Witam szanownych forumowiczów.
Z elektroniką mam stały kontakt ale z lampami doświadczenia nie miałem. Pomijając NIXIE na pracy maturalnej
Mam nadzieję, że z Waszą pomocą nadrobię to zaniedbanie.
Aby nie wpadać na początku w magiczne koszty generowane przez transformatory końcowe (mam zresztą fajną końcówkę mocy na Sankenach) chciałbym zrobić przedwzmacniacz. Taki, który miałby kilka wejść: CD, tuner. AUX ale i takie do podłączenia gramofonu z wkładką magnetyczną. Trochę w sieci grzebałem ale nie trafiłem na takie spójne rozwiązanie.
Oddzielnie występują te "zwykłe" i te z korekcją RIAA ale takiego całościowego nie spotkałem. Pewnie przeoczyłem więc liczę na podpowiedź jakiegoś sprawdzonego układu.
Na początku wieku (chyba 2004) w Radioelektroniku był opublikowany schemat przedwzmacniacza, który zadowoli autora tematu o ile go zrobi, układ dość skomplikowany (plus kilka drogawych EF86), kilka wejść:CD, radio, magnetofon, adapter kryst/magnet. Schemat mam spakowany (i inne graty) na strychu, dziś rano było -26, może ktoś ma ten schemat zeskanowany i poratuje kolegę.
Ja jestem w trakcie realizacji czegoś na wzór http://www.audionotekits.com/PQpre.html - w zasadzie projekty płytek do toru gramofonoweg i liniowego mam zrobione, teraz opracowuje zasilanie (ale nie lampowe ) Potrwa to jeszcze trochę bo robią to naprawdę dorywczo. Jak już bedę miał co pokazać to zaprezentuję.
Zerknij na ten link może to Ciebie zainspiruje.
Poniżej widok mojej płytki toru gramofonowego.
Może to określenie "spójne rozwiązanie" nie jest za szczęśliwe. Miałem na myśli układ, który przy przełączniku w pozycji CD wzmocni sygnał z odtwarzacza CD. A w pozycji PHONO zapewni też korekcję RIAA i wzmocnienie dla gramofonu.
Wygląd (pewnie przy masie pracy) miałby jak w rozwiązaniu zaproponowanym przez Wojtka (można tak się zwracać?) chociaż po przejrzeniu instrukcji montażu niewiele zmądrzałem bo nie widzę schematu, na którym połączone są moduły wzmacniaczy, przełącznik i potencjometr
A jeśli mrozy odpuszczą to chętnie zerknę na układ z Radioelektronika
bazylak pisze:.... Wygląd (pewnie przy masie pracy) miałby jak w rozwiązaniu zaproponowanym przez Wojtka (można tak się zwracać?) chociaż po przejrzeniu instrukcji montażu niewiele zmądrzałem bo nie widzę schematu, na którym połączone są moduły wzmacniaczy, przełącznik i potencjometr .....
Do mnie jak najbardziej można się tak zwracać.
Jeśli sciągnąłeś to http://www.audionotekits.com/PDF/Manual ... LowRes.pdf to wprawdzie nie ma tam rysunku połaczeń pomiędzy poszczególnymi blokami ale z opisu (trzeba się wczytać) to wynika. Generalnie jest tak, że wszystkie wejścia oprócz wejścia gramofonowego idą na przełacznik, wejście gramofonowe idzie na swój przedwzmacniacz "phono", a wyjscie dopiero na przełącznik, wyjście przełącznika poprzez potencjometr wchodzi na wejście przedwzmacniacza "line", a wyjście z tego przedwzmacniacza jest wyjściem do wzmacniacza mocy. Oczywiście przełacznik dwusekcyjny, a ilość pozycji zależy ile wejść przewidujesz, potencjometr w wersji stereo.
Poszukaj również tutaj na forum informacji, bo o ile dobrze pamiętam jest kilka propozycji przedwzmacniaczy.
Nie da się ukryć, że zrobiło się trochę jaśniej. Poszerzenie znajomości angielskiego o kolejne słowa chyba też nie zaszkodzi
Czy każdy przedwzmacniacz gramofonowy można podłączyć do każdego przedwzmacniacza "liniowego"?
Grzebiąc w sieci namierzyłem coś takiego: http://phonoclone.com/diy-pho3.html
Czy ktoś z kolegów walczył z ty układem i może coś na jego temat powiedzieć?
bazylak pisze:
Czy ktoś z kolegów walczył z tym układem i może coś na jego temat powiedzieć?
Schemat jak każdy inny, bardzo prosty także jak na początek w sam raz. Schematów preampów riaa są w sieci setki. Jestem akurat w miarę na bieżąco bo przymierzam się do skonstruowania takowego preampa na 4x ecc83 lub 6n2p jak kto woli, delikatnie zmodyfikowanej kopii preampa firmy Audio Note. Biorąc pod uwagę ilość elementów i komplikację schematu, zmontowanie czegoś takiego w formie prototypowej powinno zająć nie więcej jak pół godziny. Najlepiej chyba będzie zmontować kilka różnych aplikacji (wszystkie te preampy zasilane są prawie identycznymi napięciami także można wykorzystać ten sam zasilacz do wszystkich) i porównując "na ucho" jak grają, wybrać dla siebie odpowiedni. Pozdrawiam