Cześć Mam trafko Twop 12/50/30/666.Chciałbym przerobić je na trafo głośnikowe do wzmacniacza 2#El84+ECC83.
Jego kolumna ma przekrój 4,84cm2 a okno ma wyminry 11x33mm. Jedno uzwojenie to 186zw. DNE 0,4 a drugie 2420zw.
DNE 0,14. Moje pytanie brzmi, czy jest to możliwe
Ze względu na to, że trochę trudno zdobyć oryginalne TG5-.(nie chcę kupować) Mam chyba jeszcze jedno takie trafo i jak by się udało to mógłbym wtedy sklecić wzmacniacz
dziubdziu pisze:Ze względu na to, że trochę trudno zdobyć oryginalne TG5-.(nie chcę kupować)
Ale TG2,5-1-666, które jak zrozumialem posiadasz - możesz wykorzystać do wzmacniacza z lampą EL84, i wcale nie oznacza to że uzyskasz tylko 2,5W. TG5-53-666 ma nawet mniejszy rdzeń, co kazałoby podejrzewać że znamioowe 5W uzyskuje się przy stosunkowo wysokiej dolnej częstotliwości granicznej, np. 80 lub 100Hz. Jak już kupować nowy lub nawijać tranformator - to zdecydowanie dla wzmacniacza PP, jako takie transformatory znacznie trudniej kupić u bazarowych szmaciarzy niż TG2,5 lub TG5 z odzysku.
dziubdziu pisze:Czyli jednym słowem nie opłaca się przewijać
Na transformator PP dla 2XEL84 lub 2XECL86 jak najbardziej jest sens, o ile nie chce się kupić gotowego (np INDEL TGL20/002). Chyba takie własnie transformatory przewijał KaKa?
Skoro chcesz budować wzmacniacz SE na EL84, i dysponujesz transformatorami TG2,5 - to nie opłaca się ani przewijać czegokolwiek, ani kupować TGL5/001 od Indela. Nakład pracy lub pieniędzy będzie niewspółmiernie duży w porównaniu z efektami. Rób wzmacniacz SE na tym co masz.
Albo zdecyduj się na wzmacniacz PP. Rezultaty jakie uzyska się w takim przypadku warte są poniesienia kosztów nawet na TGL20/002, względnie pracy na przezwajanie TWOP.
Tomek dobrze pisze. Wg mnie nie ma sensu budować se na dobrych trafach, bo PP jest w takim układzie minimalnie droższe jeśli nie chcemy traf z odzysku typu tg2,5
Te TWOPy da się przewinąć, sam tak robiłem z TWOPami i DFZK na rdzeniach EI-66 i EI-75, ale to do PP na PCL82,805 i 86. Do SE nie opłaca się, za dużo komplikacji z nasycaniem się rdzenia.
DFZK szkoda psuć. Mają one identyczny rdzeń jak TG2,5 oraz TGp5-5-666, a więc dużo z nich się nie wyciśnie. Za to są bardzo użyteczne w zasilaczach (z połączonymi w szereg uzwojeniami - indukcyjność przynajmniej 1H), zwłaszcza z lampami prostowniczymi, gdy dopuszczalna pojemność elektrolitu włączonego bezpośredniu na wyjście prostownika jest bardzo ograniczona. Po dławiku natomiast można zastosować elektrolit dowolnie duży, taki jaki wynika z zapotrzebowania na prąd (a właściwie ładunek) podczas odtwarzania basów. Nawet i w przypadku użycia diod półprzewodnikowych zastosowanie filtru dławikowego z ogranczoną pojemnością pierwszego kondensatora pozwala zredukować grzanie się transformatora sieciowego pod obciążeniem.
No tak długo myślałem co tu napisać i jest Wiem, że nie opłaca się za bardzo to przewijanie ale ja mam druty różne i nawet prostą nawijarkę więc mógł bym spróbować.Tylko problem w tym czy wymiary rdzenia zgadzają się z Tg5- i podobnymi tego typu