Jako że jestem tu nowy, witam Szanowne Grono Lampomaniaków.
Skale jednokolorowe grawerowałem na szkle i na to farba w sprayu, a następnie papier wodny. Dorabiałem tak skalę do promyka. Dobre efekty są też na pleksie, czarna farba - grawer - reszta kolorów. Tu kłopotliwe są pola przeźroczyste.
Główny problem to
jdubowski pisze:Sama obróbka skanu zanim dojdzie do postaci pliku gotowego do wydruku zajmuje mi jakieś 20 - 50 godzin, zależy od skomplikowania skali.
Mam gdzieś fotki dorabianej skali do swiatowida, ale wstawię innym razem
A tak wygląda pierwszy test:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Temat trochę już stary, ale chyba nadal aktualny.
Ponieważ ostatnio wpadła w moje wielkie łapy Tesla ze skalą, którą ktoś kiedyś wyczyścił, postanowiłem zmierzyć się z tematem.
Jest to zlepek z kilku skal i w dodatku nie od tego modelu (chyba). Dodatkowo sknociłem sprawę gdyż zbyt późno zdejmowałem maskę i farba stała się już krucha. Wiem że da się lepiej, ale tym się zajmę jak będę miał skan właściwej.
Jak myślicie, ujdzie czy szukać jednak oryginału?
Klejenie skal pogarsza sprawę i rację ma Kolega Tomasz Sz.Klej ma inny współczynnik załamania i przy oświetleniu bocznym pęknięcie uwydatnia się.Często płyta wykonana byłą jako światłowód.
Osobnym tematem jest nadzwyczajna ostrożność przy czyszczeniu skal.
Niektóre firmy stosowały technologię farb wodnych i pociągnięcie wilgotną ściereczką pozostawia nam puste pole.Sam załatwiłem tak kilka cennych .
Pozdrawiam Tomasz
PS Techniki wykonania skal:
a.prześwit -żarówka często za ekranem białym daje rozproszone światło prostopadle do skali
b.rozproszenie boczne albo górne.Światło dociera skośnie do powierzchni skali.
c.światłowodowe .Żaróweczki umieszczone z boku a światło "rozpływa" się w masie szkła.Z reguły drugi bok przeciwległy i krawędzie były zalakierowane aby światło nie uciekało.
d.skale nieprzezroczyste doświetlane głównie od góry.
Chętnie zobaczę Wasze przemyślenia w tym ciekawym temacie.
Stosowano także różne farby nawet radioaktywne.Zwłaszcza w zastosowaniach militarnych.
Dawka była niewielka i bezpieczna ale powodowała luminescencję.
Ponieważ piękne skale w zasadzie umarły i króluje display ,temat wymaga sięgnięcia do zasobów wiedzy w głowach a tych coraz mniej.
Wiele technik zanikło a spora część raczej bezpowrotnie.
Pozdrawiam T
chrzan49 pisze:Klejenie skal pogarsza sprawę i rację ma Kolega Tomasz Sz.Klej ma inny współczynnik załamania i przy oświetleniu bocznym pęknięcie uwydatnia się...
Są firmy które kleją pęknięcia w szybach samochodowych. Ciekawe jak to robią. Tam przecież pęknięcia nie mogą być widoczne, ani nie mogą załamywać obrazu drogi.
staku pisze:
Są firmy które kleją pęknięcia w szybach samochodowych. Ciekawe jak to robią. Tam przecież pęknięcia nie mogą być widoczne, ani nie mogą załamywać obrazu drogi.
Co do klejenia szyb samochodowych ,to jak robienie tortu z gooovna.Klejenie zawsze widać bo cudów nie ma w technice a efekt mizerny bo szyba potem jest szlifowana i polerowana i zniekształca.
Koszt naprawy wysoki często porównywalny z nową szybą!
Opłacalne jedynie przy unikatowych szybach b.trudnych i kosztownych do zdobycia.
Koszt wykonania jednostkowej skali także wysoki bo czas i nakład pracy spory.Tak że w obu wypadkach doopy szkłem nie podetrzesz niestety.
Pozdrawiam T
Witam !
Wiercenie otworów w szkle. Kiedyś mi się udało wywiercić otwór w szkle za pomocą wiertła do bardzo twardych materiałów ceramicznych -terakoty , gresu. Wiertło powinno być od razu o odpowiedniej średnicy np.: 8 mm - bywają takie w dobrych sklepach z glazurą.
Na szkle nalepić obwarzanek-torus z plasteliny ; w zagłębienie nalać terpentyny i nafty , unieruchomić płytkę szklaną, wiertarkę stołową nastawić na małe obroty i bez większego nacisku wywiercić otwór. Niedopuszczalne jest bicie wiertła.
Przygotować kilka płytek szklanych - mnie się udała czwarta.
A tak najlepiej to zanieść do dobrego szklarza który robi lustra i za 15 zł wywiercić 2 otwory , oczywiscie bez możliwosci obserwacji jak on to robi.
Otwory w szkle trzeba wiercić oczywiscie przed naniesieniem rysunku skali.
Pozdrawiam ed_net
Warto wcześniej sprawdzić czy szkło nadaje się na skalę. Ja nie sprawdziłem i dolna część napisów podbarwiona jest na zielono-niebiesko ze względu na odcień szkła. Grawerowane napisy mają w zasadzie tylko jeden plus. Pięknie się podświetlają.
Swego czasu wierciłem duży otwór średnicy 50mm w szkle grubości 19mm. A wierci się to rurą ponacinaną jak korona w mieszance wody i proszku ściernego przy niewielkich obrotach i małym nacisku. Więc być może profesjonalne wiertła to coś w rodzaju koronki diamentowej. Te marketowe do płytek w kształcie "kropli" się nadają jeszcze znośnie, ale w szkle już tak dobrze nie było.
Statku a ile trwała grawerka takiej szybki? Widząc ilość napisów i linii to widzę że musisz mieć bardzo wprawną rękę..
Ja tego nie grawerowałem ręcznie . Jest to zrobione na grawerce laserowej. Grawerowanie takiej szybki trwa około 5-6 minut. Najwięcej czasu zajmuje przygotowanie pliku, a później zrywanie folii tak aby nie wyrwać farby z rowków. Wydaje mi się, że najlepsza będzie farba emulsyjna, taka jak do malowania ścian. Jak dotychczas efekt taki sobie. Mam jeszcze parę pomysłów jak z tej metody wycisnąć lepsze efekty, ale brakuje mi czasu aby się tym teraz bawić.