Witam
Czy lampa 6sr7 może mieć jakieś zastosowanie w audio?
Jeśli nie to do czego można ją użyć?
http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_6sr7.html
Dzięki i pozdrawiam.
Lampa 6SR7 zastosowanie AUDIO?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 75...99 postów
Re: Lampa 6SR7 zastosowanie AUDIO?
Jak to, już wielokrotnie, tu wspominano, każda trioda nadaje się do audio.
Zewrzyj diody do katody i jazda.Tylko trzeba ustawić właściwy punkt pracy. A swoją drogą, diody można wykorzystać do prostowania sygnału dla oczka magicznego
Zewrzyj diody do katody i jazda.Tylko trzeba ustawić właściwy punkt pracy. A swoją drogą, diody można wykorzystać do prostowania sygnału dla oczka magicznego
-
- 6250...9374 posty
A ja dalej nieustająco zachęcam kolegów do zakupu takich i innych (najlepiej NOS) wynalazkówankowalik pisze:Jak to, już wielokrotnie, tu wspominano, każda trioda nadaje się do audio.
Podobne, na dziś jeszcze nie ,,ałdio'' lampy, można czasem kupić (no nie od ręki) po 1zł kupując ze straganu na ziemi, radzę brać wszystko co nawet w przyszłości może się przydać (oprócz ew. E/DY86, PY88 i EAA91) np. ostatni mój zakup : nowe EF83 Valvo 13szt/10zł całość, nie mam na nie pomysłu zastosowania ale to już wnuk niech się martwi, sprzedający podziękował bo ,,na browara starczy'', rosyjskie 6G7 czyli coś jak w temacie, tylko szklane i z cyckiem (S1) na bańce w podobnej cenie. Jedna uwaga, na Wolumenie (i w życiu) trzeba decydować szybko, zakupiłem niedawno kilka Z567 w pudełeczkach po 4zł/szt, odszedłem od stoiska i zadziwiło mnie, dlaczego nie wziąłem wszystkich (było kilkanaście, nierozpakowywane, w domu zakupione sprawdziłem, ideał), odwróciłem się (moment) aby kupić resztę ale było już po ptokach, gość za mną wziął resztę. Dla kolegów wątpiących: zawsze podaję ceny za jakie JA osobiście kupiłem, do kogo piję ten wie...
-
- 75...99 postów
Przeoczenieankowalik pisze:Druga linijka od góry: AUDIO

A czy posiada ktoś jakiś schemat z zastosowaniem tej lampki?
Czy faktycznie te diody były wykorzystywane do magicznych oczek czy też ich przeznaczenie było inne?
-
- moderator
I tak i nie. Te diody były wykorzystywane jako detektory w odbiornikach AM, jedna dioda pracowała jako detektor audio, druga jako detektor ARW, trioda jako stopień wstępny audio. Magiczne oczko było sterowane z reguły napięciem ARW, więc i przy okazji były używane do oczek.u-boot pisze:Przeoczenieankowalik pisze:Druga linijka od góry: AUDIOZmyliła mnie ta duodioda.
A czy posiada ktoś jakiś schemat z zastosowaniem tej lampki?
Czy faktycznie te diody były wykorzystywane do magicznych oczek czy też ich przeznaczenie było inne?