Witam
Zakupiłem ostatnio transformator sieciowy który posiada Ua 2x300v i jest nawinięty drutem dne 0,14mm. Mam pytanie, jaki maksymalny prąd można uzyskać z takiego uzwojenia?
Wiem że jest zasada 1A na mm2, ale nie mam pewności czy ona znajduje tu odniesienie, czyli byłoby 140mA na jedno uzwojenie 300V?
TS Ua 2x300V DNE 0,14mm jaki max Ia?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: TS Ua 2x300V DNE 0,14mm jaki max Ia?
pi x r do kwadratu x 1A
3,14 X 0,07 kwadrat x 1A = 0,22A
Możesz spokojnie założyć 3A na mm kwadratowy, no chyba, że tr..or pracuje w wysokich temperaturach
pozdrawiam
a.k.
Przepraszam! Zapomniałem podnieść promień do kwadratu

3,14 X 0,07 kwadrat x 1A = 0,22A
Możesz spokojnie założyć 3A na mm kwadratowy, no chyba, że tr..or pracuje w wysokich temperaturach
pozdrawiam
a.k.
Przepraszam! Zapomniałem podnieść promień do kwadratu

Ostatnio zmieniony czw, 16 lutego 2012, 16:57 przez klik, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Jakżeś to policzył???
Po podstawieniu do wzoru i policzeniu wychodzi przekrój 0,015mm2, a prąd przy założeniu gęstości 3A/mm2 - zaledwie 46mA na jedno uzwojenie. W układzie prostownika pełnookresowego z wyprowadzonym środkiem, do jakiego przeznaczony jest ten transformator należy przyjąć całkowity prąd większy o współczynnik V2 od prądu w pojedynczej gałęzi (z uwagi na to że uzwojenia nie pracują równolegle lecz naprzemiennie, "odpoczywając" przez pół okresu). Przy założeniu że gęstość będzie wynosić 3A/mm2 - można obciążyć prostownik prądem 65mA, a właściwie nieco mniejszym, z uwagi na impulsowy charakter prądu obciążenia, zwłaszcza gdy zastosuje się pierwszy elektrolit filtru większy od tego jaki był użyty w odbiorniku (przy założeniu że nie stosuje się dławika na wejściu). Transformator ten daje napięcia żarzenia 4V oraz 6,3V, i jest produkcji krajowej toteż za pewnik można przyjąć że pochodzi z radioodbioornika Mazuro- bądź Stolicopodobnego z zestawem lamp 2XECH21+EBL21+AZ1 (lub ECH21+2XEF22+EBL21+AZ1), plus ewent. EM4. Dla oszacowania obciążenia zasilacza anodowego wystarczy uwzględnić pobór prądu przez stopień mocy (prad anody oraz ekranu), mieszacz, oscylator oraz stopień p.cz (oko magiczne oraz stopień napięciowy m.cz. to pojedyncze mA), i okazuje się że to obciążenie nie przekracza wyliczonych wyżej 65mA. I tego proponowałbym się trzymać. Użycie takiego transformatora do zasilania wzmacniacza SE na dwóch równolegle połączonych GU50 skończy się fatalnie 

Tomek Janiszewski pisze:Użycie takiego transformatora do zasilania wzmacniacza SE na dwóch równolegle połączonych GU50 skończy się fatalnie

Czyli idealnie się nada do SE na 6P14P + EF86 z prostownikiem lampowym, właśnie o coś takiego mi chodziło.Tomek Janiszewski pisze:Przy założeniu że gęstość będzie wynosić 3A/mm2 - można obciążyć prostownik prądem 65mA
Trafo daje właśnie takie napięcia, ale w całości wygląda bardziej jako pomoc dydaktyczna z sali Fizyki lub jako uniwersalny zasilacz lampowy. Załączam zdjęcie całości.Tomek Janiszewski pisze:Transformator ten daje napięcia żarzenia 4V oraz 6,3V, i jest produkcji krajowej toteż za pewnik można przyjąć że pochodzi z radioodbioornika Mazuro- bądź Stolicopodobnego z zestawem lamp 2XECH21+EBL21+AZ1 (lub ECH21+2XEF22+EBL21+AZ1)
I właśnie o to mi chodziło, bardzo dziękuję Panowie.Tomek Janiszewski pisze:okazuje się że to obciążenie nie przekracza wyliczonych wyżej 65mA. I tego proponowałbym się trzymać.