Myślę, że to będzie typowy układ dla magicznych oczek, żeby robiły jako wskaźnik wysterowania. http://www.port80h.com.pl/articles.php?lng=pl&pg=82
Zamiast powielacza możesz dać 230 stałego z trafo i prostownika, a lampy żarzyć równolegle.
Pozdrawiam.
Ratujmy co się da! (Budka Suflera)
Chętnie przyjmę sprawne lampy i stare części.
Potrzebny jeszcze prostownik na wejściu (jedna lub dwie diody pólprzewodnikowe albo EAA91 jak ktoś się upiera przy lampach). W zależności od wielkości sygnału sterującego czyli miejsca z którego jest on pobierany może się okazać że na wejściu będzie potrzebny np. podwajacz, wzmacniacz lub tłumik (potencjometr).
Zauważ że to układ o czułości 1 Vp-p a we wzmacniaczach zwykle wskaźnik wysterowania podłącza się po stronie wtórnej transformatora albo do obwodu anodowego lampy wyjściowej, więc ta ECC81 może okazać się niepotrzebna.
Na początek możesz do układu z noty katalogowej który wkleiłem wcześniej dodać diodę np. 1N4148 szeregowo z siatką, anodą do niej, od siatki do masy rezystor 1 MΩ a równolegle do niego jeszcze kondensator 10 nF - 100 nF. Na samym wejściu potencjometr 50 kΩ na "górę" którego podaj sygnał z uzwojenia głośnikowego TG.
Ostatnio zmieniony pn, 9 stycznia 2012, 13:04 przez fugasi, łącznie zmieniany 1 raz.
Tak, grabki to masa. Sygnał podaj przez obwód który opisałem. Wszystko po prawej stronie czerwonego wężyka powinno być tak jak we wcześniejszym schemacie. nie chciało mi się przerysowywać.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
fugasi pisze:Na początek możesz do układu z noty katalogowej który wkleiłem wcześniej dodać diodę np. 1N4148 szeregowo z siatką, anodą do niej, od siatki do masy rezystor 1 MΩ a równolegle do niego jeszcze kondensator 10 nF - 100 nF. Na samym wejściu potencjometr 50 kΩ na "górę" którego podaj sygnał z uzwojenia głośnikowego TG.
Ano, jak mawiają w naszych stronach, siatka, jak matka, jest tylko jedna
A teraz powaga: to taka przerywana kreseczka pozioma(wewnątrz symbolu lampy).
W tym przypadku jest tylko jedna siatka, ale inne lampy, czyli tetrody, pentody itd.
mają ich wiecej.
Pozdrawiam
andy