Trzy radia -prośba o fachową poradę

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Robson1
3 posty
3 posty

Trzy radia -prośba o fachową poradę

Post autor: Robson1 »

Witam wszystkich.

Mam możliwość kupna następujących radioodbiorników:

TeKaDe Harmonie W388
Saba Baden Baden W
Grundig Type 2012

Człowiek który je sprzedaje nie wie czy one działają czy nie. Z zewnątrz radia są troszkę zniszczone, lakier podrapany, materił zabrudzony, gałki powycierane, w środku zakurzone i ogniska rdzy.

Jak jest z dostępnością schematów, części do tych radioodbiorników. Ile takie radia mogą być warte w stanie który kwalifikuje je do odrestaurowania. Jeśli części są dostępne czy jest duży koszt ich zakupu?

Dziękuję i pozdrawiam
Awatar użytkownika
disaster
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Trzy radia -prośba o fachową poradę

Post autor: disaster »

Schematy do wszystkich trzech są na radiomuseum.org
Z lampami może być ciężko.

Co do wartości - cóż, ten sprzęt wart jest tyle ile chcesz za niego zapłacić.
Na pewno nie opłaca się brać ich do dalszej odsprzedaży.
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
Robson1
3 posty
3 posty

A ile może kosztować renowacja takiego radia?

Facet chce 70zł od radia. To dobra cena?
Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: PZL P-11c »

Robson1 pisze:A ile może kosztować renowacja takiego radia?

Facet chce 70zł od radia. To dobra cena?
Witam ,nie wiem jak reszta ,ale zakupiłem niedawno na bazarku Grundiga 2012,skrzynka odrapana ,skala pęknięta .Po przyniesieniu nie działał,cena po targach 45zł.Mogę podrzucić schemat.Pozdrawiam Darek.
ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ed_net »

Witam !
Stare radia nie stanowią wartości samej w sobie . Dla większości kolekcjonerów liczy się zarówno model, rocznik , oryginalność jak też własny wkład pracy. Dla mnie kwota 70 zł za renowację radia jest zupełnie abstrakcyjna .
Nie jest możliwe oszacowanie wartości renowacji bez szczegółowego opisania na czym ta renowacja ma polegać : czy Ktoś uruchomi radio żeby zagrało trochę W-we I na długich , czy skrzynkę pomaluje lakierem po jej przetarciu papierem ściernym, czy też wykona politurowaną prawdziwą powłokę. A co z tkaniną podgłośnikową itp ?
Liczenie natomiast, że po renowacji radio nabierze wartosci może być zupełnie nietrafionym pomysłem , bo znaczna cześć Kolegów a i ja również wolimy nabyć radio do renowacji i mieć przyjemnosć z pracy przy tymże radiu.
Pozdrawiam ed_net
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: jacekk »

Szczera prawda. 3/4 przyjemności z posiadania takiego radia to właśnie renowacja i jego uruchomienie, chyba właśnie największy w tym urok przywrócić do życia taki sprzęt po latach niszczenia.
Robson1
3 posty
3 posty

Chyba w niewłaściwy sposób zadałem pytanie. Chodziło mi o to, że te radia na giełdzie sprzedawca wycenił po 70 PLN/sztukę.

Czy jest to cena za którą opłaca się kupić takie radio nie znając do końca jego stanu technicznego?

Ile może kosztować renowacja takiego radia?
Awatar użytkownika
tradytor
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tradytor »

Trudno na to odpowiedzieć nie znając stanu tych odbiorników. Cena renowacji zależy przede wszystkim od tego co kto rozumie przez renowację. Jednemu wystarczy jako takie polakierowanie skrzynki i uruchomienie na częściach zastępczych żeby złapało parę stacji na UKF, a inny będzie chciał lakier/politurę bez skazy, pełną oryginalność wszystkich części i zestrojenie na tip-top. Tu już masz dużą rozpiętość potencjalnych kosztów. W każdym razie na tym forum raczej będziesz dopingowany do tej drugiej wersji. Czy czujesz się na siłach robić samemu tę renowację w jakimś zakresie, czy wolisz zlecić komuś?
Jeśli odpowiesz na te pytania, to już coś więcej będzie można powiedzieć. A gdybyś pokazał zdjęcia tych odbiorników z zewnątrz i wnętrza, to jeszcze lepiej.
Pozdrawiam.