Trafo głośnikowe-z czego
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
Trafo głośnikowe-z czego
Mam taki niesprawny wzmacniacz,stara samoróbka,2xEL34 w którym jest trafo głośnikowe Foniki Łódź T4-C-4247_020-1.Ma cztery sekcje po 140 zw DE 0,45,dwie kolejne po 140 zw DE 0,35 i sześć sekcji drutem 0,35:cztery po 372 zw i dwie po 256 zw.Na dole karteczki znamionowej jest ważna informacja:T4 1955r., jest jeszcze odręczny dopisek 593.Budowa rdzenia w ramkach z kątownika,kaligrafia w okolicy zacisków głośnikowych to 15 Om.Wizualnie jest bardzo podobne do trafa ze wzmacniacza M 122/123 z szafy grającej pokazanej tu:
http://www.trioda.com/galeria/m122_m123/m122_m123.htm
Nie wiem jak mógł wyglądać taki w starszej szafie M120-być może tam był taki na co może też wskazywać rok(w domyśle:produkcji).Może podpowiecie gdzie taki był stosowany,w necie nie znalazłem wskazówek.Jeśli fotka może pomóc to zamieszczę wieczorem.
http://www.trioda.com/galeria/m122_m123/m122_m123.htm
Nie wiem jak mógł wyglądać taki w starszej szafie M120-być może tam był taki na co może też wskazywać rok(w domyśle:produkcji).Może podpowiecie gdzie taki był stosowany,w necie nie znalazłem wskazówek.Jeśli fotka może pomóc to zamieszczę wieczorem.
µΩΠø§•°³²½¼¾√∞≈
-
- 3125...6249 postów
Re: Trafo głośnikowe-z czego
Mam trochę starego sprzętu i mogę porównać właśnie na podstawie fotografii, więc by się przydała.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
-
- 375...499 postów
Mały błąd-nic nie ma o R wyjściowym-czyli nie wiadomo jaki głośnik do tego trafa.Fotki najbardziej aktualne w załącznikach.Co oznaczają cyferki w środkowej kolumnie:
12,8
10,5
80
A jeszcze wymiary rdzenia ,,po kątownikach,,:125x105x50,kolumna środkowa to 30x45 mm.
12,8
10,5
80
A jeszcze wymiary rdzenia ,,po kątownikach,,:125x105x50,kolumna środkowa to 30x45 mm.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
µΩΠø§•°³²½¼¾√∞≈
-
- 1250...1874 posty
Wygląda na M110 chociaż zastanawia wiek trafa - wtedy M110 jeszcze nie produkowano.
Ale nie znaczy to, że nie mogli do tego szafo-samograja zaadaptować gotowego i doskonałego trafa ze starego radiowęzłowca PP 6L6.
A jest ono przedoskonałe i parametrami i jakością wykonania + cieniutkich izolowanych z jednej strony bibułeczką a z drugiej lakierem blach "płaszczowych".
Tylko mnie, Wielebni Ojcowie Transformatoryści, nie poprawiajcie: mam na myśli blachy cięte tylko przy środkowej kolumnie odchylanej podczas pakietowania nawinietego karkasu.
Poszukam w stareńkich papierach - może coś znajdę "w temacie Maryni"
Pzdr. Zoltan
Ale nie znaczy to, że nie mogli do tego szafo-samograja zaadaptować gotowego i doskonałego trafa ze starego radiowęzłowca PP 6L6.
A jest ono przedoskonałe i parametrami i jakością wykonania + cieniutkich izolowanych z jednej strony bibułeczką a z drugiej lakierem blach "płaszczowych".
Tylko mnie, Wielebni Ojcowie Transformatoryści, nie poprawiajcie: mam na myśli blachy cięte tylko przy środkowej kolumnie odchylanej podczas pakietowania nawinietego karkasu.
Poszukam w stareńkich papierach - może coś znajdę "w temacie Maryni"

Pzdr. Zoltan
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
-
- 3125...6249 postów
-
- 1250...1874 posty
Wybaczcie oftopik: wiem, ale jakoś nie wypadało mi napisać "o dupie Maryni"fugasi pisze:Wybaczcie oftopik: Marioli.

Prawdopodobnie jest to transformator ze wzmacniacza mocy AW-40.
Ostatnio zmieniony wt, 21 lutego 2012, 20:58 przez ZoltAn, łącznie zmieniany 1 raz.
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
-
- 9375...12499 postów
Dlatego pisze się "rozmawialiśmy na tematy marynistyczne"
-
- 1250...1874 posty
Wg deteerki szafy grającej Meloman M110 Fonica wyposażonej we wzmacniacz AM-60 stosowano tam trafo głośnikowe T4 B4247-013-4.
Niestety, jak pech to pech: osoba składająca DTR wpięła do zestawu dwa identyczne rysunki transformatora sieciowego pomijąjąc transformator głośnikowy = dupa zimna
Na schemacie jest zaznaczona rozpiska połączeń trafa T4 B4247-013-4 co mozna porównać z Twoim trafem i dojść do jakiegoś wniosku, niemniej numeracje na płytkach przyłączeniowych traf różnią się od siebie.
Trafa te prawdopodobnie niewiele różniły się od siebie, własciwie były zunifikowane - cały wic polegał na odpowiednim przepinaniu wyprowadzeń uzwojeń wtórnych.
Twoje trafo pochodzi albo z AW-25 - na co wskazuje sposób połączenia uzwojeń wtórnych - identyczny jak na posiadanym przeze mnie schemacie (Borkowski, Katalog sprzętu radiowego, Wyd. Komunikacyjne 1957, str. 129) albo AW-40 (item, str. 168), zresztą uzwojenia wtórne chyba można przepiąć albo jako szeregowe albo równoległe wg rozpiski na tabliczce trafa.
Niestety, jak pech to pech: osoba składająca DTR wpięła do zestawu dwa identyczne rysunki transformatora sieciowego pomijąjąc transformator głośnikowy = dupa zimna

