LOEWE OPTA – wyłącznik sieciowy.

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

LOEWE OPTA – wyłącznik sieciowy.

Post autor: gustaw353 »

W radioodbiorniku LOEWE OPTA „Bella Luxus” ( i podobnych ) wyłącznik sieciowy zespolony jest z przełącznikiem zakresów.
Rozwiązanie takie daje większy komfort obsługi – wystarczy nacisnąć klawisz wybranego zakresu fal i radio będzie po chwili grało z wcześniej ustawioną głośnością.
Niestety są i wady takiego rozwiązania – przyspieszone zużycie mechaniczne zespołów przełącznika zakresów. Powstające luzy i dodatkowo twarda praca tego przełącznika może być przyczyną nieprecyzyjnego „popychania” wyłącznika sieciowego i w efekcie połamania jego elementów.
Obraz 003.jpg
Obraz 004.jpg
Obraz 006.jpg
Jest to typowa sekcja wyłącznika zespolonego z potencjometrem, np do regulacji siły głosu.
W tym odbiorniku wyłącznik ten przynitowany jest do przełącznika zakresów.
I tu moja prośba do kolegów: czy już któryś z Was miał taki problem i jak sobie z nim poradził?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: LOEWE OPTA – wyłącznik sieciowy.

Post autor: chrzan49 »

Tu już nie ma czego odbudowywać.Moim zdaniem podpasuj wyłącznik krańcowy.
Wiesz o czym piszę?
Obciążalność styków 5 A więc aż nadto.

Jak chcesz to podeślę foty bo mam a pisz na priv:chrzan49@o2.pl

Pozdrawiam T
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gustaw353 »

Kol. chrzan49, ja już poczyniłem przymiarki i sądzę, że te wyłączniki też poradzą sobie choć będą obsługiwały indukcyjne obciążenie (można dołożyć gaszenie łuku) :
Obraz 001.jpg

Obawiam się jednak, że jest to mało koszerne rozwiązanie i przybiegnie tu kol. Tomek Janiszewski i zruga nas za takie pomysły.
Ten oryginalny wyłącznik jest typowym elementem dopinanym do potencjometrów. Dla tego zapytałem wcześniej czy ktoś już ten temat przerabiał i może potencjometr z takowym wyłącznikiem posiada. Ja swoje zasoby już przekopałem.
Oczywiście w sytuacji bez wyjścia będę zmuszony zastosować pierwszy wariant.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tradytor
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tradytor »

No fakt, że trochę niekoszerne i może warto jeszcze pokombinować. Nie za dużo widzę na tych zdjęciach - czym jest on uruchomiany, tzn coś się w niego wsuwa, czy przesuwa, czy co innego żeby przerzucić? Nie da rady go roznitować? Chyba na rogach widzę dwa nity, które go trzymają w kupie. Jak byś zrobił i pokazał zdjęcie po rozebraniu...
Moze jeszcze zdążysz zanim przybiegnie ktoś z krzykiem.
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Koszer to można robić jakby był jedyny egzemplarz na świecie.Załóż wyłączniki i będzie git.
Sam dłubię w takich ale tylko jak zupełnie nie ma co podpasować.I tak zeżera pół czasu Wrzechświata!
T