane i rozsypią się w proch marny - spróbować naprawić głośniki powtórnie przyklejając na miejsce gąbek niezawodne i trwałe szmaty.
ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ed_net »

Witam !
W moim głośniku wszystkie elementy są w bardzo dobrym stanie z wyjątkiem odklejenia się membrany od cewki . Cewka natomiast trzyma się dobrze dolnego zawieszenia. Czy w takim przypadku próbować przykleić cewkę do membrany klejem twardym typu epoxyd czy raczej elastycznym np.: polimerowym ?
Pozdrawiam ed_net
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: marekb »

Ja kleję zawsze klejem epoksydowym dwuskładnikowym, typu distal lub epidian. Oczywiście jak najmniej, żeby niepotrzebnie nie obciążać układu cewka-membrana. W/w kleje mają tę zaletę, że po rozrobieniu są bardzo płynne w przeciwieństwie do poxipolu, który nie za bardzo się nadaje, gdyż jest "glutowaty" i nie tworzy ładnej spoiny.