Końcówka gitarowa 2x20W RACK
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- METALOWIEC
- 375...499 postów
Re: Końcówka gitarowa 2x20W RACK
Bardzo dziękuję za tą uwagę
Zakładając zatem, że z leciutkim zapasem potrzebuję 310V anodowego, czyli 310/1,41=220V , zakładając 5% spadku na rezystancji uzwojenia 220*1,05=230V "pierwiastek z dwóch" wychodzi wtedy niecałe 1,35 a wydajność prądowa 108W/220V=490mA. Nie wiem tylko, czy nie powinienem tutaj podzielić przez 230 zamiast 220. wtedy wychodzi 470mA.

Pozdrawiam, Jarek 

- METALOWIEC
- 375...499 postów
Witam po długiej przerwie. Końcówkę uruchomiłem co prawda dawno temu, bo w sierpniu, ale w ostatni weekend nieco ją zmodyfikowałem. Wymagało to wykonania nowego PCB ( trzeba było wcisnąć jeszcze jedną ECC83 ), przy okazji poprawiłem kilka rzeczy. Poniżej zamieszczam fotki samej płytki narazie. Schemat mam tylko w wersji roboczej na papierze, więc na razie nie wrzucę. Przedwzmacniacz to stopień WK na jednej połowie ECC82, później wtórnik na pierwszej połowie ECC83 a na drugiej odwracacz z dzielonym obciążeniem i drugi kanał tak samo. Lampy mocy pracują w klasie AB z automatyczną polaryzacją.
Przepraszam za niską jakość zdjęć, ale nie dysponuję cyfrówką, a mój telefon lepiej nie potrafi
Przepraszam za niską jakość zdjęć, ale nie dysponuję cyfrówką, a mój telefon lepiej nie potrafi

Pozdrawiam, Jarek 

- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Wtórnik, a po nim odwracacz z dzielonym obciążeniem? Łaj?
- METALOWIEC
- 375...499 postów
W zasadzie nie chodzi o to, co za wtórnikiem, tylko co przed. Chciałem sprawdzić w praktyce, jakie efekty przynosi "zepsuty" wtórnik opisany przez Merlina, pracujący z prądem siatki. Na chwilę obecną niewiele mogę powiedzieć, bo jeszcze nie miałem czasu pobawić się wartością jego Rk.
Pozdrawiam, Jarek 

-
- 250...374 postów
Czy cztery lampy mocy na tak małej powierzchni, nie powodują nadmiernego nagrzewania się wzmacniacza w tym miejscu?
Mając do dyspozycji całą obudowę 2U, można było je trochę rozsunąć.
Chyba że wzmacniacz ma wymuszoną cyrkulację powietrza.
Mając do dyspozycji całą obudowę 2U, można było je trochę rozsunąć.
Chyba że wzmacniacz ma wymuszoną cyrkulację powietrza.
- METALOWIEC
- 375...499 postów
we wzmacniaczu jest wentylator, z tyłu obudowy. Jak się okazało po zamontowaniu transformatorów, miejsca też wcale nie ma tak dużo
A teraz mam pytanie: w jaki sposów dołożenie tych wtórników i drobna zmiana punktów pracy pierwszych stopni przyczyniła sie na uwypuklenie efektu stereo? Końcówka jest sterowana stereofonicznym sygnałem z procesora Lexicona i do tej pory było coś tam słychać albo w jednym głośniku, albo w drugim na przykład, a teraz wrażenie jest takie, jakby były od siebie oddalone o 10 metrów. Nie potrafię sobie tego logicznie wyjaśnić 

Pozdrawiam, Jarek 

- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Zmieniles ustawienie w Lexiconie ale nie pamietasz co, jak i kiedy.
Aleksander Niemand
- METALOWIEC
- 375...499 postów
Co do tego, to akurat jestem pewien, że nie
Możiwe jest to, żeby były przesłuchy między dwoma systemami ECC83 w przypadku, kiedy na każdym jest zrobiony odwracacz fazy dla innego kanału? A może zniekształcenia wprowadzane przez wtórniki uwydatniły różnicę parametrów systemów ECC82, która obsługuje oba kanały? Nic innego mi nie przychodzi do głowy 

Pozdrawiam, Jarek 

Przepraszam, że odkopuję temat... Masz może zdjęcia wnętrza tego twojego wzmacniacza? Szwagier mi marudzi żebym mu wydziergał właśnie takowego 2x20, a ja nigdy nic typu stereo w racku nie upychałem.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Painlust - zajrzyj też do Mesy 20/20:
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Masz może wyraźny schemat takiej mesy? Trafiałem tylko na takie rozmazańce na których nic nie widać. Za to trafiłem na schemat Marszałka 20/20 tylko skubany tak zamotany że połapać się w nim jest trudno. Znasz jeszcze jakieś inne wzmaki 20/20 w racku?
- Thereminator
- 6250...9374 posty

Dzięki. Trafiałem tylko na takie rozmazane, że zamiast wartości elementów były plamy. Jedno co mi się rzuca w oczy jeśli chodzi i o Mese i Marszałka to dość wysokie napięcie zasilania, fixed bias oraz dodatkowy stopień na wejściu. Jakoś sensu tego stopnia nie widzę poza oczywiście obsługą gały volume. Końcówka u szwagra ma chodzić z JMP1 i Boss GTPRo, a te urządzenia mają wystarczający sygnał aby napędzić od razu inwertery. Szwagier chciałby aby zmieściło się to w 1U, ale chyba nie da się upchać traf w takiej wysokości. Ja spróbuję chyba upchać typową aplikację z biasem automatycznym + inverter ze sprzężeniem katodowym oraz volumem za inverterem.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Jakbyś użył niskoprofilowych toroidów i przemyślanie wszystko rozmieścił, to może by weszło do 1U.
może z zasilającym nie było by kłopotu, ale kto mi wykona głośnikowce w preclach? Wolę nie kombinować.