Mój Firefly
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Re: Mój Firefly
Witam , przepraszam za odgrzewanie starego wątku , ale sam składam własnego firefly'a na trafach od kaka i mam kilka wątpliwości. Czy mogę umiejscowić gniazdo głośnikowe obok gniazda z bezpiecznikiem (moje chassis ma 12x26cm i tu najbardziej mi pasuje - odległość gniazd od siebie 3 cm). Kolega Ciepiel wspomniał o małej niezgodności schematu z layoutem (gdzie tkwi różnica? - schematy w załączniku) . Co tak naprawdę ma być podłączone do wspólnego punktu masy? Patrząc na layout nie widzę tam wspólnego punktu masy . Zakładam ,że do masy powinno być podłączone gniazdo głośnikowe, symetryzacja żarzenia (przewód biały) . Wzmacniacz na 6n2p ( pin 9 połączony z chassis). Pozdrawiam Michał.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 6250...9374 posty
Zajrzyj na stronę 4 wątku - Firefly Bassjana ma 23cm szerokości, co prawda nie ma tam fotki z tyłu, ale widać rozmieszczenie gniazd na fotce od dołu. Co do błędu w layoucie, to zdaje się, że jest tam coś nie tak z przełącznikiem boost - niepodłączona nózka powinna być połączona do masy.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 50...74 posty
Witam!
Może to zdjęcie okaże się pomocne...
Pozdrawiam!
Bassjan
Może to zdjęcie okaże się pomocne...
Pozdrawiam!
Bassjan
-
- 125...249 postów
Bassjan, a jak masz chassis na dole zabezpieczone, czy jest dziura do elektroniki ?
-
- 125...249 postów
Czyli gniazdo głośnikowe powinno być oddalone od bezpiecznika jak sądzę . Jakie to ma znaczenie , czy wpływa na szumy, piski we wzmacniaczu?. Pytam bo szukałem i nie znalazłem odpowiedzi, a otwory już powiercone
. Nieważne , coś tam wstawię , może drugą lampkę 

-
- 50...74 posty
Od spodu dałem gęstą siatkę tuningową w kolorze czarnym na 4 śrubki (gwint 3mm).
Siatka tak wycięta by nie było ostrych końcówek, dodatkowo szlif krawędzi papierkiem.
Właśnie brakuje mi takiego zdjęcia...
Siatka tak wycięta by nie było ostrych końcówek, dodatkowo szlif krawędzi papierkiem.
Właśnie brakuje mi takiego zdjęcia...
-
- 375...499 postów
Gniazdo głośnikowe powinno być oddalone od obwodów wejściowych, bo to one są czułe na zakłócenia. Bezpiecznikowi za to takie zakłócenia nie przeszkadzają i ta odległość ma nieporównywalnie większe znaczenie dla bezpieczeństwa niż dla powstawania pasożytniczych sprzężeń.
-
- 125...249 postów
Witam , mam problem z uruchomieniem mojego firefly'a. Niestety nie mogę zrobić zdjęć dzisiaj, bo baterie w aparacie padły - jutro zamieszczę. Nie chcę zakładać nowego wątku , ale zaznaczam ,że jestem początkujący. Problem polega na tym ,że po załączeniu standby wzmacniacz tylko "buczy i piszczy" dość głośno. Wzmacniacz zrobiony na 6n2p - 9 pin połączony z chassis , żarzenie połączone jak dla 6n2p. Gniazdo głośnikowe "metalowe" , a gitarowe plastikowe. Połączenia lamp z elementami (rezystory itp. ) sprawdzone 5 razy i zgadzają się z oficjalnym schematem montażowym. W jaki sposób masa wzmacniacza jest podłączona do chassis ? (Nie widzę tego na schemacie montażowym) . Czy masa wzmacniacza łączy się z obudową poprzez gniazdo gitarowe (wejściowe)?, bo z tym mam problem . To jedyne co mi przychodzi do głowy patrząc na schemat montażowy (porównując go z oficjalnym pcb firefly rev 9) . Kolejna niepokojące mnie zjawisko - po włączeniu "power" ecc82 przez sekundę świeci bardzo jasno (w porównaniu z 6n2p) , po chwili (dosłownie sekunda) żarzy się jak pozostałe. To zjawisko ma miejsce tylko gdy lampa jest "zimna" , tzn gdy wyłączę power i ponownie go włączę ecc82 żarzy się jak 6n2p. Czy to normalne?
-
- 6250...9374 posty
Rozbłysk nierozgrzanego żarnika przy włączaniu to normalne zjawisko.
-
- 1875...2499 postów
Pokaż montaż układu.mich3000 pisze: Problem polega na tym ,że po załączeniu standby wzmacniacz tylko "buczy i piszczy" dość głośno.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 125...249 postów
Witam , oto zdjęcia mojego firefly. Może wina tkwi w tym że ożeniłem pcb z turretem i źle masa poprowadzona . Proszę o sprawdzenie.
-
- 125...249 postów
-
- 125...249 postów
Od KaKa, sieciowy tak samo.
-
- 6250...9374 posty
-
- 625...1249 postów
Kacper, a pokaż to szare bez obudowy; czy jest tak "niemontowalne" czy po prostu brzydkie?
Wojtek SQ2KRZ