Hugo pisze:Czy spotkał się Ktoś z takim radyjkiem ?
Chętnie kupię trafko głośnikowe od niego lub całe radyjko (nie drogo :wink: )
Pozdrawiam
Spotkał. Tanie nie kupisz, (w ogóle może być problem ze znalezieniem czegoś do kupienia), bo to mocno rzadkie jest. A masz same radio czy całą radiolę?
Nie mam nic oprócz kilku EBL21 i EF22. Kombinuję zmajstrować jakiś wzmacniaczyk do mojej gitarki . Ot co.
Czy jeszcze jakieś radyjko miało przeciwsobną końcówkę na EBL21 ???
Hugo pisze:Nie mam nic oprócz kilku EBL21 i EF22. Kombinuję zmajstrować jakiś wzmacniaczyk do mojej gitarki :lol: . Ot co.
To nie musisz aż tak dokładnie szukać. Trafo od PP na EL84 też ci będzie pasować.
Hugo pisze:Nie mam nic oprócz kilku EBL21 i EF22. Kombinuję zmajstrować jakiś wzmacniaczyk do mojej gitarki . Ot co.
Hugo pisze:No cóż, w dziale "schematy" jest schemat tego radia i jest to układ SE. Chyba, że istniała jakaś inna wersja, o której nie wiem...
Istniała, wersja radiowęzłowa 8W (była też 3W). Podobnie było z Agą. Jesli dobrze kojarzę to Syrena 8W miała umieszczone magiczne oko w prawym górnym rogu, a zwykła na środku.
OTLamp pisze:Istniała, wersja radiowęzłowa 8W (była też 3W). Podobnie było z Agą. Jesli dobrze kojarzę to Syrena 8W miała umieszczone magiczne oko w prawym górnym rogu, a zwykła na środku.
Dzięki - wszystko jasne. Jednak nie zmienia to faktu, że nadal nie mam takiego trafka
Może jakaś "dobra dusza" mnie poratuje
Na Forum jest nieco informacji na temat źródeł, w których można się zaopatrzyć w transformatory. Jak zostało wzspomniane możesz się oprzeć na trafie przystosowanym do EL84 np. zaopatrując się w nie w Zatrze.
W tym linku np. był informacje o producentach: http://www.trioda.com/php/forum/viewtopic.php?t=944
W Zatrze takie trafo nie powinno być szczególnie drogie
Pozostaje Ci spróbować na Allegro w dziale Radiotechnika - czasami sprzedawane są tam części z rozbiórki starych radioodbiorników. To nie będzie łatwe bo z moich obserwacji aukcji wynika, że modele aparató ze wzmacniaczami przeciwsobnymi (w całości lub częściach) trafiają się raczej rzadko .
Daj też ogłoszenie w dziale Kupię lub Poszukuję - może trafi się jakiś szczęśliwy posiadacz takiego trafa.
Hugo pisze:
Dzięki za info, ale jednak chciałbym zastosować jakiś stary transformator od radioodbiornika. Może to głupie, ale ...
Owszm - radia na EBL21 z przeciwsobną końcówką trafiają się raczje rzadko, więc są trudne do znalezienia (i na ogół drogie). Tak więc nie za bardzo takie szukanie ma sens.