Uszkodzony oscyloskop DT6630, naprawić? sprzedać?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 25...49 postów
Uszkodzony oscyloskop DT6630, naprawić? sprzedać?
Witam!
Znalazłem u mojego wujka trochę styrany oscyloskop Wrocławskiej produkcji.
Ma kilka braków w gałkach, możliwe że lampa padła ale nie wiem jak się za to zabrać.
Sprzęt jest ogromny, znalazłem chyba jakieś dokumenty od niego ale nie wiem czy się brac za jego naprawę czy moze go sprzedać...
Co poradzicie w tej sytuacji?
Podobno sprzęt jest bardzo profesjonalny ale nie wiem ile by zajęła czasu i pieniędzy jego naprawa...
Znalazłem u mojego wujka trochę styrany oscyloskop Wrocławskiej produkcji.
Ma kilka braków w gałkach, możliwe że lampa padła ale nie wiem jak się za to zabrać.
Sprzęt jest ogromny, znalazłem chyba jakieś dokumenty od niego ale nie wiem czy się brac za jego naprawę czy moze go sprzedać...
Co poradzicie w tej sytuacji?
Podobno sprzęt jest bardzo profesjonalny ale nie wiem ile by zajęła czasu i pieniędzy jego naprawa...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Uszkodzony oscyloskop DT6630, naprawić? sprzedać?
Naprawa Takiego przyrządu wymaga wiedzy więcej, niż podstawowej.
Jeśli zaczynasz przygodę z elektroniką, z pewnością sobie nie poradzisz (bez urazy).
Andy
Jeśli zaczynasz przygodę z elektroniką, z pewnością sobie nie poradzisz (bez urazy).
Andy
-
- 1875...2499 postów
Sprzęt całkiem fajny- sam używam podobnego.
Najpierw zlokalizuj usterkę zasilania lampy oscyloskopowej.
Jeśli znajdziesz to wtedy jest sens dyskutować o opłacalności naprawy.
Przy okazji- skąd jesteś?
Najpierw zlokalizuj usterkę zasilania lampy oscyloskopowej.
Jeśli znajdziesz to wtedy jest sens dyskutować o opłacalności naprawy.
Przy okazji- skąd jesteś?
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
-
- 9375...12499 postów
Gość na elektrodzie pokazał, że nie potrafi połączyć 4 diód w mostek i połączyć tego z transformatorem, a ty go namawiasz na zlokalizowanie usterki w oscyloskopie?
-
- 1875...2499 postów
To znacząco zmienia postać rzeczy..
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
-
- 3125...6249 postów
Nie DT6630 jak w tytule, lecz DT6620 jak na zdjęciu mam od pięciu lat padnięty, sam nie dałem rady a nikogo nie prosiłem o pomoc bo mam świadomość że tego sprzętu przez "telefon" nie naprawię. Nie doradzam dania komuś do naprawy bo ktoś tego za dwie dychy nie zrobi a sam raczej też sobie nie poradzisz . Pozdrawiam.
-
- 1250...1874 posty
Kolego Longer713 witamy Ciebie na naszym forum. Nie zamartwiaj się tymi przytykami – to taki „chrzest bojowy”. Ja, jak i każdy z nas na początku był „ciemny jak tabaka w rogu”.
Wracając do Twojego pytania – może oscyloskop nie jest uszkodzony? Może gałki i przełączniki są tak ustawione, że na ekranie nic nie widać bo plamka jest poza ekranem lub jest wygaszona. Prawdopodobnie po długim czasie leżakowania przełączniki i potencjometry wymagają konserwacji. Nie doradzam byś to robił – wymaga to większego przygotowania. Skoro masz jakieś papiery do niego to zapoznaj się najpierw z nimi. Zapewne jest tam instrukcja obsługi.
Swoją drogą, mimo iż jest to bardzo „mądry” oscyloskop, jego obsługa na początku sprawi Ci mnóstwo kłopotów. Korzystanie z takiego instrumentu wymaga dość obszernej wiedzy co i jak mierzyć.
Osobiście doradzam – zamień się na jakiś bardzo prosty (nawet tani) oscyloskop a będziesz miał więcej zadowolenia i korzyści. Na prostym szybciej załapiesz o co chodzi a ewentualne awarie (oczywiście z winy użytkownika) łatwiej i taniej usunąć.
