Naprawa starego radia

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
modelarnia
50...74 posty
50...74 posty

Naprawa starego radia

Post autor: modelarnia »

Witam
Posiadam stary odbiornik, być może, że zacznę go remontować. Tylko za bardzo nie wiem jak się za to zabrać. Najwięcej kłopotu sprawi mi chyba zagadnienie odnawiania obudowy (są na niej rysy), jednak nie ma w niej korników. Jak by ktoś miał doświadczenie to bardzo proszę o rady.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: Naprawa starego radia

Post autor: tszczesn »

modelarnia pisze:Witam
Posiadam stary odbiornik, być może, że zacznę go remontować. Tylko za bardzo nie wiem jak się za to zabrać. Najwięcej kłopotu sprawi mi chyba zagadnienie odnawiania obudowy (są na niej rysy), jednak nie ma w niej korników. Jak by ktoś miał doświadczenie to bardzo proszę o rady.
Nikt tu nie ma kryszytałowe kuli - nie wiadomo co jest nie tak, co to za radio itp. Jeżeli chodzi o skrzynkę - to polecam dobrego stolarza, nikt bez doświadczenia ani odpowiedniego warsztatu dobrze skrzyni nie odnowi. Niestety tu fachowiec jest lepszy.
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Lech S. »

Witam .
Przy okazji renowacji obudowy, mam pytanie :gdzie można kupic tkaninę dekoracyjną , taką lub podobną, jak stosowana w Pionierach?Wiem,że taka informacja gdzieś na Forum juz była, ale nie doszukalem się jej.
Lech S.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

Lech Sołtysik pisze:Witam .
Przy okazji renowacji obudowy, mam pytanie :gdzie można kupic tkaninę dekoracyjną , taką lub podobną, jak stosowana w Pionierach?Wiem,że taka informacja gdzieś na Forum juz była, ale nie doszukalem się jej.
Problem polega na tym, że nigdzie :( Są robione repliki do amerykańskich odbiorników (i kosztują majątek - kilkadziesiąt $$$ za kawałek), ale na nic podobnego u nas nie trafiłem, a sam potrzebuję sporo, z tym, że do trochę starszych radyj.
Alek

Post autor: Alek »

No to trza dorwać jakąś dziewczynę z osnową tkacką i niech tka :)
I nie dawać jej ani grama jadła, póki nie utka kilku łkoci przedniego materiału :D
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Alek pisze:No to trza dorwać jakąś dziewczynę z osnową tkacką i niech tka :)
I nie dawać jej ani grama jadła, póki nie utka kilku łkoci przedniego materiału :D
Może kto zna taka dziewczynę?Nakarmię , aby miała siłę do tkania :)
Tak, z materiałami dekoracyjnymi rzeczywiście jest problem.Swego czasu biegałem po sklepach ze skrawkiem oryginalnej tkaniny.Wszędzie to samo.Nie ma , nie produkuje sie, padała odpowiedż.Nawet cos podobnego nie mogłem podebrać.
Wracajac do pytania, renowacje obudowy lepiej powierzyć fachowcowi.Ja takiego znalazłem.Z obudowy Pioniera DR-5, która nadawała się, według mojej oceny, do kominka- stolarz zrobił coś, co i mnie zadziwiło .Położył oryginalną , naturalną ,mahoniową okleinę.Wszystko , co sie "kupy" nie trzymało, pokleił, wyprostował i jest.Ja tylko pomaluję lakierem bezbarwnym całość i czarnym ramki, ale to juz zabawa.
Zamieszcze zdjęcie tej obudowy po renowacji, ale przed malowaniem.
Lech S.
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Zdjęcie obudowy.
Załączniki
DSCF1165 obudowa DR- 5.jpg
DSCF1165 obudowa DR- 5.jpg (100.99 KiB) Przejrzano 1142 razy
Lech S.
Alek

A ja muszę pogadać z moją dozorczynią jak tylko ją zobaczę. Przypomniało mi się, że naprawiałem jakiś czas temu Pioniera jednemu znajomemu. W radiu tkanina była porwana i zniszczona. Udało się dobrać wśród materiałów coś zbliżonego, choć nie dokładnie oryginalnego.
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Alku, to miała być dziewczyna , a nie dozorczyni.Chyba że dozorczyni, to dziewczyna .:?: Ale pogadaj z nią.Jak jest poprawnie: dozorczyni czy dozorczynia? W Małym Słowniku Języka Polskiego nie widzę tego wyrazu.Wydaje mi się, że obydwie formy sa poprawne?
Ostatnio zmieniony pt, 19 sierpnia 2005, 13:54 przez Lech S., łącznie zmieniany 1 raz.
Lech S.
Alek

W załączniku odmiana :) Dozorczyni ma już swoje lata...właśnie odeszła na emeryturę :cry: ale obiecała wyszukać co ma 8)
Załączniki
d.jpg
d.jpg (20.53 KiB) Przejrzano 1119 razy
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Dziekuję za wyjasnienie pisowni. Cóz, człowiek całe życie uczy się.
Lech S.
JasiuSz
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: JasiuSz »

Witam
moja żona w Wejherowie wypatrzyła i kupiła mi tkaninę jak na zdjęciu. Skan trochę zafałszował kolor, jest bardziej oliwkowy. Cena chyba ok. 30 zł za mb, a szerokość ca 1,5 m. Bardzo ładnie imituje oryginalną tkaninę na Sternie, a i w innych wygląda całkiem nieźle. Jeśli ktoś jest zainteresowany, mogę zakupić i wysłać (o ile jeszcze jest), będę w Wejherowie w najbliższych dniach. Wszelkie info na priva: jasiu@gral.pl

Pozdrawiam,

Jasiu Sz.
Załączniki
tkanina.jpg
tkanina.jpg (230.22 KiB) Przejrzano 1108 razy
ODPOWIEDZ