Jak zrobić tylną ściankę do radia Poemat

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

gazo2
25...49 postów
25...49 postów

Jak zrobić tylną ściankę do radia Poemat

Post autor: gazo2 »

Witam Posiadam radio Poemat i nie posiada ona tylnej obudowy jak ją zrobić za podpowiedzi dziękuje
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Jak zrobić tylną ściankę do radia Poemat

Post autor: jacekk »

Wyciąć :wink: Ogólnie przepis jest prosty, bo trzeba wyciąć odpowiedni kształt, wykonać otwory wentylacyjne, na przewody, wtyczki itd. Inna sprawa że trzeba by mieć jakiś wzór do wykonania kopii, czy to oryginalną ściankę albo choćby wymiary i zdjęcie. Do tego dochodzi z czego ma być wykonana ta ścianka. Osobiście wybrałem cieńką płytę pilśniową bo jest tania i łatwa w obróbce, a wygląda dobrze. No i narzędzia, będzie potrzebna na pewno wiertarka z kilkoma wiertłami do drewna (do metalu się nie nadają bo strzępią krawędzie) piłka do cięcia z drobnymi zębami, mogą się przydać pilniczki iglaki a bardzo pomocna jest piłka włośnicowa do wycinania różnych krzywizn.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Właśnie wykonałem dwie ścianki co prawda do Pioniera ale zasada ta sama. Miałem ułatwione zadanie bo za wzornik miałem oryginalną. Jako materiału użyłem płyty spilśnionej z dna jakiej szuflady. Miało to tą zaletę że po latach używania płyta była kolorystycznie zbliżona do oryginału. Po wykonaniu prób z użycie dwóch typów wierteł do drewna, wykonałem trzecią próbę z zastosowaniem odpowiednio i dobrze zaostrzonym wiertłem do metalu. Ważne żeby wiercona płyta była dobrze dociśnięta do kawałka deski lub płyty wiórowej. Ta metoda okazała się najlepsza. Dotyczy to małych otworków. Większe wykonałem już płaskim wiertłem do drewna. Napisy wukonałem przy użyciu suwmiarki, cyrkla, tuszu kreślarskiego i redisówek. Wiercić należy od tej strony na której będą napisy a drugą stronę po wywierceniu leciutko "liznąć" drobnym papierem ściernym. Wyszło jak oryginał.
gazo2
25...49 postów
25...49 postów

jacekk pisze:Wyciąć :wink: Ogólnie przepis jest prosty, bo trzeba wyciąć odpowiedni kształt, wykonać otwory wentylacyjne, na przewody, wtyczki itd. Inna sprawa że trzeba by mieć jakiś wzór do wykonania kopii, czy to oryginalną ściankę albo choćby wymiary i zdjęcie. Do tego dochodzi z czego ma być wykonana ta ścianka. Osobiście wybrałem cieńką płytę pilśniową bo jest tania i łatwa w obróbce, a wygląda dobrze. No i narzędzia, będzie potrzebna na pewno wiertarka z kilkoma wiertłami do drewna (do metalu się nie nadają bo strzępią krawędzie) piłka do cięcia z drobnymi zębami, mogą się przydać pilniczki iglaki a bardzo pomocna jest piłka włośnicowa do wycinania różnych krzywizn.
Dziękuje za radę ale nurtuje mnie jak rozmierzyć na szablonie wtyki bananowe otwór na zasilanie i na antenę
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: jacekk »

Linijka i ekierka Twoim przyjacielem :) Przy czym pomiarów dokonujesz od jakichś charakterystycznych elementów, np. Jedna pionowa ścianka obudowy i spód obudowy. To nie jest nic trudnego, można wyznaczyć te otworki w kilka minut. Żeby mieć pewność można potem zrobić z kartonu czy jakiejś tektury model i wnieść odpowiednie poprawki.

Ps. najpierw wytnij ściankę, dopasuj ją do obudowy, następne w kolejności są otworki na antenę, kabel itd. Na samym końcu otworki wentylacyjne.
JasiuSz
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: JasiuSz »

Witam, korzystam z okazji-czy mógłby jakiś właściciel radia AGA zamieścić skan bądź zdjęcie tylnej ścianki? J.Szatkowski
gazo2
25...49 postów
25...49 postów

dziękuje za wszystkie podpowiedzi jeszcze prosił bym o skan oryginalnej ścianki do tego radia
bolo780
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: bolo780 »

<b.adamska@cncbagatelle.com>
tu ci nie drogo i ładnie wytną laserem
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

O kurczę, ale zestawienie - Poemat i laser. Powstanie poemat o laserze.
Ciekawy jestem ile taka przyjemność kosztuje?
bolo780
100...124 posty
100...124 posty

Ja co prawda wycinałem wręgi do okrętu ale za 20sztuk dałem 15zł z materiałem.
ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ed_net »

Witam !
Akurat zrobiłem tylną ściankę do radia Schaleco Festspiel. Niestety nie miałem ani skanu , ani nawet zdjęcia więc ścianka jest zaprojektowana na wzór innego radia Schaleco z tamtego czasu.
Projekt rysowałem na kartonie , odmierzając linijką niezbędne otwory na antenę ,uziemienie, zasilanie itp.
Następnie wyciąłem te właśnie otwory i przymierzyłem szablon z kartonu do radia. Zrobiłem niezbędną korektę , w niezbędnym przypadku trzeba zrobić nowy poprawiony szablon. Następnie rozplanowałem otworki wentylacyjne.
Jak mamy gotowy szablon to trzeba przenieść rysunek na płytę pilśniową z której wykonamy ściankę poprzez rysowanie po krawędziach wyciętych otworów lub ponowne odmierzanie i rysowanie. Teraz ważna sprawa: po posiadaniu wszystkich narysowanych punktów do wiercenia trzeba koniecznie je precyzyjnie napunktować punktakiem lub zaostrzonym na szpic śrubokrętem. Po czym ja wywierciłem wszystkie otwory najpierw wiertełkiem fi 2 mm. Następnie otwory narożne w prostokątach wiertłem fi 4 . Większe otwory wentylacyjne i inne wietłem piórkowym po dociśnięciu ścianki do innej płyty pilśniowej lub miękkiej deski.
Całość wykańczamy pilnikami i papierem ściernym. W moim przypadku pozostało zrobienie napisów i tryśnięcie lakierem.
Zalączam kilka fotek .
Pozdrawiam ed_net
Załączniki
DSCF7439.JPG
DSCF7444.JPG
DSCF7442.JPG
DSCF7450.JPG
bolo780
100...124 posty
100...124 posty

Jak ktoś chce nie drogo coś dorobić polecam pisać na ten adres.
dawidgazur@interia.pl
SP5GMV
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: SP5GMV »

Aktualnie dziś widziałem, na znanym Aledrogo.
ODPOWIEDZ