Capello Verdii prośba o sugestie

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

buczerek
4 posty
4 posty

Capello Verdii prośba o sugestie

Post autor: buczerek »

Witam, od pewnego czasu jestem w posiadaniu odbiornika radiowego Capello.
Nie zajmuję się kolekcjonowaniem takich odbiorników a w jego posiadanie wszedłem zupełnie przypadkiem.
Otóż kupowałem starą szafę u jednej Pani i wypatrzyłem górę radioodbiorników dosłownie górę.
Okazało się że jej zmarły mąż majstrował przed laty przy nich, i faktycznie leżały do tej pory jakieś rozmaite mierniki itp po nim.
Kupiłem te radia od niej dl znajomego, który zbiera radia. Wiem że były tam na pewno Aga pionierek jakiś jeden juwel jeden Philips... łącznie 7 sztuk. Stan masakra bo stały koło jakiejś suszarni więc miały tonę kurzu.
Do rzeczy podjechałem do tej kobiety raz jeszcze bo zadzwoniła że sprzedaje jakąś komódkę jeszcze i przy okazji wytaszczyła ale już z domu dwa radia Juwela w całkiem ładnym stanie i właśnie to Capello.

Pomyślałem,że będzie bardzo ładnie wyglądało w salonie przy starych meblach które zbieram.
Skrzynię zrobię bo mam doświadczenie przy konserwacji mebli:) ale środek pomimo że ukończyłem technikum elektroniczne to już wyższa szkoła jazdy. Niestety uczyli nas już tylko krzemu :cry:

Poczytałem pooglądałem z każdej strony usiadłem pomyślałem :idea:
Brak kabla zasilającego i pokryw. Dorobiłem przewód - test 230V i..... nie wybuchło sukces
Lampy świecą wszystkie, głośnik cichutko szumi ale niestety na takiej prowizorycznej antenie nic nie złapałem.

Prośba do fachowców jest taka: napiszcie coś o tym radyjku, dostępność w dzisiejszych czasach ewentualnych elementów, jakiś schemat bo przekopałem internet i nic jedno foto i prawie żadnych materiałów.U was ( od wczoraj u nas :wink: ) w kolekcjach też nie spotkałem tego modelu.

Co z tym dalej robić zostawić elektronikę w spokoju i odrestaurować tylko skrzynie???
Czekam na sugestie

Fotki "Verdiego":
Załączniki
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg
8.jpg
jurek968
250...374 postów
250...374 postów

Re: Capello Verdii prośba o sugestie

Post autor: jurek968 »

Moim zdaniem odłóż na półkę .Bez schematu i bez doświadczenia nie naprawisz skutecznie tego radia.
Widać , że nawet nie jest solidnie wyczyszczone plus dołożone trymery na kondensatorze powietrznym , nie wróżą łatwego zestrojenia.
Moja rada- napraw kilka prostszych radii i zacznij wspaniałą pasję a za kilka miesięcy z pewnością będzie Ci łatwiej.
Patrząc powierzchownie osobiście bałbym się uruchomić radio w takim stanie możesz spalić trafo lub sprokurować inne awarie.
szukam ramki alumnium do Telefunken 813W,i T5Z,
wyłącznik zasilania Philips 103A /948A
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

Nie polecam rozpoczynania nauki uruchamiania starych radyj od tego radia. To już skomplikowany układ, na 'zielonych' w temacie czeka trochę pułapek. Radio jest dość efektowne (choć to zależy co kto lubi :). Jeżeli radio nie musi grać proponuję zostawić je jak jest, jeżeli musi - oddać fachowcowi, efekt będzie szybszy, pewniejszy i bez strat po drodze :)

Interesujące jest w sumie dość średnio, Capello to polska (z Katowic) montowania austriackich odbiorników Ingelen, układ i wygląd typowy. Naprawdę efektowne i z interesującą konstrukcją są odbiorniki ze skalą geograficzną - na skali jest mapa Europy, a zamiast wskazówki rozświetlają się punkty w miejscu lokalizacji nadajnika danej stacji.
buczerek
4 posty
4 posty

Dziękuje Kolegom za cenne sugestie.
Tak też myślałem, i utwierdziliście mnie w tym przekonaniu, że to za wysokie progi jak dla mnie.
Z drugiej strony nie pałam aż taką miłością do retro odbiorników aby inwestować w nie fundusze.
Myślę, że jest to przede wszystkim rzadkie już radio i powinno mieć jakąś ładną półeczkę u kogoś kto będzie go głaskał codziennie.
Poważnie zastanawiam się czy go po prostu nie sprzedać, i od razu powiem, że jeśli tak to będzie to pewnie aukcja na "znanym" portalu na A... ale z poszanowaniem zasad.
Odsyłam do jednego z tematów na tym forum o nazwie bodajże "filozofia zakupów" gdzie przeczytałem kilka ciekawych myśli, które dały mi do myślenia i chcąc być rzetelnym sprzedającym mam zamiar zachować się fair w stosunku do wszystkich chętnych.
Pozdrowienia.
MMK12
10...14 postów
10...14 postów

Post autor: MMK12 »

Witam serdecznie

Jestem kolekcjonerem odbiorników Capello
Jestem poważanie zainteresowany kupnem tego radio za dobre pieniądze .
Proszę o kontakt telefoniczny pod numer 602 749 445 lub podanie mi swojego nuemru kontaktowego
Z pozdrowieniami:

Mariusz M.
buczerek
4 posty
4 posty

Witam, jak pisałem wcześniej tak zrobiłem.
Zainteresowani niech zaglądają na all.... :wink:
Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
czapa tranzystor
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: czapa tranzystor »

Nie chciał byś sie zamienić np za inne powojenne? ew porcelanę?
ODPOWIEDZ