Kolejny JCM800
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Kolejny JCM800
Witam
Mając na zapasie transformatory od wzmacniacza starej produkcji typu M122 postanowiłem użyć ich do budowy tytułowego "gitarowca". Przedwzmacniacz oparty ma płytce Atom Marvel, natomiast stopień mocy na teraz z automatyczną polaryzacją.
Czy ma ktoś z Was może jakieś doświadczenia jeżeli chodzi o trafo głośnikowe tego typu zastosowane do typowo gitarowej konstrukcji? Czy uzyskam z tego sensowne brzmienie?
Mając na zapasie transformatory od wzmacniacza starej produkcji typu M122 postanowiłem użyć ich do budowy tytułowego "gitarowca". Przedwzmacniacz oparty ma płytce Atom Marvel, natomiast stopień mocy na teraz z automatyczną polaryzacją.
Czy ma ktoś z Was może jakieś doświadczenia jeżeli chodzi o trafo głośnikowe tego typu zastosowane do typowo gitarowej konstrukcji? Czy uzyskam z tego sensowne brzmienie?
-
- 250...374 postów
- Kontakt:
Re: Kolejny JCM800
Witam,
Ja z tego trafa (pozyskanego kiedyś od znajomego) uzyskałem sensowne brzmienie ale stosując je we wzmacniaczu klawiszowym
Bardzo fajnie odzywają się barwy el.piana czy brzmienia fortepianowe a także barwy syntetyczne
Ja z tego trafa (pozyskanego kiedyś od znajomego) uzyskałem sensowne brzmienie ale stosując je we wzmacniaczu klawiszowym

Bardzo fajnie odzywają się barwy el.piana czy brzmienia fortepianowe a także barwy syntetyczne

gg: 8688403
- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
1. Co ta konstrukcja ma wspolnego z JCM800?
2. Za tak wpuszczony kabel sieciowy nalezy sie konfiskata lutownicy.
2. Za tak wpuszczony kabel sieciowy nalezy sie konfiskata lutownicy.
Aleksander Niemand
Z JCM800 ma wspólną część elektroniczną, trochę zmienioną a kabel sieciowy jest tylko testów. Docelowo będzie gniazdo.
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
malaczek pisze:Z JCM800 ma wspólną część elektroniczną
malaczek pisze:Przedwzmacniacz oparty ma płytce Atom Marvel

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
PCB od Atoma mozna nawet zgwalcic na przedwzmacniacz JCM metoda "nie ma sie co piescic, uzyj lyzke do butow"
Ale koncowka mocy z automatyczna polaryzacja ? To juz calkiem nie JCM.
Ale koncowka mocy z automatyczna polaryzacja ? To juz calkiem nie JCM.
Aleksander Niemand
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
No tak, ale Atom a JCM to jednak nie calkiem takie same przedwzmacniacze
Podobienstwa widze, ale na tym sie konczy. Z koncowka sie zgodze 

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Dla mnie calkiem takie same,tylko różnią sie szczegółami, dwa ,trzy elementy.TooL46_2 pisze:No tak, ale Atom a JCM to jednak nie calkiem takie same przedwzmacniaczePodobienstwa widze, ale na tym sie konczy. Z koncowka sie zgodze
Trafo ma Raa6,6K, Ua ok.470V. Jaki prąd spoczynkowy powinienem ustawić, żeby miało to ręce i nogi?
- lukasz_t
- 625...1249 postów
Strona dla leniwych http://www.webervst.com/tubes1/calcbias.htm.
Weź gitarę i oceń go sam, to będziesz wiedział co zrobiłeś. Tak patrzę: korektora nie masz i Master Volume.
Weź gitarę i oceń go sam, to będziesz wiedział co zrobiłeś. Tak patrzę: korektora nie masz i Master Volume.
To na pewno nie zabrzmi jak JCM800... co nie znaczy, że zabrzmi źle, choć oryginalny preamp z Atomica zabrzmiałby według mnie lepiej.
mam korektor. Czekam na dostawę pozostałych potencjometrów. Tak jak napisałem wcześniej,przedwzmacniacz oparty na PCB Marvela a elementy na wzór JCM800.
Wzmacniacz uruchomiony. Działa. Teraz walka z przydźwiękiem. W między czasie przeanalizowałem jeszcze układ i w jednym miejscu mam wątpliwości.
Otóż w oryginalnym JCM 800 druga trioda preampu pracuje na granicy parametrów katalogowych, Ua=300V. Jak to się ma do jej trwałości?
Otóż w oryginalnym JCM 800 druga trioda preampu pracuje na granicy parametrów katalogowych, Ua=300V. Jak to się ma do jej trwałości?
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
A nie 200V?malaczek pisze:Otóż w oryginalnym JCM 800 druga trioda preampu pracuje na granicy parametrów katalogowych, Ua=300V.
Ja widzę prawie 300V. Druga trioda, Ub=334, rezystor anodowy 100K, rezystor katodowy 10K, Ua=296V.
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
http://www.drtube.com/schematics/marshall/jcm800pr.gif
Chyba, że mówimy o innych układach.
Chyba, że mówimy o innych układach.