Odgrody

Przetworniki elektroakustyczne, obudowy głośnikowe i zagadnienia pokrewne.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Ryba
375...499 postów
375...499 postów

Odgrody

Post autor: Ryba »

Witam
Mam kolumny Telefunken L71
http://www.radiomuseum.org/r/telefunken ... x_l71.html
Chciał bym zbudować odgrody wykorzystując głośniki i zwrotnicę , szukam ale nie mogę znaleźć żadnych porad ani schematu budowy , czy wielkość odgrody jest istotna ?
czy rozmieszczenie głośników ma znaczenie ?
czy zwrotnicę mogę zastosować z tej kolumny zamkniętej ?
Kolumny grają bardzo przyzwoicie z potężnym basem , i są bardzo solidnie zbudowane aż żal ich ruszać .później zamieszczę zdjęcia.
Z ciekawości chciał bym posłuchać jak grają odgrody , dlatego zwracam się z prośbą o pomoc w budowie ,nie chciał bym budować bez sensu . l
Kupię NTE132
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Odgrody

Post autor: Tomek Janiszewski »

Nie qmam problemu: skoro kolumny grają przyzwoicie, to po co je psuć i zastępować obudowy zamknięte jakimiś odgrodami? Oczywiście że wielkość odgrody ma znaczenie: aby uzyskać zadowalające przenoszenie basów - muszą być wielokrotnie od obudów zamkniętych większe, porównywalne z długością fali. Czyli dla przeniesienia tych kilkudziesięciu Hz wymiary odgrody będą mniej więcej takie jak ściany w pokoju. Dostatecznie pojemna i dobrze wytłumiona obudowa zamknięta jest ekwiwalentem odgrody nieskończenie dużej. Co gorsze - głośnikom konstruowanym specjalnie do pracy w obudowie zamkniętej zastosowanym z ogdrodą grozi roztrzepanie jeśli będzie się ich używać z mocą znamionową. Podobnie, niebezpieczne jest dla nich wykorzystywanie np. w obudowach z otworem, jeśli ten okaże się zbyt duży. Czasem próbuje się ulepszyć obudowy zamknięte poprzez uzupełnienie ich o otwór stratny, względnie membranę bierną. Proste zaś odgrody mają znaczenie teoretyczne (masz może dostęp do komory bezechowej? :lol: ), cofając konstrukcję o parę epok.
Ryba
375...499 postów
375...499 postów

Tyle to wiem ,bo wczoraj o tym czytałem ,ale teraz trochę więcej sobie uświadomiłem :D
O odgrodach trochę naczytałem się pochlebnych opinii i narodziła się chęć tego sprawdzenia i pomajstrowania :wink:
Zobaczcie jak te kolumny są pięknie złożone z jaką dbałością . Nie chciał bym ruszać ich dla nie udanej konstrukcji .
Tak jak pisałem potężny bas ,dla mnie jest go za dużo ,trochę przyćmiewa resztę , to możne wina mojego słuch bo już nie jest pierwszej młodości :wink: są bardzo kierunkowe schodząc z osi wyłącza mi się jeden kanał :D przesuwając głowę w drugim kierunku wchodzi się w scenę i przechodzi na drugi kanał :D .Naprawdę są niesamowite w odsłuchu dają wiele frajdy .
W słuchaniu takim domowym kręcąc się po pomieszczeniu nie bardzo mi się podobają .
Tak wyglądają .
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Kupię NTE132
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Ryba pisze:O odgrodach trochę naczytałem się pochlebnych opinii i narodziła się chęć tego sprawdzenia i pomajstrowania :wink:
Zaczynam brzydko podejrzewać że stajesz się mimowolnym świadkiem narodzin kolejnego audiofilskiego mitu.
Owszem odgroda jest obudową idealną... pod warunkiem że istotnie jest idealna, tj nieskończenie duża. Wówczas nie ogranicza od dołu pasma ani nawet nie podnosi częstotliwości rezonansowej głośnika w przeciwieństwie do obudowy zamkniętej, jest też wolna od wszelkich rezonansów, dokuczliwych zwłascza w źle zaprojektowanej obudowie z otworem o nadmiernej dobroci. Tyle że taka idealna odgroda nie zmieści się w żadnym normalnym pomieszczeniu mieszkalnym.
Tak jak pisałem potężny bas ,dla mnie jest go za dużo ,trochę przyćmiewa resztę , to możne wina mojego słuch bo już nie jest pierwszej młodości

Od tego są regulatory barwy dźwięku we wzmacniaczu. Nie ma wszak obowiązku słuchania z regulatorem basów przekręconym na full.
W słuchaniu takim domowym kręcąc się po pomieszczeniu nie bardzo mi się podobają .
Coś za coś. Całkowite rozwiązanie powyższego problemu zapewnią... słuchawki bezprzewodowe na głowie. Kierunkowość jest cechą głośników wysokotonowych z membraną stożkową (takich o klasycznej konstrukcj). Lepsze pod tym względem właściwośći (szerszy kąt promieniowania) mają głośniki wysokotonowe kopułkowe.
Jedyne co można spróbować poprawić w tych kolumnach - to poszukać czy w zwrotnicy nie ma przypadkiem kondensatorów elektrolitycznych bipolarnych (podejrzanie wygląda kondensator na zaciskach głośnika niskotonowego) i zastąpić je stabilniejszymi , trwalszymi i o mniejszej stratności kondensatorami poliestrowymi (MKSE, MKT), poliwęglanowymi (MKSW, MKC) a najlepiej polipropylenowymi (MKP).
Ostatnio zmieniony śr, 18 stycznia 2012, 01:45 przez Tomek Janiszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Jeżeli chodzi o rozmiary odgrody to jest taki klasyczny wykres (zał.). Znaleźć go można w książce Witorta "Głośniki i zespoły głośnikowe", w poradniku Szczurka zdaje się a może i w "Magnetofonach" Brdulaka, wszystkie te książki mam na półce ale nie pod ręką, w domu, zatem wklejam z netu:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
_
dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: dolphin123 »

