Mini 4 - zła synchronizacja
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 500...624 posty
Mini 4 - zła synchronizacja
Witam dostałem od kolegi mini 4 z wadliwą synchronizacją. Przebieg nie daje się zatrzymać i tak jakby zataczał koło. Gdy pokrętłem od synchronizacji ustawię max w prawo przebieg lekko się pochyla. Lampa ECF82 hmm część triodowa 5 mA (katalogowo 18mA) , a pentoda 6 mA ( katalogowo 10mA). Problem od lampy ugryźć ? Napięcia zasilania są schematowe.
-
- 3125...6249 postów
Re: Mini 4 - zła synchronizacja
Zacznij najpierw od sprawdzenia elementów w układzie synchronizacji, być może jakiś element bierny padł.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 500...624 posty
Kondensatory podmienione zbytnio nic ciekawego się nie zmieniło , jedyne co zauważyłem to to, że na katodzie pentody w ECF82 jest 1V . Rezystory w koło tej lampy są ok sprawdzane.
-
- 500...624 posty
Nie mam pomysłu podłozyłem wszystkie kondki na nowe napięcia niby ok , ale nadal synchro jest nie tak jak trzeba. Przekręce gałką w lewo przebieg pochyla sie w lewo , przekręce w prawo przechyla sie w prawo
podpowiedzcie.

-
- 1250...1874 posty
Podpierając się poniższym schematem (jakbyś miał inny to daj znać):
Jeśli masz wejście zewnętrznej synchronizacji (opisane na schemacie G5) to spróbuj je wykorzystać - ewentualnie odepnij C6/C7 i R15/R16 i zobacz czy daje się wyzwolić jak i zatrzymać podstawę czasu.
Powymieniałeś ten te kondensatory rzędu kilku - kilkunastu pF? Bo one powinny być wysokonapięciowe, a nie takie współczesne pastylki na 50V. Może porób jakieś fotki środka i tego co obserwujesz na ekranie.
Pozdrawiam
Jeśli masz wejście zewnętrznej synchronizacji (opisane na schemacie G5) to spróbuj je wykorzystać - ewentualnie odepnij C6/C7 i R15/R16 i zobacz czy daje się wyzwolić jak i zatrzymać podstawę czasu.
Powymieniałeś ten te kondensatory rzędu kilku - kilkunastu pF? Bo one powinny być wysokonapięciowe, a nie takie współczesne pastylki na 50V. Może porób jakieś fotki środka i tego co obserwujesz na ekranie.
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SQ9KQZ
-
- 500...624 posty
W miejsce tych 4,7 pF wstawiłem na podmiane takie same tylko, że stare nie używane i nadal nic się nie zmienia. Dzis sprawdze i porobię fotki
-
- 100...124 posty
A robiłeś najprostszą sprawę tzn. podmianę ECF82? Przydałby się drugi oscyloskop żeby podejrzeć np. co jest na suwaku potencjometru P5. Czy C9 R19 jest dobry?
Jak wszystko sprawdzisz, stracisz wszelką cierpliwość i będziesz brał do ręki młotek, to podeślij go do mnie, mogę zerknąć, mam czym sprawdzić...
Jak wszystko sprawdzisz, stracisz wszelką cierpliwość i będziesz brał do ręki młotek, to podeślij go do mnie, mogę zerknąć, mam czym sprawdzić...
Marek SP1CBP
-
- 500...624 posty
Mam tyle sprzętu , że wiecej nie trzeba do pomiarów. Nie ma sensu wymieniac wszystko, a pół wymieniłem . Lampa nówka nie używana , jedyne co sie poprawiło po tych podmianach to nie widać tej lini co rysuje przebiegi.
-
- 6250...9374 posty
Sprawdź potencjometry bo oły pójść się kochać...
Jeśli faktycznie chciałbyś Mini 4 na wzór - użyczę swój okaz
Pozdrawiam.
Jeśli faktycznie chciałbyś Mini 4 na wzór - użyczę swój okaz

Pozdrawiam.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU