eksperyment...

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Alek

eksperyment...

Post autor: Alek »

Wykonałem następujący eksperyment: Złożyłem 2 generatory napięć piłokształtnych na lampie EF80 (jeden 40-80Hz, drugi 16-60kHz). Podałem przebiegi z nich na wejścia y i x oscyloskopu. Generatory były synchronizowane sygnałami VH i SH z karty vga mojego komputera. Treść obrazu podawana była zaś do wejścia z oscyloskopu (suma sygnałów R,G,B). Udało się uzyskać obraz, jakkolwiek synchronizacja nie była zbyt stabilna (wymagałoby to odpowiednich układów formujacych). Treść wizji nie była wzmacniana (choć czyniłem próbę podłączenia wzmacniacza wizji) gdyż po odwróceniu obraz był negatywowy. Jakość obrazu była bardzo zła-słaby kontrast i brak szczegółów. Widać było, ze są ikonki, ale praktycznie nie dało się nic sensownego zobaczyć. Tłumaczę to między innymi tłumieniem kabla doprowadzajego sygnał treści wizji. Eksperyment uważam za częściowo udany, lecz zarzucam dalsze próby.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

A jaki kształt mają wspomniane przez Ciebie sygnały VH i SH?
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Alek

Post autor: Alek »

Są prostokątne. Sądzę, że powinienem poddawać je różniczkowaniu i znacznemu wzmocnieniu, bo synchronizowanie generatorów w siatce trzeciej wymaga raczej silnych impulsów synchronizacji :?