Budowa nadajnika

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

geguś

Re: Budowa nadajnika

Post autor: geguś »

Bez licencji dopusczona moc w całym eterze to 10mW. PMR jako homologowany dopuszczony w odpowiednim paśmie też bez możliwości rozbudowy systemu antenowego. Inne alarmy i dupsy tak samo, albo 10mW i pasmo jakiekolwiek, czasami na zasadzie drugorzędności, albo wydzielone.

Kto znajdzie przepis na konieczność posiadania licencji na budowę pieca w.cz? Panowie, ośmieszacie się. Może jeszcze powiecie, że jak ktoś nie ma prawa jazdy to nie może być posiadaczem auta?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

geguś pisze:Kto znajdzie przepis na konieczność posiadania licencji na budowę pieca w.cz? Panowie, ośmieszacie się. Może jeszcze powiecie, że jak ktoś nie ma prawa jazdy to nie może być posiadaczem auta?
Na posiadania nadajnika licencji mieć nie trzeba. Na użycie tak.
geguś

tszczesn pisze:
geguś pisze:Kto znajdzie przepis na konieczność posiadania licencji na budowę pieca w.cz? Panowie, ośmieszacie się. Może jeszcze powiecie, że jak ktoś nie ma prawa jazdy to nie może być posiadaczem auta?
Na posiadania nadajnika licencji mieć nie trzeba. Na użycie tak.
Komu to tłumaczysz?
Nie wiedziałem, że prośba o schemat to automatyczne użycie. A co, jak będzie używał na sztucznym obciążeniu? I tak gość ma szczęście, bo na elektrodzie to już za samo pytanie bana by zaliczył. :lol:
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

Komu to tłumaczysz?
Nie wiedziałem, że prośba o schemat to automatyczne użycie. A co, jak będzie używał na sztucznym obciążeniu? I tak gość ma szczęście, bo na elektrodzie to już za samo pytanie bana by zaliczył. :lol:
Ok, nie ma sprawy, na sztucznym obciążeniu to niech sobie i parę kW wytraca i ogrzewa mieszkanie. Większym problemem jest to że jeśli kolega chce zrobić jakikolwiek nadajnik o jakichkolwiek parametrach (i - w domyśle - możliwie dużej mocy) to można przypuszczać, że nie bardzo zdaje sobie sprawę z tego jak (i czy w ogóle) go powinien używać. Jeśli wykazałby choć trochę zdrowego podejścia to zapewne reakcje byłby inne.
Najlepiej będzie jeśli autor rozwieje moje wątpliwości i napisze do czego ten nadajnik by miał służyć i jaki zasięg powinien posiadać a wtedy może coś pożytecznego z tego wątku wyniknie.
Pozdrawiam
SQ9KQZ
Alek

Post autor: Alek »

Najlepiej będzie, jeśli ten wątek zostanie zezłomowany. Odczekam dzień. Gdy nie będzie głosów rwących szaty, wątek zezłomuję.
geguś

Alek pisze:Najlepiej będzie, jeśli ten wątek zostanie zezłomowany.
Nic to nie da. Powtórzy się, co nie raz już było. Zamiast nic nie odpowiadać bo i tak wiedza pytającego jest taka, jaką widać po pytaniach, a zaczyna się wykładnie prawa. Nie przeszkadza ci Alku że bezsensowna?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Alek pisze:Najlepiej będzie, jeśli ten wątek zostanie zezłomowany. Odczekam dzień. Gdy nie będzie głosów rwących szaty, wątek zezłomuję.
Ja bym zostawił, na pamiątkę i nauczkę dla innych.
Alek

Post autor: Alek »

Przeszkadza, i dlatego chciałem złomować.
alpher
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: alpher »

Moze nie w czasie dodam swoje 3 grosze.
1. pierwsze primo:
czy ktorys z szanownych kolegow jest, albo czuje sie "z urzedu" upowazniony do kontrolowania kto, gdzie, jaka moca i na jakiej czestotliwosci nadaje?

2 drugie primo:
czy zalozyciel tematu zaklucil w jakikolwiek sposob prace lub warunki odbioru jakichkolwiek urzadzen ?

Wedlug mnie to jest oburzajace ze zamiast jakiejkolwiek rzeczowej dyskusji, mamy odrazu pytania o pozwolenia itp. itd.
Czyzby tak trudno bylo by znalezc chociazby napiecia zazenia jakie daje wyzej wymieniony transformator ich obciazalnosc itd. itp.
porownac z tym co moze wymagac nadajnik na 4x GU50 i dac odpowiedz?

Zeby odrazu uciac zlosliwosci, nie znam parametrow tego trafo i nigdy nie budowalem nadajnika na 4x GU50.

Zbulwersowala mnie obrzydliwa forma "najazdu" na autora tematu.
Idea ORMO jak widac zyje nadal .

VA3MJE .
Krzysiek Kozłowski

Post autor: Krzysiek Kozłowski »

Nadajnik ma sużyć do łączności na obozach harcerskich w Harcerskiej Wędrownej Drużynie Bukowina.
W latach 60 była moda na różne kółka przy placówkach harcerskich i przy mojej drużynie powstało takie kółko, elektronicy w końcu poodchodzili od drużyny-każdy miał swoje problemy, a sprzęt został wstawiony do magazynu i kurzył się.
We wrześniu we wszystkich szkołach zachęcano młodzież, by wstąpiła w szeregi harcerstwa i ja wstąpiłem- odtąd jestem drużynowym Drużyny Łączności i mam za zadanie organizować łączność między drużynami-po to mi ten nadajnik.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Krzysiek Kozłowski pisze:We wrześniu we wszystkich szkołach zachęcano młodzież, by wstąpiła w szeregi harcerstwa i ja wstąpiłem- odtąd jestem drużynowym Drużyny Łączności i mam za zadanie organizować łączność między drużynami-po to mi ten nadajnik.
To na samym początku zainteresuj się przepisami - kiedy, gdzie i na jakich warunkach możesz nadawać. W końcu harcerz chyba szczegolnie jest zobligowany do przestrzegania prawa?
W takim zastosowaniu najlepsze jest CB, czy popularne walkie-talkie. Gotowe, do kupienia za grosze. Zrobienie dobrego (w sensie - zgodnego z normami) nadajnika to nie taka prosta sprawa, osoba zielona w temacie elektroniki tego nie zrobi.

Jak już będziesz miał KONKRETNE pytania i będziesz WIEDZIAŁ co chcesz zrobić to wtedy załóż odpowiedni wątek.
Zablokowany