7 lat PWL
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
7 lat PWL
Zapraszam do zapoznania się z podsumowaniem 7-letniej działalności Prywatnej Wytwórni Lamp. Tekst można znaleźć tutaj:
http://www.fonar.com.pl/bonus/alek_pwl/alek_pwl.htm
http://www.fonar.com.pl/bonus/alek_pwl/alek_pwl.htm
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
-
- 1875...2499 postów
Re: 7 lat PWL
A czy Aleksander planuje jakieś spotkanie z tej okazji? Może z tortem i szampanem? 

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 2500...3124 posty
Nie powiem, że przestudiowałem, ale spojrzałem na sprawozdanie.
Jestem pod wrażeniem.
Zacząłem zastanawiać się co dalej i dochodzę do wniosku,
że pomału trzeba się zdecydować:
1.rozwijamy firmę na większą skalę
2.zaczynamy zwijać firmę.
Skala potencjalnych zadań zaczyna być taka, że jedna osoba nie będzie w stanie nad tym zapanować
oraz będą rosnąć bieżące koszty działalności. Nawet tak prozaiczna sprawa jak utrzymanie na chodzie
sprzętu będzie zajmować proporcjonalnie coraz więcej czasu. Zresztą czynników przemawiających za tym, że na takim etapie na jakim ono jest, przedsięwzięcie długo zostać nie może.
Zresztą szkoda Alku twojego czasu na niektóre prace, które w tej chwili wykonujesz sam.
Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów.
Jestem pod wrażeniem.
Zacząłem zastanawiać się co dalej i dochodzę do wniosku,
że pomału trzeba się zdecydować:
1.rozwijamy firmę na większą skalę
2.zaczynamy zwijać firmę.
Skala potencjalnych zadań zaczyna być taka, że jedna osoba nie będzie w stanie nad tym zapanować
oraz będą rosnąć bieżące koszty działalności. Nawet tak prozaiczna sprawa jak utrzymanie na chodzie
sprzętu będzie zajmować proporcjonalnie coraz więcej czasu. Zresztą czynników przemawiających za tym, że na takim etapie na jakim ono jest, przedsięwzięcie długo zostać nie może.
Zresztą szkoda Alku twojego czasu na niektóre prace, które w tej chwili wykonujesz sam.
Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
Ja ma tylko jedną nieścisłość:
Jako, że śledzę poczynania Alka w tej materii, pytam czy tam nie powinna być raczej RES164? I szkoda tylko, że jednak dowiadujemy się o nieopłacalności prac na tych lampach.Lampy próżniowe:
żarówki,
diody szumowe z katodą wolframową,
diody prostownicze (w przybliżeniu odpowiadające lampom RGN 354 i AZ1,
audiony Lee de Foresta,
triody z katodą wolframową,
tetrody z katoda wolframową,
triody z katodą tlenkową,
triody z katodą tlenkową, skandowaną,
pentody z katodą tlenkową (w przybliżeniu odpowiadające lampie RGN354),
wskaźniki dostrojenia,
lampy elektronowopromieniowe do celów dydaktycznych i do regulacji głośności,
Istotnie, tam jest błąd. Zaś nieopłacalność wykonywania replik czy zamienników tych lamp jest oczywista, z uwagi na dostępność i taniość lampy 4P1Ł. Wykonanie nawet dość koślawej repliki jest bardzo czasochłonne. Usunięcie koślawości i nadanie produktowi estetyczniejszej formy oznacza konieczność wykonania sobie oprzyrządowania i to w zasadzie innego dla repliki lampy danego typu. Jeden chce RES164, kto inny chciał ECC83 (bo i takie też zapytania otrzymywałem). Pozostaje więc tylko pytanie o celowość utrzymywania stanu "pogotowia" wykonywania takich lub innych replik w jakiejś przyszłości. Podobnie sprawa się ma z regeneracją lamp. Teoretycznie istnieje możliwość rozcięcia i naprawy, choć wynik nie zawsze jest pewny. Demonstrowałem to na najprostszym przykładzie lampy, tj. AZ1. Prawdopodobnie lampy AZ1 będę w dalszym ciągu naprawiał, w celu uzyskania lepszej wprawy. Będą one wędrowały do pudełka i kiedyś może się przydadzą. Każde powtórzenie czynności daje większą wprawę, o czym mogłem się przekonać czyniąc próby z zatapianiem talerzyków.
Wydaje mi się, że mam za "ciężką" rękę, by moje lampy mogły być jeszcze bardziej estetyczne. Do tego potrzeba dobrego montera, a nie kogoś, kto przy zgrzewaniu siatki myśli o poprawieniu składu pasty emisyjnej...
Szacunkowa ilość powierzchni potrzebna do dobrego i wygodnego wyposażenia laboratorium (w którym można wykonać prawie dowolny prototyp lub naprawę lampy) według mojej obecnej oceny waha się między 80 a 120 metrów. Przyszłość pokaże, czy takie laboratorium -prototypownię będę w stanie urządzić i utrzymać. Patrząc na te siedem lat myślę, że jest w tym sens.
Samo podsumowanie było napisane parę miesięcy temu, (chyba 2 miesiące temu) i już nieco straciło na swej aktualności
.
Fajerwerków nie będzie. Zaczekam z tym pewnie do dziesięciolecia
, zaś uczczeniem tego wydarzenia będzie może krótka seria oczek magicznych
.
Wydaje mi się, że mam za "ciężką" rękę, by moje lampy mogły być jeszcze bardziej estetyczne. Do tego potrzeba dobrego montera, a nie kogoś, kto przy zgrzewaniu siatki myśli o poprawieniu składu pasty emisyjnej...
Szacunkowa ilość powierzchni potrzebna do dobrego i wygodnego wyposażenia laboratorium (w którym można wykonać prawie dowolny prototyp lub naprawę lampy) według mojej obecnej oceny waha się między 80 a 120 metrów. Przyszłość pokaże, czy takie laboratorium -prototypownię będę w stanie urządzić i utrzymać. Patrząc na te siedem lat myślę, że jest w tym sens.
Samo podsumowanie było napisane parę miesięcy temu, (chyba 2 miesiące temu) i już nieco straciło na swej aktualności

