Mende M169/35W
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
Mende M169/35W
Może wiecie gdzie znaleźć jakiś opis w ojczystym (naszym) języku? I czy to jest jakieś rzadsze radio? Znajomy miał je delikatnie mówiąc wyrzucić ale się dowiedział że się "bawię w stare radia" więc zostało ocalone.
-
- 2500...3124 posty
Re: Mende M169/35W
Tu masz schemat:jacekk pisze:Może wiecie gdzie znaleźć jakiś opis w ojczystym (naszym) języku? I czy to jest jakieś rzadsze radio? Znajomy miał je delikatnie mówiąc wyrzucić ale się dowiedział że się "bawię w stare radia" więc zostało ocalone.
http://radiotechniek.nl/login/index.php ... icedoc&s=1
Tylko musisz się zarejestrować

Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 3125...6249 postów
A przede wszystkim tu
(w końcu to nasza forumowa baza):
http://www.trioda.com/shop/index.php?pa ... ticid=1332

http://www.trioda.com/shop/index.php?pa ... ticid=1332
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
-
- 1250...1874 posty
Najciemniej pod latarnią
Coraz bardziej mi się to radio podoba, zwłaszcza ten "baretero-urdoks" ma swój urok.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1250...1874 posty
No właśnie, to jest inna wersja tego radia, na zasilanie uniwersalne, z lampami CF7 CL2 CY1. Czyli jeszcze ciekawiej...
-
- 1250...1874 posty
Do niej schemat masz tutaj: http://www.trioda.com/shop/index.php?pa ... ticid=1333
SQ9KQZ
-
- 1250...1874 posty
Potrzebuję Waszej pomocy.. Jak przeliczyć mianowicie cm na współczesne jednostki pojemności? Mam w tym radyjku kilka kondensatorów do wymiany (myszy zjadły, bardzo nie lubię przez to tej plagi
)
I druga sprawa, ten śliczny "eisen-urdox" Bańka odkleiła się od podstawki więc wylutowałem ją z cokołu, obie części oczyściłem. I teraz czy mogę to skleić przy pomocy silikonu? Nie musi być to jakieś pancerne połączenie, chodzi jedynie o to aby przy np. przenoszeniu radia bańka nie latała w podstawce.

I druga sprawa, ten śliczny "eisen-urdox" Bańka odkleiła się od podstawki więc wylutowałem ją z cokołu, obie części oczyściłem. I teraz czy mogę to skleić przy pomocy silikonu? Nie musi być to jakieś pancerne połączenie, chodzi jedynie o to aby przy np. przenoszeniu radia bańka nie latała w podstawce.
-
- moderator
1cm = 0.9pFjacekk pisze:Potrzebuję Waszej pomocy.. Jak przeliczyć mianowicie cm na współczesne jednostki pojemności?
Nie, ta lampa będzie mocno ciepła. Mnie się sprawdzał Distal, albo zrób sobie fachowy kit gliptalowy wg. przepisu Alka.jacekk pisze:I druga sprawa, ten śliczny "eisen-urdox" Bańka odkleiła się od podstawki więc wylutowałem ją z cokołu, obie części oczyściłem. I teraz czy mogę to skleić przy pomocy silikonu? Nie musi być to jakieś pancerne połączenie, chodzi jedynie o to aby przy np. przenoszeniu radia bańka nie latała w podstawce.
-
- 1250...1874 posty
Uruchomiłem tą Mendę, ale w związku z tym mam kolejne pytania. Jaka powinna być głośność audycji w tego typu radiu? W moim przypadku na 2m antenie przy odłączonej "antenie świetlnej" PR1 słychać naprawdę cicho, w zasadzie z odległości 3m od głośnika w cichym pomieszczeniu trzeba się już wsłuchiwać żeby rozpoznać słowa. Podłączenie uziemienia praktycznie wyłącza odbiór. Nie mam doświadczenia z reakcją, może macie jakieś pomysły.. Od razu napiszę że są wymienione tylko 2 kondensatory, czyli 2nF w obwodach wejściowych, 10nF od uziemienia i zamiast dławika podstawiłem mały transformator sieciowy stroną pierwotną ponieważ oryginalny dławik jest uszkodzony (przewinę sam).
-
- moderator
Jednak trochę za cicho. Takie jednoobwodówki przy wykorzystaniu człowieka jako anteny (mniejacekk pisze:Uruchomiłem tą Mendę, ale w związku z tym mam kolejne pytania. Jaka powinna być głośność audycji w tego typu radiu? W moim przypadku na 2m antenie przy odłączonej "antenie świetlnej" PR1 słychać naprawdę cicho, w zasadzie z odległości 3m od głośnika w cichym pomieszczeniu trzeba się już wsłuchiwać żeby rozpoznać słowa. Podłączenie uziemienia praktycznie wyłącza odbiór. Nie mam doświadczenia z reakcją, może macie jakieś pomysły.. Od razu napiszę że są wymienione tylko 2 kondensatory, czyli 2nF w obwodach wejściowych, 10nF od uziemienia i zamiast dławika podstawiłem mały transformator sieciowy stroną pierwotną ponieważ oryginalny dławik jest uszkodzony (przewinę sam).

-
- 1250...1874 posty
Dzięki za sugestie. Jutro sprawdzę dokładnie ten dławik, może to tylko doprowadzenie się oderwało.
-
- moderator
Sprawdź też kondensator w siatce drugiej detektora. jak masz możliwość to podaj mały sygnał m.cz. na siatkę CF7 i zmierz jego poziom na anodzie tej lampy. Powinien być co najmniej stukrotnie wzmocniony.jacekk pisze:Dzięki za sugestie. Jutro sprawdzę dokładnie ten dławik, może to tylko doprowadzenie się oderwało.
-
- 1250...1874 posty
Podstawiłem równolegle do tego kondensatora nowy i efektu nie było żadnego. Za to udało mi się poprzez odpowiednie manipulowanie kondensatorami zmiennymi uzyskać wyraźny i czysty dźwięk. Nie jest to co prawda demon głośności bo każdy Pionier go zagłuszy kompletnie, jednak da się normalnie słuchać. Jutro tylko ten dławik i chyba na tym poprzestanę. Nie chcę zbytnio ingerować w wnętrze tego radia, najważniejszy cel czyli sprawność odbiornika jest już osiągnięty.
-
- moderator
Nie równolegle, tylko szeregowo albo zamiast. Jak ten ma upływ to nowy równolegle nic na to nie poradzijacekk pisze:Podstawiłem równolegle do tego kondensatora nowy i efektu nie było żadnego.

-
- 1250...1874 posty
Fakt, o upływności nie pomyślałem
Ale znalazłem przyczynę, był nią kondensator 5nf w części m.cz, a dokładnie zimny lut. Dławik też przywrócony do życia, okazało się że 4 zwoje w wierzchniej warstwie były przegryzione przez myszę. Teraz radyjko śmiga aż miło