NIEZNANY PRODUCENT
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
NIEZNANY PRODUCENT
NIEZNANY PRODUCENT
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
JACEK
-
- 125...249 postów
Re: NIEZNANY PRODUCENT
Nigdzie nie znalazłem żadnej wzmianki.Jest to reklama z listopada 1934r.Może była to mała montownia ?
Koledzy z TOWARZYSTWA TRIODA może pomogą?
Koledzy z TOWARZYSTWA TRIODA może pomogą?
JACEK
-
- 1250...1874 posty
Wzmiankę o firmie Elektric znalazłem w książce "Złote lata radia w II Rzeczpospolitej".
Firma była polska, miała siedzibę w Warszawie (ul. Nowy Świat 39).
W sezonie 1934-1935 produkowała 3 (co najmniej?) typy odbiorników:
PZE 3 - jednoobwodowy, 2 zakresy fal (długie i średnie), głośnik elektrodynamiczny, 3 lampy, skala z nazwami miast-stacji nadawczych (twardy jasny celuloid).
PZE 4 (taki jak w reklamie) - jednoobwodowy, 2 zakresy fal (długie i średnie), głośnik elektrodynamiczny, 4 lampy, skala z nazwami miast-stacji nadawczych (twardy jasny celuloid).
PZE 5 - super - refleksyjny, 3 zakresy fal (2000-20m), eliminator stacji lokalnej, głośnik dynamiczny, 5 lampy, skala z nazwami miast-stacji nadawczych (twardy celuloid).
Pozdrawiam
Firma była polska, miała siedzibę w Warszawie (ul. Nowy Świat 39).
W sezonie 1934-1935 produkowała 3 (co najmniej?) typy odbiorników:
PZE 3 - jednoobwodowy, 2 zakresy fal (długie i średnie), głośnik elektrodynamiczny, 3 lampy, skala z nazwami miast-stacji nadawczych (twardy jasny celuloid).
PZE 4 (taki jak w reklamie) - jednoobwodowy, 2 zakresy fal (długie i średnie), głośnik elektrodynamiczny, 4 lampy, skala z nazwami miast-stacji nadawczych (twardy jasny celuloid).
PZE 5 - super - refleksyjny, 3 zakresy fal (2000-20m), eliminator stacji lokalnej, głośnik dynamiczny, 5 lampy, skala z nazwami miast-stacji nadawczych (twardy celuloid).
Pozdrawiam
SQ9KQZ
-
- 125...249 postów
Mam coś w rodzaju tego ELEKTRICA, są to tylko doczesne szczątki z niewielkim dodatkiem polskich elementów wewnątrz jednej z obudów. Są polskie napisy skali, wewnątrz kondensator WABO i trafo CROIX. Pozdrawiam
-
- 125...249 postów
Ciekawy egzemplarz jeśli to Elektric to bardzo zazdroszczę.Prosmy więcej zdjęć.
JACEK
-
- 125...249 postów
Nie bardzo jest co fotografowac, ale znalazłem jeszcze jeden eksponat. Treśc napisów na skali bardzo podobna, trafo Croix, parę elementów Sator, A. Horkiewicz, generalnie wszystkie te egzemplarze to była całkowita ruina, łącznie z obudowami. Na razie są zabezpieczone i czekają na swoja kolej. Ten ostatni egzemplarz ma ciekawą ornamentykę forniru, nie wiem czy to zamierzony efekt, ciekawe, czy ktoś dojrzy to, co ja. Skala na końcu to jeszcze inna historia.
-
- 125...249 postów
-
- 1250...1874 posty
Fakt, taki "wnerwiony misiek". Swoją drogą taki wizerunek może budzić różnorakie emocje.
-
- 250...374 postów
Czy te skrzynki tak się zachowały? Czy też już po renowacji są ?
Wnerwiony misiek - ciekawa uwaga....dla mnie jakiś psiak raczej , pozytywne emocje tak czy owak.
Wnerwiony misiek - ciekawa uwaga....dla mnie jakiś psiak raczej , pozytywne emocje tak czy owak.
szukam ramki alumnium do Telefunken 813W,i T5Z,
wyłącznik zasilania Philips 103A /948A
wyłącznik zasilania Philips 103A /948A
-
- 3125...6249 postów
Mnie przypomina futrzastego stworka (dodatkowo pokazującego język) z Gwiezdnych wojen. Skrzynka jest w całkiem niezłym stanie 

Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
-
- 125...249 postów
Witam. Skrzynki są po odbudowie, pozostało wykończenie. Widzę, że nie mam urojeń, "wnerwiony misiek" to chyba dobre określenie.
-
- moderator
Miałem kiedyś okazję naprawiać jednego Electrica. W środku nędza, i to straszna. Listew montażowych brak. Elementy mocowane same do siebie, latają luzem nie umocowane mechanicznie. Praktycznie wszystko przykręcone na jedną śrubę. Cud boski, że to działało, po przewiezieniu z miejsca na miejsce potrafiło przestać. Ten egzemplarz był albo tak zmontowany, albo tak zdewastowany krótko po wyprodukowaniu, bo nie było nawet śladu po "brakujących" elementach.
-
- 125...249 postów
Ten egzemplarz z "miśkiem" był w miarę kompletny, drugi mniej, oba porzadnie rozgrzebane, chociaz jakaś logika w tym była. Szczytem finezji to jednak nie było. Mam prośbę: gdyby ktoś z szanownych kolegów posiadał schemat jakiegoś sprzętu marki ELEKTRIC i chciał go udostępnic, będę wdzięczny i chętnie pomyślę o rewanżu. Pozdrawiam
-
- 10...14 postów
Witam. Poszukuje informacji na temat polskich odbiorników radiowych ze skalą podkówkową firmy wabo.
[Małe litery na początku zdania, brak spacji itd. Post poprawiony przez Moderatora]
[Małe litery na początku zdania, brak spacji itd. Post poprawiony przez Moderatora]
-
- moderator
[quote="chomik54"]Witam. Poszukuje informacji na temat polskich odbiorników radiowych ze skalą podkówkową firmy wabo.
[quote]
Problem będzie, bo WABO to producent części, były one używane przez amatorów i rzemieślników, takie radia pojawiały się jednostkowo, żaden większy producent raczej nie korzystał z gotowych skal.
[quote]
Problem będzie, bo WABO to producent części, były one używane przez amatorów i rzemieślników, takie radia pojawiały się jednostkowo, żaden większy producent raczej nie korzystał z gotowych skal.