Fajerwerków nie będzie. Zaczekam z tym pewnie do dziesięciolecia

-
- 625...1249 postów
Ja od dłuższego czasu nie śledziłem tematu, ale może warto by się zastanowić nad pójściem w kierunku lampek "audiofilskich"? Wiem, że audiofile nie są tu mile widziani, ale produkcja np. takich 300b czy 2a3 może być bardzo opłacalna, a wiadomo, że z czegoś żyć trzeba;-) Jeśli się nie mylę, podobnie działa Sophia Electric i sprzedaje te lampy w jakiś chorych cenach;-) Fakt, nie wiem czy da się z tego utrzymać, ale kto wie. Ostatnio wręcz czytałem o jakiś 300b produkowanych w Japonii, których para kosztuje bodajże 9tyś zł

Dla uczczenia- siódmej, "okrągłej" rocznicy:
http://tubedevices.com/alek/pwl/reklama ... e_spot.mp4
A także dla uczczenia naszych dzielnych myszek:
http://tubedevices.com/alek/pwl/polityc ... poland.mp4
http://tubedevices.com/alek/pwl/reklama ... e_spot.mp4
A także dla uczczenia naszych dzielnych myszek:
http://tubedevices.com/alek/pwl/polityc ... poland.mp4
-
- 125...249 postów
A ja uważam, że PWL powinna się bardziej zająć produkcją i regeneracją magicznych oczek rzadko spotykanych typów.
Ratujmy co się da! (Budka Suflera)
Chętnie przyjmę sprawne lampy i stare części.
Chętnie przyjmę sprawne lampy i stare części.
-
- 625...1249 postów
Można liczyć że kiedyś powstaną takie lampy jak ecc83, czy EL34??
-
- 375...499 postów
Witam Alku.
Mam całe pudło złomu lampowego.
Podaj adres do wysyłki.
Wyślę kurierem.
Przyjemność będzie po mojej stronie.
Włodzimierz.
Mam całe pudło złomu lampowego.
Podaj adres do wysyłki.
Wyślę kurierem.
Przyjemność będzie po mojej stronie.
Włodzimierz.
-
- 250...374 postów
Alku ja jestem lokalnym/zakupowym patriotą.
Kupuje w sklepach w mojej okolicy i lampy, nawet jeżeli byłby droższe, wolałbym kupić od Ciebie niż u chinoli.
Ciekawe tylko ilu ludzi myśli tak jak ja...
Kupuje w sklepach w mojej okolicy i lampy, nawet jeżeli byłby droższe, wolałbym kupić od Ciebie niż u chinoli.
Ciekawe tylko ilu ludzi myśli tak jak ja...

"Carbon anodes produce more watts per dollar!"