Na schemacie jest zaznaczona rozpiska połączeń trafa T4 B4247-013-4 co mozna porównać z Twoim trafem i dojść do jakiegoś wniosku, niemniej numeracje na płytkach przyłączeniowych traf różnią się od siebie.
Trafa te prawdopodobnie niewiele różniły się od siebie, własciwie były zunifikowane - cały wic polegał na odpowiednim przepinaniu wyprowadzeń uzwojeń wtórnych.
Twoje trafo pochodzi albo z AW-25 - na co wskazuje sposób połączenia uzwojeń wtórnych - identyczny jak na posiadanym przeze mnie schemacie (Borkowski, Katalog sprzętu radiowego, Wyd. Komunikacyjne 1957, str. 129) albo AW-40 (item, str. 168), zresztą uzwojenia wtórne chyba można przepiąć albo jako szeregowe albo równoległe wg rozpiski na tabliczce trafa.
Ostatnio zmieniony wt, 21 lutego 2012, 21:50 przez ZoltAn, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 2500...3124 posty
Raczej napewno. O ile wzrok mnie nie myli i pamięć nie zawodzi. A wspołpracowalo to z 6P3 w koncówce ( zasilacz i koncówka osobne panele)ZoltAn pisze:Prawdopodobnie jest to transformator ze wzmacniacza mocy AW-40.
-
- 1250...1874 posty
Boguś pisze:Raczej napewno. O ile wzrok mnie nie myli i pamięć nie zawodzi. A wspołpracowalo to z 6P3 w koncówce ( zasilacz i koncówka osobne panele)ZoltAn pisze:Prawdopodobnie jest to transformator ze wzmacniacza mocy AW-40.
Tu masz AW-25 z Borkowskiego, zwróć uwagę na identyczny sposób łączenia uzwojeń wtórnych!
To samo trafo (z przepiętymi uzwojeniami wtórnymi) mogło pracować w obydwu wzmacniaczach.
-
- 2500...3124 posty
Byc moze że i tak byc mogło. Jednak ja mialem tego AW-40. Sam osobiście wytargalem te panele z szaf i zawloklem je do domu jak wymieniali je w radiowęźle na W-100. Z kolei tych W-100 zamontowali w szafie bodajze 5szt z czego użyty był jeden kilka razy a potem to rozszabrowali i w koncu zezłomowali. ( udalo mi sie uratować z tego 3szt. niestety juz bez traf sieciowych)
-
- 3125...6249 postów
-
- 375...499 postów
Schemacik już zassany,wszystkim Wam koledzy dziękuję.Czyli trafo robione bez docelowego przeznaczenia(bo brak konkretnego zastosowania)podobne do innych z tamtego okresu,stosowane bądź nie w różnych wzmacniaczach.
W moim piecu znalazł się dzięki nieznanemu elektromechanikowi który użył go do układu PP 2xEL34 w czasach pradawnych.Jako że piec jest niesprawny chcę go przywrócić do działania i zabudować w kombo(mam dużą budę Laneya i spory głośnik RFT) i teraz sedno:tego trafa Foniki raczej nie należy zastosować do tego celu a jestem w stanie nawinąć samodzielnie trafo do EL34-i chyba tego się trzymać?Podpowiedzcie.
A Fonika znajdzie ciepłą półkę w piwnicy,tuż pod godłem.
W moim piecu znalazł się dzięki nieznanemu elektromechanikowi który użył go do układu PP 2xEL34 w czasach pradawnych.Jako że piec jest niesprawny chcę go przywrócić do działania i zabudować w kombo(mam dużą budę Laneya i spory głośnik RFT) i teraz sedno:tego trafa Foniki raczej nie należy zastosować do tego celu a jestem w stanie nawinąć samodzielnie trafo do EL34-i chyba tego się trzymać?Podpowiedzcie.
µΩΠø§•°³²½¼¾√∞≈
-
- 1250...1874 posty
stepa pisze:Jako że piec jest niesprawny chcę go przywrócić do działania i zabudować w kombo(mam dużą budę Laneya i spory głośnik RFT) i teraz sedno:tego trafa Foniki raczej nie należy zastosować do tego celu a jestem w stanie nawinąć samodzielnie trafo do EL34-i chyba tego się trzymać?Podpowiedzcie.
Generalnie: to trafo (jak i pozostałe z tej rodziny) głównie predestynowane jest do wzmacniaczy klasy Hi-Fi i like vintage gitarowców do czyściutkiego grania oraz organów i wokalu.
Jeżeli zamierzałbyś na nim zbudować jakiegoś hajgajna to po prostu szkoda tego trafa a i na jakiś sensowny przester z jego udziałem raczej nie licz - a jeżeli nawet go uzyskasz to napewno nie będzie zbyt atrakcyjny - czyli "mięcha" się nie spodziewaj

-
- 9375...12499 postów
Dziwne, Zoltan bo akurat hi-gainy często mają wielosekcyjne trafa (Tomowe Hellstone'y np 7 sekcyjne z tego co pamiętam), a więc lepsze choć nie hi-fi. Brzmienie hi-gaina powstaje w 80% w preampie, więc dla mnie da się takowego zbudować nawet na trafie od hi-fi. Gorzej z wzmacniaczmi typu chrunch.