Witam
Zamierzam zbudować zestaw kolumn na głośnikach z Altonów 110. Pomysł mam taki aby oba głośniki niskotonowe były w osobnych skrzyniach a głośniki średnio i wysoko tonowe też w osobnych(nie będzie oryginalnych GDWT tylko jakiś GDWK jeszcze nie myślałem nad tym). W programie WisISD obliczyłem że skrzynia ma mieć +/- 65l przy strojeniu 37Hz średnica otworu ma byś 10cm a długość BR 20cm. Niedawno chyba(nie umie znaleźć nigdzie tego tematu) na elektrodzie czytałem że do tego głośnika lepsza jest obudowa ok 80l oczywiście BR. Teraz mam do was pytanie: w której skrzyni lepiej się będzie zachowywał ten głośnik i przy jakim strojeniu? Zestaw ten będzie służył głównie do słuchania muzyki.
Skrzynia do GDN 30/80/4
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
-
- 250...374 postów
Re: Skrzynia do GDN 30/80/4
Trochę zgadując, ale skoro podpierasz się symulacja w WinISD, zobacz jaki jest impuls dla parametrów przez Ciebie podanych. Nie zawsze najniższe strojenie da dobry dźwięk. Wbrew pozorom strojenie rury nawet na 40-45 Hz jeśli głośnik i obudowa jest poprawnie dobrane potrafi przewrócić wątrobą 

-
- 125...249 postów
Re: Skrzynia do GDN 30/80/4
Udało mi się znaleźć ten temat o którym mówiłem wcześniej
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic618435.html
Swoja przygodę z WinISD rozpocząłem dopiero kilka dni temu i jeszcze nie doszedłem co to jest ten impuls(mam wersje polską ściągnięta z elektrody). Przy okazji mam kolejne pytanko: czy wzmacniacz pionera a339 2x55w 8Ohm wystarczy do takiego zestawu?
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic618435.html
Swoja przygodę z WinISD rozpocząłem dopiero kilka dni temu i jeszcze nie doszedłem co to jest ten impuls(mam wersje polską ściągnięta z elektrody). Przy okazji mam kolejne pytanko: czy wzmacniacz pionera a339 2x55w 8Ohm wystarczy do takiego zestawu?