Jaki efekt jest w Supreme?

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Anioł
3 posty
3 posty

Jaki efekt jest w Supreme?

Post autor: Anioł »

Posiadam niesprawny gitarowy wzmacniacz lampowy Supreme. Jest nieco inny niż ten zamieszczony na http://www.trioda.com/php/forum/viewtop ... ht=supreme . Na obudowie nie jest napisane Supreme 60 tylko samo Supreme. Na przedwzmacniaczu jest osiem potencjometrów, tak jak na zdjęciu http://www.trioda.com/php/forum/download.php?id=1219 , z tym, że są to potencjometry podwójne, czyli jeden taki potencjometr składa się z dwóch:

- górny ma wartośći:
*PU-421.766, 50 kOhm – A, 0,25 W
- dolny ma wartośći:
1 MOhm – B, 0,1 W

Nad drugą gałką od dołu napisane jest effect, a nad trzecią rate. Wskazywałoby to na to, że we wzmacniaczu tym jest jakiś efekt. Czy wiecie jaki to efekt?
Serdecznie pozdrawiam.
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: VacuumVoodoo »

Jedyne co mi sie z tym kojarzy to tremolo, czasem blednie nazywane vibrato.
"Rate" to czestotliwosc a "Effect" to chyba regulacja glebokosci modulacji amplitudy.
Aleksander Niemand
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: MartensEleven »

tremolo to modulacja amplitudy sinusem, kwadratem lub trójkątem. Vibrato to modulacja wysokości dźwięku z reguły sinusem. To tak gwoli ścisłości napisałem ;-)

Ten efekt według mnie to najpewniej będzie jakiś prosty chorus. Jako gitarzysta nic innego w piecu co ma pokrętło rate nie miałoby większego sensu. Pokrętło Rate ustawia częstotliwość modulacji przesunięcia fazowego sygnału nakładanego na oryginalny a to drugie pokrętło okresla proporcję między sygnałem oryginalnym, a przesuniętym w fazie z zadaną częstotliwością. Tak z grubsza działa chorus. Najczęściej jest jeszcze sprzężenie zwrotne dla pogłębienia efektu, ale to pokrętło nie jest konieczne.Gdy go nie ma najczęściej jest na stałe ustawione na około 25%.

Pozdrawiam

lit/log/interp/ort!
Lepiej wiedzieć że się myśli, niż myśleć że się wie.
ODPOWIEDZ