Mam pytanie nie dawno stałem się posiadaczem generatora sygnałowego 100KHz-110MHz oczywiście zrobionego na lampach prostownik EZ80, generator w.cz ECC88 , generator modulujący m.cz ECC82. Mam pytanie w sprawie przebiegu wyjściowego bez modulacji jak rozumiem ma być czysta sinusoida a u mnie tak nie jest.
Generator nie posiada żadnych oznaczeń ani tabliczki znamionowej
Zakresy w.cz przełącza się za pomocą przełącznika obrotowego który przełącza indukcyjności , a płynne strojenie w ramach zakresu agregatem pojemnościowym (kondensatorem zmiennym ). Schematu nie posiadam dodaje zdjęcia przebiegów im niższy zakres tym większe zniekształcenie mierzyłem tylko do 10MHz bo więcej nie pozwala mi oscyloskop .
I pytanie co może być nie tak ?
Generator sygnałowy 100KHz-110MHz
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 3 posty
Generator sygnałowy 100KHz-110MHz
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1250...1874 posty
Re: Generator sygnałowy 100KHz-110MHz
Wygląda na to, że rozjechał się punkt pracy lampy oscylatora (albo i modulatora, w zależności od schematu punkt pracy lampy modulatora może lub nie wpływać na punkt pracy lampy oscylatora) albo któregoś stopnia wzmocnienia. To że dla wyższych częstotliwości obserwujesz ładniejszy przebieg może wynikać z ograniczonego pasma Twojego oscyloskopu (wywnioskowałem z Twojego posta że ma 10MHz pasmo?), przez co będzie tłumić harmoniczne powyżej tych 10MHz
Ogólnie jeśli to samodział to ciężko Ci coś poradzić, bo nie wiadomo jak to zrobili. Tak w ciemno możesz spróbować zwrócić uwagę na kondensatory, których upływ mógłby wpływać na punkty pracy lamp, czyli na pewno wszystkie łączące siatki pierwsze lamp z punktami o wysokim napięciu (np. anodami poprzedniej lampy). A w ogóle najlepiej by było jakbyś zrysował schemat.
Pozdrawiam
Ogólnie jeśli to samodział to ciężko Ci coś poradzić, bo nie wiadomo jak to zrobili. Tak w ciemno możesz spróbować zwrócić uwagę na kondensatory, których upływ mógłby wpływać na punkty pracy lamp, czyli na pewno wszystkie łączące siatki pierwsze lamp z punktami o wysokim napięciu (np. anodami poprzedniej lampy). A w ogóle najlepiej by było jakbyś zrysował schemat.
Pozdrawiam
SQ9KQZ
-
- 3 posty
Oscyloskop którym mierzyłem ma pasmo do 10MHz, mam jeszcze jeden do 40MHz mogę nim zobaczyć tylko czy coś to wniesie do sprawy ?
Tak myślałem żeby go zrysować jak znajdę chwilkę to skrobnę schemat tego.
Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa im wyższa częstotliwość tym ładniejszy przebieg ale i tak daleko mu do sinusoidy.
Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie.
Acha siedzi tam jeden kondensator potocznie zwany kartoflem ma 2200pF zmierzyłem mu pojemność i się zgadza, mierzyłem tez jego rezystancję na zakresie 200Mohm ma nieskończoność tak że wygląda na sprawny piszę to bo kolega starszej daty kazał mi go od razu wymienić.
Czy miał rację ?
Tak myślałem żeby go zrysować jak znajdę chwilkę to skrobnę schemat tego.
Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa im wyższa częstotliwość tym ładniejszy przebieg ale i tak daleko mu do sinusoidy.
Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie.
Acha siedzi tam jeden kondensator potocznie zwany kartoflem ma 2200pF zmierzyłem mu pojemność i się zgadza, mierzyłem tez jego rezystancję na zakresie 200Mohm ma nieskończoność tak że wygląda na sprawny piszę to bo kolega starszej daty kazał mi go od razu wymienić.
Czy miał rację ?