Odgrody grają dobrze, ale trzeba im zapewnić właściwe warunki. Bez pomiarów też się nie obejdzie aby w pełni wykorzystać szeroką ściankę.
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gustaw353 »

Słusznie zauważył kol. dolphin123, że : „ odgrody grają dobrze, ale trzeba im zapewnić właściwe warunki”. Natomiast wszelkie pomiary można sobie darować – są psu na buty, przynajmniej w warunkach amatorskich.
Oczywiście rozpatruje tu sytuację gdy chodzi o zastosowanie typowo gitarowe i podobne. Jakiś czas udzielałem się jako „techniczny” przy kapeli i mam pewne obserwacje.
Otóż gitarzysta traktuje głośnik w skrzynce jako instrument i oczekuje od niego brzmienia dla niego (wykonawcy) właściwego.
Wzmacniacz i „akustyka” są instrumentami do tworzenia a nie do odtwarzania muzyki. A więc wymienione elementy muszą wyczyniać różne harce często dalekie od technicznej poprawności.
Do takich zastosowań przeznaczone są specjalne głośniki. Często moi się o nich : „free-air”i absolutnie nie lubią one jakichkolwiek zwrotnic. Są to twarde głośniki. Często mają mocno zaznaczony rezonans mechaniczny i nie powinny być zasilane sygnałem poniżej tej częstotliwości. Tam już nie „grają” a moc dostarczoną tylko marnują jak i inne głośniki.
Jak już koledzy wcześniej zauważyli, głośnik wyjęty z kolumny domowej nie sprawdzi się tu i szybko ulegnie destrukcji.
dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów

Skoro nie potrzeba pomiarów to do czego dążyć przy budowie takiego systemu i skąd wiedzieć co należy zmienić w zestawie...? Można to robić na słuch, ale pomiary bardzo ułatwiają sprawę...
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

W tym przypadku najlepiej pomiar wykonać "uchometrem".
Ryba
375...499 postów
375...499 postów

:( wygląda na to że najprostszym sposobem zostało by mi wmontowanie głośników w ścianę :wink: ,bo nic się nie dowiem jak je zbudować z tego co mam domowym sposobem :wink:
Kupię NTE132
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Ściana stanowi (prawie) nieskończenie wielką odgrodę. Obudowa zamknięta to też nieskończenie wielka odgroda.
Różnią się jednak zasadniczo tym, że stanowią dla głośnika zupełnie odmienne środowiska pracy. Podatność powietrza (przestrzeni) za głośnikiem w obu przypadkach jest diametralnie różna a stanowi ona dodatkowy „resor”w zawieszeniu membrany.
W ścianie najlepiej zadziała głośnik typu „free-air” a w obudowie zamkniętej inny, czasami nazywany „compakt” (nie lubię tego określenia) lub podobnie.
Tu pomiary są wskazane i mogą wiele opowiedzieć o głośnikach.
Kolego Ryba, dopóki nie zagłębisz się bardziej w to zagadnienie nie rozbieraj posiadanych kolumn.
Ryba
375...499 postów
375...499 postów

Na pewno nie rozbiorę :wink: z tą ścianą był taki żarcik :wink: zasadę działania mniej więcej znam :wink: jak wcześniej pisałem poczytałem podręcznik budowy zestawów głośnikowych Hausdorfa ,budowa kolumn nie jest prosta i dlatego nie podejmuję się projektowania zestawu , moim zdaniem projektowanie zestawu dla siebie powinno się zacząć od badania słuch ,audiogramu :wink: napisałem ten post z myślą że ktoś z doświadczeniem i sprawdzonym projektem podzieli się ,lub poda namiary na gotowe projekty .
Kupię NTE132
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Gotowe projekty są, owszem, tylko pomysł zastosowania w odgrodzie głośników ze zwyczajnymi parametrami i zawieszeniami, przeznaczonymi do grania w wytłumionych skrzynkach to porażka.
Do tego trzeba użyć odpowiednich głośników.
http://www.phy-hp.com/English/Communica ... _Plan.html
_
dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów

Polecam wątek:
http://www.audiostereo.pl/odgrody-na-st ... 33727.html
Sporo można się dowiedzieć na temat głośników aplikowanych w odgrody.
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

I można się też wyzbyć do reszty wątpliwości co do tego, czy to istotnie rodzący się właśnie, kolejny audiofilski mit. Oto zarysowujący się trynd w hi-endowym sprzęcie: wzmacniacz SE na triodzie obowiązkowo bez sprzężenia zwrotnego, i do tego głośniki na odgrodach, obowiązkowo bez ścianek bocznych! Proponuję niniejszym spuścić cały temat tam gdzie jego miejsce, tj. do Kącika audiofilskiego.