Budowa nadajnika
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Budowa nadajnika
Czy trafo z TV Elektron 738 zasili nadajnik na 4 GU50?
Nadajnik ma nadawać na falach długich od 220 do 250 kHz.
Nadajnik ma nadawać na falach długich od 220 do 250 kHz.
-
- 100...124 posty
Re: Budowa nadajnika
A posiadasz Koncesję na Nadawanie Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji, Pozwolenie Radiowe Urzędu Komunikacji Elektronicznej, Raport o Wpływie na Środowisko w miejscu nadawania i Pozwolenie Sanepidu, Pozwolenie Budowlane na antenę długofalową, Zgodę Sąsiadów?
Ostatnio zmieniony wt, 3 stycznia 2012, 08:49 przez kevin, łącznie zmieniany 1 raz.
Marek SP1CBP
Kolego, to ma być skrzynka wielkości TV Rubin i nie będę się starał o jakieś pozwolenia.
Jak ma się sprawa o uzyskanie koncesji krótkofalowej?
Jak nie dam rady z tym, to spróbuję z krótkofalarstwem.
Jak ma się sprawa o uzyskanie koncesji krótkofalowej?
Jak nie dam rady z tym, to spróbuję z krótkofalarstwem.
-
- 100...124 posty
1.Wielkość skrzynki nadajnika nie ma nic do rzeczy.
2.Aby zostać krótkofalowcem należy zdać egzamin państwowy na świadectwo uzdolnienia odpowiedniej kategorii.
Jeśli chodzi o fale długie, w Polsce krótkofalowcy mogą nadawać w pasmie 135,7-137,8kHz emisjami cyfrowymi z mocą 1W.
3. Zostać krótkofalowcem to najlepszy sposób żeby mieć własną i legalną radiostację.
Art. 208. ust.1. Prawa telekomuniakcyjnego (Ustawa z 16.lipca 2004)
"Kto bez wymaganego pozwolenia używa urządzenia radiowego
nadawczego lub nadawczo-odbiorczego, podlega grzywnie, karze
ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2."
2.Aby zostać krótkofalowcem należy zdać egzamin państwowy na świadectwo uzdolnienia odpowiedniej kategorii.
Jeśli chodzi o fale długie, w Polsce krótkofalowcy mogą nadawać w pasmie 135,7-137,8kHz emisjami cyfrowymi z mocą 1W.
3. Zostać krótkofalowcem to najlepszy sposób żeby mieć własną i legalną radiostację.
Art. 208. ust.1. Prawa telekomuniakcyjnego (Ustawa z 16.lipca 2004)
"Kto bez wymaganego pozwolenia używa urządzenia radiowego
nadawczego lub nadawczo-odbiorczego, podlega grzywnie, karze
ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2."
Marek SP1CBP
-
- 6250...9374 posty
A antenę półfalową już masz? 

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 625...1249 postów
Wiem gdzie można poszukać planów po byłym nadajniku w Gąbinie...
Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać
Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać

Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)
Koledzy- chodzi mi tylko o schemat.
Nadajnik może być na UKF, i pytam się- czy to trafo uciągnie ten nadajnik.
Jeśli lampy są nieodpowiednie, to przedstawcie propozycje(jestem początkujący w tym temacie).
Marcin K wspominał coś o zastosowaniu lampy z Rubina(jutro napiszę jaki typ).
Nadajnik może być na UKF, i pytam się- czy to trafo uciągnie ten nadajnik.
Jeśli lampy są nieodpowiednie, to przedstawcie propozycje(jestem początkujący w tym temacie).
Marcin K wspominał coś o zastosowaniu lampy z Rubina(jutro napiszę jaki typ).
-
- 1250...1874 posty
Ale musisz się najpierw zdecydować w jakim paśmie chcesz nadawać bo nadajnik na fale długie od nadajnika na fale krótkie trochę się różni, a od nadajnika UKF-owego już bardzo i do każdego z nich jedne lampy będą nadawać się bardziej od drugich.
A jeśli to będzie Twój pierwszy nadajnik to nie porywaj się od razu na takie moce, pomijając kwestie legalności to jest wysokie prawdopodobieństwo, że zrobisz nim sobie lub komuś krzywdę.
Pozdrawiam
A jeśli to będzie Twój pierwszy nadajnik to nie porywaj się od razu na takie moce, pomijając kwestie legalności to jest wysokie prawdopodobieństwo, że zrobisz nim sobie lub komuś krzywdę.
Pozdrawiam
SQ9KQZ
No, jeden wat mnie zadowoli.
Jakie znacie lampy nadawcze małej mocy

-
- 6250...9374 posty
-
- moderator
W każdym poście masz inne wymagania - tu wielka moc na GU50, tu 1 wat, tu fale długie, tam UKF, jeszcze gdzie indziej fale krótkie. A poza wszystkim na eksploatację takiego urządzenia wymagana jest licencja. Od tego trzeba zacząć, a nie od budowy nadajnika o dowolnych parametrach, aby tylko coś nadawał.Krzysiek Kozłowski pisze:No, jeden wat mnie zadowoli.
Proponuję najpierw wystarać się o odpowiedni papier umożliwiający legalne używanie aparatury nadawczej, sprecyzowanie wymagań odnośnie nadajnika i ponowne założenie wątku, opisującego konkretny problem.
-
- 3125...6249 postów
Jest zdaje się jakiś limit, poniżej którego można sobie nadawać bez żadnych zezwoleń. Nigdy nie interesowałem się tym, kto chce niech wygugla. W każdym razie na UKF to są moce rzędu miliwatów.
Thereminator, po co zaraz taka egzotyka? PCL82 albo PCL86 to całkiem dobre lampy nadawcze małej mocy (chociaż raczej nie UKF). 

_
-
- moderator
AFAIR od kilku lat to nie obowiązuje. Darmowe, bezlicencyjne nadawanie (ale homologowanym sprzętem) masz dopuszczalne tylko na paśmie obywatelskim (CB).fugasi pisze:Jest zdaje się jakiś limit, poniżej którego można sobie nadawać bez żadnych zezwoleń. Nigdy nie interesowałem się tym, kto chce niech wygugla. W każdym razie na UKF to są moce rzędu miliwatów.
Thereminator, po co zaraz taka egzotyka? PCL82 albo PCL86 to całkiem dobre lampy nadawcze małej mocy (chociaż raczej nie UKF).
-
- 3125...6249 postów
No a te małe, badziewiaste, dziecięce walkie-talkie, które można kupić od czasu do czasu w Biedronkach itp? One działają chyba gdzieś w okolicach 440 MHz, w każdym razie to nie jest CB.
_
-
- 1250...1874 posty
Podobnie na 433MHz, 868MHz i 2,4GHz, bo nie mógłbyś korzystać bez licencji z Bluetoothów, pilotów do bram itp. Inna sprawa że moce na pewno nie przekraczają 1W (nie jestem pewien jak jest w 2,4GHz, bo tam moc jest powiązana z szerokością zajmowanego pasma) no i dotyczą użytkowania urządzeń fabrycznych. Z małymi mocami można by sobie tam coś nadawać, ale wypadałoby zadbać o jakość sygnału żeby nie zakłócać innych pasm.AFAIR od kilku lat to nie obowiązuje. Darmowe, bezlicencyjne nadawanie (ale homologowanym sprzętem) masz dopuszczalne tylko na paśmie obywatelskim (CB).
SQ9KQZ