Ciekawy filtr.

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
kevin
100...124 posty
100...124 posty

Ciekawy filtr.

Post autor: kevin »

W zakamarkach swojej rupieciarni znalazłem ciekawy filtr. Ciekawostką jest regulowany dolny kubeczek ferrytowy, którego położenie (0-90st) można zmieniać wystającą dźwigienką względem górnego nieruchomego. Pojemności to 120 i 135pF. Czy to była regulacja sprzężenia (pasma), czy może reakcja? Spotkał się ktoś z czymś takim? Pytam raczej z ciekawości niż z potrzeby...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Marek SP1CBP
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Ciekawy filtr.

Post autor: gachu13 »

Chyba właśnie selektywność, widywałem podobne rozwiązania min. w Ingelenie 540W (tam dolny kubeczek się przesuwał) i w Empo Admiralu gdzie dolny kubeczek się obracał choć w innej osi. Koncepcja z regulacją reakcji też nie jest głupia ale to wygląda jak filtry p.cz. (od razu kondensatory przy cewkach) ale superheterodyn z reakcją było niewiele.
Pozdrawiam
SQ9KQZ
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: ballasttube »

Witam.
Jeżeli można swój "kamyczek do ogródka":czy na czerwonych kondensatorkach nie jest aby wartość napisana po rosyjsku?Jakoś mi to wygląda na regulowany wariometrycznie obwód p.cz. jakiegoś radzieckiego odbiornika z lat 1950tych do 1960tych.Pewnie pod 6K7 lub 6B8S(pisząc polskimi literami).
Taka metoda regulacji pasma przepuszczania p.cz.była dawniej dosyć często stosowana.Co najmniej od okresu drugiej wojny,jeżeli nie wcześniej.Tu Koledzy wytrawni eksperci na pewno coś dorzucą z faktów ze Swego bogatego doświadczenia.
Pozdrawiam Kolegów i życzę wszelkiej pomyślności w Nowym Roku.
Jacek"b/t"
OTLamp

Post autor: OTLamp »

ballasttube pisze: Taka metoda regulacji pasma przepuszczania p.cz.była dawniej dosyć często stosowana.Co najmniej od okresu drugiej wojny,jeżeli nie wcześniej.
Wcześniej, taką regulację miał np. polski Telefunken Magnat czy też Philips 695A, oba z 1936 roku.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

W powojennych typowych aluminiowych kubkach pcz ,,pionieropodobnych'' (produkcja PRL chyba lata 50-60) też był spotykany taki wynalazek (sprężynka powodowała powrót cewki filtra z powrotem, regulacja odległości cewek linką jak do skali), mam kilka gdzieś w gratach na strychu.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

cirrostrato pisze:W powojennych typowych aluminiowych kubkach pcz ,,pionieropodobnych'' (produkcja PRL chyba lata 50-60) też był spotykany taki wynalazek (sprężynka powodowała powrót cewki filtra z powrotem, regulacja odległości cewek linką jak do skali), mam kilka gdzieś w gratach na strychu.
OR. Podhale, Śląsk, Symfonia.
Awatar użytkownika
kevin
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: kevin »

Mimo wszystko nie wygląda mi to na konstrukcję polską. Bakelit jest szerszy od "pionierkowego" węższy od "agowego", poza tym jedna końcówka, jak widać, jest z "kapem" na cycek na lampie. W kubeczkach są podwójne szpuleczki, obie zapełnione zwojami drutu.
Jeśli to jest data, to na kondensatorach jest oznaczenie X-56, czyli to raczej prawie nówka...
Marek SP1CBP
geguś

Post autor: geguś »

TELEWIZOREK52 pisze: OR. Podhale, Śląsk, Symfonia.
A z zagramanicznych to Saba się w tym lubowała. Dostęp do kubka tak uperdliwy, że aby wymienić dwa kondensatory to pół radia do wybebeszenia. Rzeczony filtr montowali pod szaską, za przełącznikiem zakresów.