KiCAD - obrys płytki

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

gk
25...49 postów
25...49 postów

KiCAD - obrys płytki

Post autor: gk »

Stawiam dopiero pierwsze kroki w KiCAD. Kiedy skończę rysować obrys płytki w PCBNEW to kiedy tylko puszczam klawisz myszy kończąc prostokąt, to pojawia się drugi. Nie mogę wtedy sięgnąć do menu żeby zmienić warstwę czy wyłączyć rysowanie "Dodaj linię lub wielokąt", bo przesuwanie myszy przesuwa mi tylko ten drugi niepotrzebny prostokątem po ekranie a znowu jak nacisnę Esc to znikają oba.
Jak to się robi?
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: KiCAD - obrys płytki

Post autor: KaKa »

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
gk
25...49 postów
25...49 postów

Re: KiCAD - obrys płytki

Post autor: gk »

Na str. 26 tego kursu jest napisane:

Kod: Zaznacz cały

Projekt naszej płytki rozpoczynamy od narysowania zarysu naszej płytki. Zarys ten
rysujemy na warstwie Rysunkowej co ilustruje Rys. 49. W tym celu klikamy na
ikonce Dodaj linie wymiarowe i rysujemy na początek duży prostokąt o w wymiarach
około 100 x 120 mm. Prostokąt ten rysuje się w ten sposób iż rysuje się dwie
równoległe linie o odpowiedniej długości, po czym prostopadle do nich rysuje się
dwie kolejne linie o odpowiedniej długości co w sunie da nam prostokąt o
odpowiednich wymiarach. Potem korzystają z narzędzia Dodaj linię lub wielokąt na
warstwie Krawędzi PCB raz jeszcze po liniach tworzących wyłącznie zarys naszego
prostokątu raz jeszcze obrysowujemy jego zarys. Linia ta domyślnie ma kolor żółty.
W moim KiCAD (Build: (2010-03-14)-final) nie ma ikony "Dodaj linie wymiarowe", jest "Dodaj wymiar" (ikonka zakreślona na czerwono, rys.1). To to samo? Niestety działa dziwnie: jakimś cudem udało mi się narysować dwie równoległe poziome szare linie ale już dwóch następnych pionowych nie. Uznałem że to mierzenie może nie jest potrzebne i na oko narysowałem żółty prostokąt. Okazuje się że robi się to nie poprzez ciągnięcie myszą z wciśniętym klawiszem myszy od małego do żądanego wymiaru prostokąta jak w programach graficznych ale bok po boku, klikając na początku linii, zwalniając przycisk myszy, klikając na końcu itd. Ale podgląd 3D pokazuje dwa żółte zarysy płytki, górny wyraźniejszy i dolny przygaszony (rys. 2). Dlaczego? To obrazuje jakąś grubość płytki?
Aha, nie zwracajcie uwagi na rozmieszczenie elementów i połączenia. Na razie tak tylko sobie pitolę żeby oswoić program. :P To jeszcze nie żaden projekt. :P
Załączniki
wymiar.png
pcb2.png
ODPOWIEDZ