Lampy o zwiększonej niezawodności

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Lampy o zwiększonej niezawodności

Post autor: gsmok »

Witam
Zbierając materiały na temat lamp o zwiększonej niezawodności natknąłem się na ciekawą informację. Otóż okazuje się, że w celu odgazowania materiału elektrod stosowano technologię bombardowania elektronowego. Niestety nie znalazłem wyjaśnienia tego zjawiska - jak bombardowanie elektronami powoduje odgazowanie metalu :?
Może ktoś jest w stanie to wyjaśnić?

Przy okazji - imponującym parametrem lamp długowiecznych jest przewidywany czas pracy np. 100000 godzin dla lampy 13Ż41C oraz czas wygrzewania/sezonowania przed sprzedażą sięgający 2000 godzin czyli tyle ile wynosi przewidywany czas pracy niektórych "zwykłych" lamp.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Jasiu

Re: Lampy o zwiększonej niezawodności

Post autor: Jasiu »

Czołem.
gsmok pisze:Witam
Zbierając materiały na temat lamp o zwiększonej niezawodności natknąłem się na ciekawą informację. Otóż okazuje się, że w celu odgazowania materiału elektrod stosowano technologię bombardowania elektronowego. Niestety nie znalazłem wyjaśnienia tego zjawiska - jak bombardowanie elektronami powoduje odgazowanie metalu :?
Technika zwana "sputtering", czyli bombardowanie wysokoenergetycznymi elektronami (albo jonami) bywa używana zarówno do nakładania warstw na obiekty, jak i do usuwania ich powierzchniowej, zanieczyszczonej warstwy. Poszukaj pod "electron sputtering", pewnie coś znajdziesz.

Pozdrawiam,
Jasiu
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Dzięki. Jest to jakaś wskazówka do poszukiwania informacji. Pójdę jej tropem.

O tej technologii przeczytałem w książce "Nowoczesne lampy elektronowe małej mocy". Są w niej opisane i inne ciekawe metody związane z produkcją lamp np. wytwarzanie próżnioszczelnych baniek, w których łączenie szkła jest realizowane na zasadzie dyfuzji szkła a nie stapiania.
Dla zainteresowanych ksiązka jest do pobrania:
http://www.trioda.com/php/forum/viewtopic.php?t=2912
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'