Biały nalot wenątrz E84L

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
szewek
625...1249 postów
625...1249 postów

Biały nalot wenątrz E84L

Post autor: szewek »

Witam, nabyłem ostatnio dwie długowieczne E84L firmy RSD - według napisu na lampach produkcja z lutego '83 roku. Po bliższych oględzinach zauważyłem że wcześniej był inny napis na nich, ledwo widoczny ale na pewno Made In France. Wyczytałem w internecie że RSD to jakaś niemiecka firma skupująca lampy i sygnująca na nowo własna marką. Zauważyłem również że obie, wewnątrz, na dwóch elektrodach posiadają biały nalot. Po co był on stosowany?
Pozdrawiam,
Piotr.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)
OTLamp

Re: Biały nalot wenątrz E84L

Post autor: OTLamp »

Ta biała warstwa do najprawdopodobniej alundum (tlenek glinu) nałożona tam w celu zwiększenia rezystancji izolacji między tymi pinami (1,2). Pin 1 teoretycznie jest wolny, tutaj jak widzę jest gdzieś podłączony, gdzie? Pin 2 to wyprowadzenie siatki sterującej, więc taka dodatkowa izolacja jest korzystna, zwłaszcza że po długim czasie pracy na dnie talerzyka może osiadać odparowany materiał elektrod i pogarszać izolację. Z podobnych powodów w starych lampach spłaszczowych (zwłaszcza barowych) pokrywano alundum spłaszcz w okolicach przepustów.
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Awatar użytkownika
szewek
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: szewek »

Dziękuję. to forum jest naprawdę wspaniałe. :)
Piotr.
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)