Wracając do Twojego pytania – może oscyloskop nie jest uszkodzony? Może gałki i przełączniki są tak ustawione, że na ekranie nic nie widać bo plamka jest poza ekranem lub jest wygaszona. Prawdopodobnie po długim czasie leżakowania przełączniki i potencjometry wymagają konserwacji. Nie doradzam byś to robił – wymaga to większego przygotowania. Skoro masz jakieś papiery do niego to zapoznaj się najpierw z nimi. Zapewne jest tam instrukcja obsługi.
Swoją drogą, mimo iż jest to bardzo „mądry” oscyloskop, jego obsługa na początku sprawi Ci mnóstwo kłopotów. Korzystanie z takiego instrumentu wymaga dość obszernej wiedzy co i jak mierzyć.
Osobiście doradzam – zamień się na jakiś bardzo prosty (nawet tani) oscyloskop a będziesz miał więcej zadowolenia i korzyści. Na prostym szybciej załapiesz o co chodzi a ewentualne awarie (oczywiście z winy użytkownika) łatwiej i taniej usunąć.
-
- 25...49 postów
@ Michal_B Wrocław
@painlust Spytałem grzecznie bo nie wiedziałem, takie trudne do zrozumienia? I co z tego że robię 50W lampy nie wiedząc o mostku. Elektronikę miałem w szkole pobieżnie a zamiast grać całe dnie z gry i siedzieć na przysłowiowej dupie chce coś robić. To że masz dużą wiedzę to nie upoważnia Cię do jechania każdego jak leci...
@ gustaw353 Mi również miło mimo kilku ciężkich mas spotykanych po drodze...
Nie mam nawet za bardzo czasu zajętego przez inne konstrukcje na naprawę tego oscyloskopy zważywszy że nie potrzebuję go nawet. Najlepiej by było go sprzedać...
@painlust Spytałem grzecznie bo nie wiedziałem, takie trudne do zrozumienia? I co z tego że robię 50W lampy nie wiedząc o mostku. Elektronikę miałem w szkole pobieżnie a zamiast grać całe dnie z gry i siedzieć na przysłowiowej dupie chce coś robić. To że masz dużą wiedzę to nie upoważnia Cię do jechania każdego jak leci...
@ gustaw353 Mi również miło mimo kilku ciężkich mas spotykanych po drodze...
Nie mam nawet za bardzo czasu zajętego przez inne konstrukcje na naprawę tego oscyloskopy zważywszy że nie potrzebuję go nawet. Najlepiej by było go sprzedać...
-
- 9375...12499 postów
To z tego, ze z takimi co nie potrafią połaczyć 4 diód w mostek i przełożyć schematu elektrycznego na montazowy nie można normalnie dyskutować. Ja nie dyskutuje o filologi chińskiej, mam nadzieję, że wiesz dlaczego...
-
- 6250...9374 posty
Painlust - ale możesz wzorem kolegi Longer713 porwać się na napisanie jakiegoś poematu albo powieści po chińsku

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 1875...2499 postów
Eh, poczekamy aż odpalisz tego 50W potwora. wtedy na bank będzie potrzebnyLonger713 pisze:Nie mam nawet za bardzo czasu zajętego przez inne konstrukcje na naprawę tego oscyloskopy zważywszy że nie potrzebuję go nawet.

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 9375...12499 postów
A jak nie odpali to nie będzie 

-
- 250...374 postów
Na początek polecam książki:
"Pomiary Oscyloskopowe" Rydzewski oraz tego samego autrora "Oscyloskop elektroniczny"
"Pomiary Oscyloskopowe" Rydzewski oraz tego samego autrora "Oscyloskop elektroniczny"
-
- 1250...1874 posty
Kol. Longer713 , ja jednak doradzam Ci nie obrażać się na oscyloskop i kolegów.Tak oscyloskop (jakiś prostszy) jak i koledzy są potrzebni.
-
- 3125...6249 postów
Longer 713 - Jeśli mogę spytać, gdzie Kolega mieszka??