Przebudowa wzmacniacza

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Ghost
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Przebudowa wzmacniacza

Post autor: Ghost »

Dokładnie, preamp wzorowany na Twoim. Co do tego kondensatora 4n7 to zapomniałem go zmienić na schemacie, ale w rzeczywistości jest podłączony do masy. Próbki postaram się nagrać przez święta bo obecnie jestem poza domem i dopiero na święta będę miał dostęp do sprzętu.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Dobra, bądźmy uczciwi. To mój Black Altar, który ja ukradłem Tomowi, który to Tom ukradł Mesie, która ukradła go Soldano, a teraz Ghost zajumał go mi. Wystarczy?
Awatar użytkownika
lukasz_t
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: lukasz_t »

Painlust, a ty miałeś w swoich rękach wzmacniacz Tom-a?
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

W rękach, nie ale Tom modyfikacje Mesy publikował, a to nic innego niż jego Hellstone. Zresztą każdy był inny. Wszystkie mody i ingerencje w brzmienia opisywane na jego stronie znajdują się w poszczególnych egzemplarzach Hellstone'a. Hellstone ma to do siebie, że kanał czysty jest w pełnym klonowaniu jak w Mesie, choć Tom pozbawił go wad które ma DR. Ja wolałem pożenić Fendera z Mesą. Być może dokładnie to samo co ja zrobił MG w modelu Fendmes, ale tego też nie widzialem.
Awatar użytkownika
Ghost
625...1249 postów
625...1249 postów

Ja na swoją obronę mogę dodać, że już w pierwszym poście w tym temacie informowałem iż układ będzie wzorowany na Twoich rozwiązaniach, jako że nie otrzymałem żadnego sprzeciwu z Twojej strony to uznałem, że wszsytko jest ok :oops:.

A tak na poważnie to raczej wszyscy zdajemy sobie sprawę, że niemal każdy "ktoś coś od kogoś" kopiuje w stopniu mniejszym lub większym. Sądze, że Tom zdaje sobie z tego faktu sprawę iż jego pomysły czy rozwiązania będą kopiowane bo w przeciwnym razie po co zakładał by swoją stronę i dzielił się na niej swoimi autorskimi bądź gdzieś podpaczonymi pomysłami.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Nie przejmuj się tym "zajumaniem" Nie mam nic przeciwko, bo ja święty nie jestem, po prostu Kaziu lubi mnie podkurwić.
Awatar użytkownika
lukasz_t
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: lukasz_t »

Z tym kopiowanie, jest jak z grą na gitarze, od razu nikt nic swojego nie tworzy.

Marvel, pamiętam coś kiedyś bąknął(nie pamiętam dokładnie okoliczności, ale na forum jest), żąe od Radulego mógłby pożyczyć Hellstone-a, no ciekawe czy mu pod sukienkę zaglądał?
Awatar użytkownika
Ghost
625...1249 postów
625...1249 postów

Odnośnie Hellstona to pamiętam że gdzieś niedawno trafiłem na przeciek sugerujący powstanie kolejnej generacji kamulca, jednak nie wiem ile w tej plotce prawdy...
Awatar użytkownika
kciuq
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: kciuq »

painlust pisze:Nie przejmuj się tym "zajumaniem" Nie mam nic przeciwko, bo ja święty nie jestem, po prostu Kaziu lubi mnie podkurwić.
Oj Kaziu, Kaziu.
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
Kazimierz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Kazimierz »

Thereminator pisze:Najuczciwiej byłoby wyjasnić sobie nieporozumienia ...
Błędna diagnoza, nie ma żadnych nieporozumień.
painlust pisze:... po prostu Kaziu lubi mnie podkurwić.
To może tak wyglądać tylko z Twojego punktu widzenia. Nie mam żadnych powodów, żeby robić to co napisałeś - a w pełni korzystając z możliwości języka polskiego można wyrazić nawet dosadniej nie używając wulgaryzmów. Denerwujesz się na siebie.
pozdrawiam
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Ale oczywiście nie przyszło ci do głowy, że ktoś to może odbierać inaczej niż ty sobie wyobrażasz...

No to żeby było jasne: Zawsze będę połączenie Hellstone'a z Fenderem nazywał "mój Black Altar" i każdą krzywą odzywkę, aluzję szczególnie od ciebie będę uważał za zaczepkę, a tę można zgłaszać moderatorom. Tylko raz w życiu zgłosiłem atak na moją osobę do moderatora i to chyba na elektrodzie. Nie chciałbym tego robić powtórnie z kimś z tego forum. Wiem, wiem na złodzieju czapka gore...
Awatar użytkownika
Ghost
625...1249 postów
625...1249 postów

Tak sobie przeglądałem temat kolegi Recona i trafiłem na ten viewtopic.php?f=19&t=21031&p=225185&hil ... we#p225067 post VacuumVoodoo i tak się w związku z tym zastanawiam czy nie zarzucić profilaktycznie takich ekranów na przewodach z trafa u siebie. W załączniku wrzucam fotke przedstawiającą który obszar zostałby obekranowny. Dodatkowo zmienie odczep z którego brane jest USZ na 8Ohm. Na chwilę obecną nic innego nie przychodzi mi do głowy z tzw prostych rozwiązań. Ewentualnie moge spróbować w podobny sposób zaekranować te długie wiązki przewodów między płytką a lampami albo spróbować je maksymalnie poskracać. Na które przewody powinienem zwrócić szczególną uwagę podczas szukanie ewentualnych sprzężeń ?

Odnośnie problemów z dziwnym brzmieniem kanału LEAD mój ojciec stwierdził, że któraś z lamp może mikrofonować. Macie może jakiś pomysł jak w praktyce sprawdzić ta teorie a jeśli by się potwierdziła to jak owy problem wyeliminować ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kazimierz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Kazimierz »

Najprościej to kilka lamp i sprawdzać po kolei. Podajesz sygnał z gitary czy z generatora ? Jeżeli z gitary to nie można wykluczyć, że tam powstają jakieś sprzężenia-brzęczenia mechaniczne, w przetworniku... Dlatego lepiej podać sygnał z generatora i obserwować odpowiedź na oscyloskopie.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ghost
625...1249 postów
625...1249 postów

Póki co zrobiłem tylko jeden test z gitara. Generator posiadam, z oscyloskopem gorzej bo niby mam ale jest uszkodzony co za tym idzie odpada opcja użycia go.
Awatar użytkownika
Ghost
625...1249 postów
625...1249 postów

Siadłem dzisiaj do dłubania przy tym ustrojstwie. Udało się w miarę opanować sytuację na kanale Lead. Podniosłem napięcie na poszczególnych stopniach zmniejszając rezystory w łańcuchu zasilania i od razu zaczął lepiej gadać. Niestety nie udało mi się jak narazie nic wykombinować w sprawie piszczącego presence. Zastanawiam się czy nie zamienić miejscami podłączenia anod na trafie bo w sumie nic innego nie przychodzi mi do głowy. Po rozkręceniu presence pisk pojawia się już na pozycji 2 w trybie pentodowym oraz na pozycji 6 w trybie triodowym. Zmieniłem odczep USZ na 8 Ohm ale nic to nie dało temu zastanawiam się nad tymi anodami, aczkolwiek wydaje mi się to trochę dziwne bo są podłączone tak jak w poprzedniej wersji i z tego co pamiętam to tam chyba nie miałem takich problemów. Jakieś ewentualnie inne rady ?