Mińsk R-7
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
Mińsk R-7
Witam ,nabyłem odbiorniczek jak w tytule postu,odbiornik działający,skrzyneczka do renowacji,brak tylnej ścianki oraz dolnej,magiczne oko nie świeci.Znalazłem schemat ideowy i tam w miejsce prostownika jest lampa u mnie brakuje,jeszcze nie wiem jak zostało rozwiązane prostowanie ,nie wymontowałem chassi z wnętrza skrzyni.Adapter kręci brakuje przetwornika z igłą.Zamieszczę zdjęcia na których widać transformator sieciowy,czy w tych modelach były takie ?,czy został wymieniony po uszkodzeniu lampy 5C4S,na schemacie jest druga duodioda 6X6S ja u siebie nie widzę tej lampy.Czy były różne wersje ? Może ktoś z kolegów posiada brakujące elementy i zechce się podzielić ?. Pozdrawiam Darek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
Re: Mińsk R-7
Trafo jak najbardziej oryginalne, mam identyczny odbiornik po renowacji. 5C3S często u nas nie wiedzieć czemu wymieniano na AZ4 lub później na jakieś DZG, widywałem już takie przeróbki w kilku Mińskach. Możesz mieć spory problem ze znalezieniem u nas oryginalnej wkładki do mińska, w moim jest magnetoelektryczna na wymienne igły stalowe.
-
- 375...499 postów
Dziękuje za odpowiedź,będę próbował zdobyć brakujące elementy aby odbudować całość.Pozdrawiam Darek.
-
- 375...499 postów
Witam ,po pewnym czasie powracam do tematu transformatora.Obecny który mam zamontowany w odbiorniku to wstawka z lat 60 naszej produkcji,nie posiada odczepów do zasilenia lampki prostowniczej 5C4S jak również odczepu do zasilenia silnika adapteru.I tu moje pytanie do kolegów którzy posiadają w swoich zbiorach takie radyjko,jaką wartość posiada napięcie zasilające silnik adapteru?.Pozdrawiam Darek.Maciek1 pisze:Trafo jak najbardziej oryginalne, mam identyczny odbiornik po renowacji. 5C3S często u nas nie wiedzieć czemu wymieniano na AZ4 lub później na jakieś DZG, widywałem już takie przeróbki w kilku Mińskach. Możesz mieć spory problem ze znalezieniem u nas oryginalnej wkładki do mińska, w moim jest magnetoelektryczna na wymienne igły stalowe.
-
- 6250...9374 posty
-
- 375...499 postów
Witam,schemat pokazuje zasilanie z odczepu strony pierwotnej transformatora , z braku orginalnego transformatora nie wiem jakie napięcie było podane na silnik .Jeżeli koledzy posiadają taki odbiornik proszę o pomiar wartości napięcia zasilającego silnik.Pozdrawiam Darek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 2500...3124 posty
Wersji było kilka.
Zresztą już w masz przetoczone dwa schematy w wątku.
Do wiekszej ilości odnośniki masz tu:
http://rw6ase.narod.ru/000/rpl_s1/minsk_r7.html
tu kilka zdjęć, które być może mogą się przydac.
http://www.radioland.1bbs.info/viewtopic.php?t=723
tu parę zdjęć (podpisane Białoruś)
http://photo.qip.ru/users/migea11/200628092/206889098/
Zresztą już w masz przetoczone dwa schematy w wątku.
Do wiekszej ilości odnośniki masz tu:
http://rw6ase.narod.ru/000/rpl_s1/minsk_r7.html
tu kilka zdjęć, które być może mogą się przydac.
http://www.radioland.1bbs.info/viewtopic.php?t=723
tu parę zdjęć (podpisane Białoruś)
http://photo.qip.ru/users/migea11/200628092/206889098/
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
-
- 125...249 postów
W Mińsku który reanimowałem zasilanie silnika gramofonu było bazpośrenio z sieci (w szereg przez wyłącznik gramofonu).
Pozdrawiam przedświątecznie
Pozdrawiam przedświątecznie
stas2
-
- 1250...1874 posty
Poszperałem na strychu i odkopałem werk ( 40-letni) by pokazać jak można problem rozwiązać.
Bardzo często w radzieckich gramofonach stosowane były silniki na 127V zasilane z odczepu uzwojenia pierwotnego transformatora sieciowego.
Proponuję przeanalizować schemat i upewnić się jak być powinno. Z doświadczenia wiem, że są błędy w schematach i należy porównać kilka różnych edycji.
Nie dysponując oryginalnym transformatorem można poradzić sobie tak:
viewtopic.php?f=8&t=21433
Dobierając kondensator szeregowy należy uwzględnić fakt, że obroty silnika asynchronicznego zależą od częstotliwości prądu przemiennego zasilającego go i znacznie mniej od napięcia.
Po prostu dobierając go należy mierzyć napięcie na silniku, najlepiej zwykłym, wskazówkowym woltomierzem (nie cyfrowym !).
Bardzo często w radzieckich gramofonach stosowane były silniki na 127V zasilane z odczepu uzwojenia pierwotnego transformatora sieciowego.
Proponuję przeanalizować schemat i upewnić się jak być powinno. Z doświadczenia wiem, że są błędy w schematach i należy porównać kilka różnych edycji.
Nie dysponując oryginalnym transformatorem można poradzić sobie tak:
viewtopic.php?f=8&t=21433
Dobierając kondensator szeregowy należy uwzględnić fakt, że obroty silnika asynchronicznego zależą od częstotliwości prądu przemiennego zasilającego go i znacznie mniej od napięcia.
Po prostu dobierając go należy mierzyć napięcie na silniku, najlepiej zwykłym, wskazówkowym woltomierzem (nie cyfrowym !).
-
- 3125...6249 postów
Witam. W/g schematu jest podłączony na 127 V. Warto zwrócić uwagę czy nie istnieje możliwość możliwość przełączenia cewek na samym silniku. Swoją drogą to (wzrokowo) silnik ten mógłby napędzać małą pralkę. W importowanych kiedyś lodówkach "Saratow"zasilanych nap. 127V na wyposażeniu był transformator 220/127V.
-
- 375...499 postów
Witam kolegów,dziękuję za podpowiedzi.Porównałem schematy które znalazłem z moją radiolą i wyszło ,że odpowiada stanowi faktycznemu drugi z nich.Wnioskuję zasilanie silnika z napięcia 127V,nie będę wstawiał kondensatora w szereg dlatego że planuję wymianę transformatora zasilającego.Chce powrócić do zasilania przez duodiodę 5C4S,lampa zamówiona ,czekam na przesyłkę.Transformator chcę zlecić nawinąć,chyba iż może ktoś z kolegów posiada taki i zechce sprzedać ?Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt.Darek.