Przyjrzałem się cenom samych podzespołów - 112 euro (nigdy nie pamiętam układu klawiszy dla wyświetlenia tego symbolu - jakaś podpowiedź ), raczej otrząsająca..., no, ale wg zarobków zachodnich akceptowalna.
Low cost
Here is a rough estimate of the total cost of parts for the Niteglow:
Transformers 28 eur
Filter caps 8*47uF 26 eur
Tube ECL82 + socket 20 eur
Polypropylene caps 10 eur
Internal cabling + power cable 10 eur
Switches 6 eur
Fuse+holder 3 eur
Pilot light 3 eur
Input and output jacks 3 eur
Resistors 3 eur
Total 112 eur
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Mam takie "piko" chassis z lampowego urządzenia przemysłowego (jakiś niskoszumowy przedwzmacniacz na triodzie EC760 RFT to był)- cały czas korci mnie, żeby coś na nim postawić, niestety, żaden zasilacz tam już za skarby świata nie wejdzie...
Widzę to tak:
przód - In jack + dwa poty (volume + tone),
tył - Out jack + jakiś swicz,
góra - trafko z Beethovena (to wysokotonowe pod EL84) + jakaś eceelka (80?, 82? 86?) + podwójne elko na klemie,
wewnątrz - troszkę flaczków na pająku (montaż jak w Bambino) + może jeszcze jakiś mostek (jeden już jest!).
Oczywiście z racji zasilacza całość w mikrokombie z małym wintadżowym szerokopasmowym głośnikiem.
Edycja: dodanie zdjęć
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czw, 22 grudnia 2011, 13:21 przez ZoltAn, łącznie zmieniany 1 raz.
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Krzysiek16 pisze:Wyjątkowo dziwna konstrukcja A ten głośniczek całkiem ginie w obudowie, szkoda, że nie wsadził takiego ze słuchawek.
Weź pod uwagę, że to obudowa otwarta. Jeśli gość zrobiłby mniejszą skrzynkę to kolumna byłaby bezużyteczna z powodu nieprzenoszenia niskich częstotliwości. A że wygląda jak wygląda to inna sprawa... Gdyby jakiś grill cloth był to już by to zupełnie inaczej wyglądało.
Pozdrawiam
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Zwłaszcza ta druga - awaryjnie włożona do Rubina (bez bawienia się w dobór elementów - ale z zaleceniem, żeby za głośno rubola nie słuchać ) w miejsce stłuczonej 6P14P - zagadała całkiem, całkiem - nawet bez świergotów (generacje w.cz. ), świetlików (>>Ua ) czy innych numerów.
Rutynowo takze zastępowałem trudnodostępne w pewnym okresie 6Ż52P lampami EL84 i 6P14P - nie widać było żadnej różnicy w pracy stopnia wizji. Klient wołał, klient płacił - klientowi musiało zagrać
Rozkład nóg identyczny miały więc 1:1.
Ostatnio zmieniony czw, 22 grudnia 2011, 22:18 przez ZoltAn, łącznie zmieniany 1 raz.
Thereminator pisze:Zoltan To nie ja napisałem o mikrofonowaniu
A ta szaska aż się prosi o zrobienie jakiegoś mikrusa na subminiaturkach z wbudowaną przetwornicą, zasilanego z zasilacza wtyczkowego.
Może i faktycznie, ale mam trafo SE (to mniejsze) od Beethovena - wprawdzie tylko ca 1,7cm2, ale idealnie pasujące do otworu w chassis (do gitary solowej powinno podejść), z lampą ECL86 (albo ECL80), zamiar zabudowania tego w mikrokombo z jakimś 12cm głośnikiem (więc też z telefonicznym brzmieniem), rozplanowane wszystko jest - czyli koszerny wzmacniacz jak najbardziej
Po za tym nie chce mi się grzebać w impulsiakach i wojować z zakłóceniami - już to przerabiałem, trafo rewersowe (zasilane zmiennym żarzeniowym z wtyczkowca) też nie wejdzie mi do środka...
Witam , ostatnio naszła mnie myśl by też zrobić jakieś maleństwo . Chciałbym zbudować jakiś prosty wzmacniacz , 1 kanał clean - regulacja tone / volume ( ostatecznie tone/gain/volume ) . Czy mogli by koledzy polecić jakiś ciekawy schemacik ? Ogólnie konstrukcja na jednej ecc83 i el84 . Dziękuje za propozycje i pozdrawiam .
Thereminator pisze:Nie ma żadnych na forum czy wyszukiwarka padła?
Raczej ludzie w przerwie "międzyświatecznej" albo są na wyjazdach albo nie mają czasu.
Ja swój wolny poświęcam na klecenie mikrusa na chassis, którego zdjęcie wrzuciłem kilka dni wstecz: ECL86, wspomniane mikro-trafko głośnikowe z Beethovena + pełen zasilacz (oczywiście bez sieciaka, który wyląduje na dnie minikomba).
Wygląda naprawdę zabawnie - ciaśniej upakować już się chyba nie da.
Zdjęcie a'promptu, pozostało mi kilka ostatnich połączeń: dokończenie zasilacza, wmontowanie potencjometrów (wpierw muszę im pokracać oski na tokarce - ale to w przyszłym tygodniu) no i uruchomienie.
Ciekawe jak to zagada - trafko jest naprawdę maciupeńkie - chociaż fabrycznie było przewidziane do współpracy z EL84.
Jako sieciowy przewidziałem TS25-2-676, wzmacniacz powinien dać około 2 - 2,5W na 4-omowym głośniku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Milutkie maleństwo. Można by było jeszcze upchnąć jakąś subminiaturkę albo nuwistor jako stopień wejściowy.
ZoltAn pisze:
Thereminator pisze:Nie ma żadnych na forum czy wyszukiwarka padła?
Raczej ludzie w przerwie "międzyświatecznej" albo są na wyjazdach albo nie mają czasu.
Nie to akurat miałem na myśli - temat preampa na jednej ECC83 jest tak oklepany, że bez trudu można coś sensownego znaleźć na forum (takze na wcześniejszych stronach tego wątku), podobnie w przypadku końcowki SE na EL84, też się już raczej prochu nie wymyśli.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.