Więc zapraszam do odwiedzenia mojego wątku... tam zostało wszystko opisane a jak będzie Cię to interesować to mam schemacik wzmaka w CM2000...
Pozdrawiam
marjan1 pisze:Poszukuje sprawdzonego w działaniu schematu wzmacniacza na EBL21 sterowanego najlepiej ECC88
Ale po co taki mezalians? Do tego celu stosowało się lampy loctalowe EF21 i EF22, a w radiach - także triodę lampy ECH21 (heptoda tej lampy pracowała jako wzmacniacz p.cz). Można ją też wykorzystać we wzmacniaczu bardziej rozbudowanym: heptoda (w połączenieu pentodowym, trzecia siatka na masie) jako stopień napięciowy sterujący lampą EBL21, zaś trioda - dodatkowy stopień wstępny o niewielkim wzmocnieniu ale za to o małej impedancji wyjściowej, jaka jest wymagana do sterowana pasywnego dwustronnego regulatora barwy dźwięku. Aby diod w lampie EBL21 nie marnować - można je wykorzystać w roli prostownika napięcia sygnału (o ile tylko transformator głośnikowy ma dodatkowe uzwojenie dla słuchawek - może to być nawet prostownik pełnookresowy, w postaci mostka zawierającego dwie diody i dwa rezystory). Sygnałem z takiego prostownika steruje się wskaźnik wysterowania w postaci oka magicznego (i znów najlepiej aby było to oko z odpowiedniej epoki, a więc raczej nie EM84 lecz EM4, EM11 lub sowieckie 6E5C)
A czy koledzy spojrzeli na datę ostatniego postu w tym wątku - 2005 rok...
Kolego Pionier62 - co ma Meloman 25 P-P na PL500 do poszukiwań schematu SE na EBL21 + ECC88?
Pozdrawiam
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Witam, już podawałem na tym forum schemat wzmacniacza, naprawdę uniwersalnego i retro. Dwa wejścia audio w tym jedno tylko dla mikrofonu(karaoke).
Pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)
Jak EBL21 to proponuję PP. Inwerter na ECH21 (w notach katalogowych ECH21/UCH21 jest podany takowy inwerter wraz z jego osiągami). Lampa wstępna to EF22. Jeszcze prostownicza AZ21 i będzie ciekawy wzmacniacz na loctalach.
dziubdziu pisze:Witam.Ja też chcę zbudować wzmacniacz na ebl21+ ef22.Nie wiem jaki trafo zasilający zastosować.Tj napięcie natężenie itp
Daję schemat jednego kanału
Skoro ma być stereo - pasować tu będzie niemal każdy transformator sieciowy który uciągnałby wzmacniacz z dwiema lampami ECL86, z poprawką jednak na wyraźnie większe zapotrzebowanie na moc żarzenia. Taki jaki był zastosowany w odbiorniku stolicopodobnym też miałby szansę wyrobić: 2XEF22 i EBL21 pozostaje bez zmian, a zamiast ECH21, EM4 i dwóch żarówek mamy drugą EBL21 - bilans zatem się zgadza. Obciążenie uzwojeń anodowych też się wiele nie zmieni: ECH21 oraz EF22 we wzmacniaczu p.cz. których tu nie bvędzie zużywają prądu całkiem sporo, w przeciwieństwie do pomijalnego zapotrzebowania na moc przez tę samą EF22 w układzie oporowego wzmacniacza napięciowego m.cz. Jeśli zadbać aby prąd anodowy każdej z EBL21 nie przekroczył 36mA - to i jedna lampa prostownicza z tamtej epoki, pasująca do takiego transformatora (AZ1 lub AZ11) wystarczy. Ze współczesnych - wystarczy np. TSL60-001 firmy INDEL http://www.indel.pl/e_tsl.htm ; TSL40/001 miałby nieco za mały prąd anodowy.
Co do transformatora głośnikowego - najwłaściwszy będzie tutaj taki jaki zapewni Ra=7k, znów jak dla ECL86. A więc TG2-20/666 (stosowany w magnetofonie ZK120) dla glośnika 4 omy, TG3,5 (telewizyjny) dla głośników 8 lub 15 omów). Ale i zastosowanie mniejszej Ra, na poziomie 5k (TG2,5 lub TG5 albo tez stary TW6 czy inny stosowany z lampą EL84, w tym także współczesny TGL5/001 - http://www.indel.pl/e_tgl.htm ) nie pogorszy bardzo sytuacji.
STUDI pisze:Jak EBL21 to proponuję PP. Inwerter na ECH21 (w notach katalogowych ECH21/UCH21 jest podany takowy inwerter wraz z jego osiągami). Lampa wstępna to EF22. Jeszcze prostownicza AZ21 i będzie ciekawy wzmacniacz na loctalach.
Eee tam, to już lepiej dołożyć jeszcze jedną ECH21 w standartowym dla niej układzie mieszacza/oscylatora AM, zrezygnować z lampy EF22 w roli lampy wstępnej m.cz. i przerzucić ją również do właściwej dla niej pracy we wzmacniaczu p.cz. i w ten sposób powstałaby ciekawa odmiana AGI radiowęzłowej, w której w przeciwieństwie do oryginału (gdzie we wzmacniaczu p.cz. zamiast EF22 użyto trzeciej ECH21, z niewykorzystaną sekcją triodową) żadna lampa nie się będzie marnować, jako że dwie diody jednej z lamp końcowych, niezaangażowane w detektorze użyłoby się w roli prostownika sygnału wyjściowego dla wskaźnika wysterowaania z okiem magicznym lub czułym mikroamperomierzem.
Ostatnio zmieniony wt, 28 lutego 2012, 10:17 przez Tomek Janiszewski, łącznie zmieniany 2 razy.