NordMende Turandot

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

NordMende Turandot

Post autor: PZL P-11c »

Witam kolegów ,od pewnego czasu cieszyłem się z słuchania radia na wyżej wymienionym odbiorniku,niestety radio zaczęło buczeć na wszystkich zakresach.Nietypowe jest to ,że buczenie znika po przełączeniu kilkakrotnym przełącznika zakresów i obojętne jest w którą stronę,(również wejście wzmacniacza),nie potrafię zlokalizować uszkodzenia.Wymieniłem kilka kondensatorów papierowych,kondensatory elektrolityczne przy lampie EABC80,EL84,podmieniłem lampy na grające w innym radiu,wymieniłem mostek selenowy na diody (za niskie napięcie zasilania po przejściu przez selen),przełącznik zakresów potraktowany płynem Kontakt. Podmienione kondensatory filtra zasilacza na współczesne. Proszę o pomoc w naprawie .Pozdrawiam Darek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
kevin
100...124 posty
100...124 posty

Re: NordMende Turandot

Post autor: kevin »

Podpowiedz jeszcze:
1. jaka jest siła buczenia w stosunku do siły dźwięku grających stacji?
2. czy zmieniając głośność, siła buczenia jest stała czy można je ściszać lub zgłaśniać?
3. czy jednakowo buczy na AM i FM?
Marek SP1CBP
_idu

Post autor: _idu »

Sprawdź czy kondesator elektrolityczny w zasilaczu ma dobry kontakt z masą. W RFN takie kondesatory nie były przykręcane do chassis ale blaszki masy były zaginane w otworach chassis. Przełączanie zakresów powoduje wibracje chassis....
Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

kevin pisze:Podpowiedz jeszcze:
1. jaka jest siła buczenia w stosunku do siły dźwięku grających stacji?
2. czy zmieniając głośność, siła buczenia jest stała czy można je ściszać lub zgłaśniać?
3. czy jednakowo buczy na AM i FM?
Witam.postaram się odpowiedzieć na pytania i tak buczenie jest słyszalne podczas normalnego odsłuchu, potencjometr nie skręcony na max. głośność.Przeszkadza w słuchaniu,wcześniej nie było tego słychać,nie reaguje buczenie na regulację potencjometrem, natężenie tego dźwięku jest stałe.Jak pisałem wcześniej buczenie jest słyszalne na każdym zakresie radia,AM,FM i wzmacniacz.Znika i pojawia się bez żadnej reguły ,zupełnie przypadkowo podczas przełączania zakresów.Pozdrawiam Darek.
Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

STUDI pisze:Sprawdź czy kondesator elektrolityczny w zasilaczu ma dobry kontakt z masą. W RFN takie kondesatory nie były przykręcane do chassis ale blaszki masy były zaginane w otworach chassis. Przełączanie zakresów powoduje wibracje chassis....
Witam,kondensatory filtra to 100 mikro farady i 50 mikro w jednej obudowie,radio nie jest zbudowane metodą montażu przestrzennego lecz na płytce drukowanej. Kondensator jest tam wlutowany , masa obudowy również w trzech miejscach.Jak pisałem wcześniej w miejsce tego kondensatora wstawiłem współczesne lecz nie zmieniło to nic w zakresie słyszanego dźwięku.Pozdrawiam Darek.
Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

Witam kolegów,nadal potrzebna pomoc w usunięciu uszkodzenia.Pozdrawiam Darek.
Awatar użytkownika
tradytor
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tradytor »

Można sprawdzić ekran wokół przewodu idącego z potencjometru na siatkę triody EABC80 i ekran kondensatora C172 - czy te ekrany są rzeczywiście umasione.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Zewrzyj do masy S1 - EABC80 (8 noga) a nastepnie S1 - EL84 . Stwierdzisz w ten sposób czy buczenie wnosi sie gdzieś z ukladu czy jest to przydźwięk sieciowy z zasilania.
_idu

Wyjmij lampę EABC80.
Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

tradytor pisze:Można sprawdzić ekran wokół przewodu idącego z potencjometru na siatkę triody EABC80 i ekran kondensatora C172 - czy te ekrany są rzeczywiście umasione.
Witam,kondensator C172 jest co prawda papierowy ale ekran jest podpięty do masy,wcześniej próbowałem wymienić ten kondensator na współczesny 10nF ,lecz wymiana nie dawała żadnej poprawy to powróciłem do orginalnego.Pozdrawiam Darek.
Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

TELEWIZOREK52 pisze:Zewrzyj do masy S1 - EABC80 (8 noga) a nastepnie S1 - EL84 . Stwierdzisz w ten sposób czy buczenie wnosi sie gdzieś z ukladu czy jest to przydźwięk sieciowy z zasilania.
Witam ,zwarcie S1 EABC80 do masy (noga 6 lampy),jak również S1 EL84 (noga 2 lampy) nie powoduje zmiany w buczeniu,czy to oznacza przydźwięk sieciowy ?, czy układ radia?. Pozdrawiam Darek.
Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

STUDI pisze:Wyjmij lampę EABC80.
Witam,wyjęcie lampy EABC nie wnosi nic nowego ,radio nadal buczy.Pozdrawiam Darek.
_idu

Dobra. No to kolejny test.

Spójrz na schemat. Trafo głośnikowe ma uzwojenie do kompensacji przydźwięku.
Uzwojenie pierwotne ma trzy końcówki, jedna do anody (ta końcówka widzi rezystancję dynamiczną rezystancję lampy EL84), kolejna do zasilania i ostatnia trzecia przez rezystor R196 do kondesatora C196 filtru RC zasilania pozostałych stopni. Ta ostania końcówka w praktyce widzie impedancje równą praktycznie wartości rezystora pomiędzy tą końcówka uzwojenia a kondesatorem. Proporcje liczby zwojów odpowiadają proporcji impedancji lampy głośnikowej i rezystora R196 (1k5) plus impedancji kondesatora C196 (50uF). Sprawdź to - może ktoś naprawiał kiedyś radio i coś nakombinował. To jedno.

Sprawdź podłączenia do przełączników barwy dźwięku, sprawdź potencjometry regulacji barwy dźwięku. Upewnij się co do lampy EL84 - izolacji żarzenie - katoda. sprawdź czy zasilacz nie jest przeciążony. sprawdź kondesator C141 on filtruje zasilanie stopnia przedwzmacniacza m.cz. na EABC80.
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: jacekk »

Skoro raz ten brum jest a innym razem go nie ma to trafo można pominąć. Kondensatory tez zmienione więc w jakimś sensie można je wykluczyć. Za to wypadało by przyjrzeć się samemu przełącznikowi a dokładniej czy działa on prawidłowo tzn. czy wszystkie jego sekcje są w prawidłowych pozycjach. Nie wiem co prawda jak są one zbudowane wewnątrz, ale jeśli są tam plastikowe elementy a są na pewno to one mogą z czasem się nieco zużyć przez co jakiś segment może się do końca nie włączyć/wyłączyć.
geguś

Post autor: geguś »

PZL P-11c pisze:wymieniłem mostek selenowy na diody (za niskie napięcie zasilania po przejściu przez selen),
Jakie są napięcia po wymianie selenu na krzem?