Lampa 6SR7 zastosowanie AUDIO?

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
u-boot
75...99 postów
75...99 postów

Lampa 6SR7 zastosowanie AUDIO?

Post autor: u-boot »

Witam
Czy lampa 6sr7 może mieć jakieś zastosowanie w audio?
Jeśli nie to do czego można ją użyć?
http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_6sr7.html
Dzięki i pozdrawiam.
klik

Re: Lampa 6SR7 zastosowanie AUDIO?

Post autor: klik »

Jak to, już wielokrotnie, tu wspominano, każda trioda nadaje się do audio.
Zewrzyj diody do katody i jazda.Tylko trzeba ustawić właściwy punkt pracy. A swoją drogą, diody można wykorzystać do prostowania sygnału dla oczka magicznego
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

ankowalik pisze:Jak to, już wielokrotnie, tu wspominano, każda trioda nadaje się do audio.
A ja dalej nieustająco zachęcam kolegów do zakupu takich i innych (najlepiej NOS) wynalazków
Podobne, na dziś jeszcze nie ,,ałdio'' lampy, można czasem kupić (no nie od ręki) po 1zł kupując ze straganu na ziemi, radzę brać wszystko co nawet w przyszłości może się przydać (oprócz ew. E/DY86, PY88 i EAA91) np. ostatni mój zakup : nowe EF83 Valvo 13szt/10zł całość, nie mam na nie pomysłu zastosowania ale to już wnuk niech się martwi, sprzedający podziękował bo ,,na browara starczy'', rosyjskie 6G7 czyli coś jak w temacie, tylko szklane i z cyckiem (S1) na bańce w podobnej cenie. Jedna uwaga, na Wolumenie (i w życiu) trzeba decydować szybko, zakupiłem niedawno kilka Z567 w pudełeczkach po 4zł/szt, odszedłem od stoiska i zadziwiło mnie, dlaczego nie wziąłem wszystkich (było kilkanaście, nierozpakowywane, w domu zakupione sprawdziłem, ideał), odwróciłem się (moment) aby kupić resztę ale było już po ptokach, gość za mną wziął resztę. Dla kolegów wątpiących: zawsze podaję ceny za jakie JA osobiście kupiłem, do kogo piję ten wie...
klik

Post autor: klik »

[quote="u-boot"]Witam

http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_6sr7.html
Druga linijka od góry: AUDIO :D
Awatar użytkownika
u-boot
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: u-boot »

ankowalik pisze:Druga linijka od góry: AUDIO :D
Przeoczenie 8) Zmyliła mnie ta duodioda.
A czy posiada ktoś jakiś schemat z zastosowaniem tej lampki?
Czy faktycznie te diody były wykorzystywane do magicznych oczek czy też ich przeznaczenie było inne?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

u-boot pisze:
ankowalik pisze:Druga linijka od góry: AUDIO :D
Przeoczenie 8) Zmyliła mnie ta duodioda.
A czy posiada ktoś jakiś schemat z zastosowaniem tej lampki?
Czy faktycznie te diody były wykorzystywane do magicznych oczek czy też ich przeznaczenie było inne?
I tak i nie. Te diody były wykorzystywane jako detektory w odbiornikach AM, jedna dioda pracowała jako detektor audio, druga jako detektor ARW, trioda jako stopień wstępny audio. Magiczne oczko było sterowane z reguły napięciem ARW, więc i przy okazji były używane do oczek.