-
- 375...499 postów
Gachu13 odpowiedział Ci dlaczego. Twój oscyloskop po prostu "nie wydala" wycinając owe zniekształcenia i dlatego przebieg zaczyna wyglądać "ładniej". Nawet ten o pasmie 40MHz nie wydoli pełnego zakresu Twojego generatora. Obu oscyloskopów możesz użyć pod warunkiem pełnego zrozumienia co mierzysz.alan pisze:Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa im wyższa częstotliwość tym ładniejszy przebieg ale i tak daleko mu do sinusoidy.
O tym jak mierzyć oscyloskopem poczytaj w tym wątku:
viewtopic.php?f=5&t=21273
Working class can kiss my arse, I got a foreman job at last!
-
- 1250...1874 posty
Możliwe, one były raczej nietrwałe, inna sprawa że w zależności o punktu w jakim jest włączone jego upływ może, ale w cale nie musi mieć negatywnego wpływu na działanie układu. Jak zrysujesz schemat to będziemy mogli to ocenić, choć jeśli go wymienisz "na ślepo" też się nic nie stanie, byle nowy był na odpowiednio wysokie napięcie!Acha siedzi tam jeden kondensator potocznie zwany kartoflem ma 2200pF zmierzyłem mu pojemność i się zgadza, mierzyłem tez jego rezystancję na zakresie 200Mohm ma nieskończoność tak że wygląda na sprawny piszę to bo kolega starszej daty kazał mi go od razu wymienić.
Czy miał rację ?
Pozdrawiam
SQ9KQZ
-
- 3 posty
Załączam schemat samego generatora w.cz, mam nadzieje że się nie pomyliłem przy rysowaniu w razie niejasności proszę pytać.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1250...1874 posty
Schemat wygląda w miarę rozsądnie.
Pierwszy podejrzany kondensator to 10p od anody (6) do siatki 1 (2) - przy okazji wydaje się mieć trochę za małą pojemność ale powiedzmy że na razie wartość zostawmy w spokoju. Ważne jak wyglądają napięcia - powinno być mniej więcej tak:
Nr. nóżki___Napięcie
1_________83V (zresztą tak napisałeś na schemacie)
2_________0V (to sprawdź przede wszystkim!)
3_________~1-3V
4 i 5 - żarzenie - zakładam że jest w porządku
6_________83V (praktycznie tyle samo co na nóżce 1)
7_________0~5V (może się zmieniać przy przykładaniu sondy miernika, ale to napięcie póki co nie jest zbyt krytyczne)
8_________masa
Na czas pomiarów wejście modulacji zewrzyj do masy.
Jeśli napięcia będą się wydawały w porządku spróbuj zaobserwować oscyloskopem przebieg na nóżce 2 - sondę ustaw koniecznie na 1:10 a częstotliwość na w miarę niską, może być te 100kHz.
Pozdrawiam i życzę powodzenia!
Pierwszy podejrzany kondensator to 10p od anody (6) do siatki 1 (2) - przy okazji wydaje się mieć trochę za małą pojemność ale powiedzmy że na razie wartość zostawmy w spokoju. Ważne jak wyglądają napięcia - powinno być mniej więcej tak:
Nr. nóżki___Napięcie
1_________83V (zresztą tak napisałeś na schemacie)
2_________0V (to sprawdź przede wszystkim!)
3_________~1-3V
4 i 5 - żarzenie - zakładam że jest w porządku
6_________83V (praktycznie tyle samo co na nóżce 1)
7_________0~5V (może się zmieniać przy przykładaniu sondy miernika, ale to napięcie póki co nie jest zbyt krytyczne)
8_________masa
Na czas pomiarów wejście modulacji zewrzyj do masy.
Jeśli napięcia będą się wydawały w porządku spróbuj zaobserwować oscyloskopem przebieg na nóżce 2 - sondę ustaw koniecznie na 1:10 a częstotliwość na w miarę niską, może być te 100kHz.
Pozdrawiam i życzę powodzenia!
SQ9KQZ