Telefunken terzola V

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

profaner
5...9 postów
5...9 postów

Telefunken terzola V

Post autor: profaner »

Witam

Już od dłuższego czasu czaiłem się żeby napisać ten wątek.
Wpadła mi w ręce "szafa grająca" w której jest concertino chyba 2093.
Szafa jest w stanie kiepski za to samo radio w bardzo dobrym.
Chciałbym wymontować radio i zrobić mu nowa obudowę.
Mam wiec kilka naiwnych pytań.
Po pierwsze :
Czy mogę odłączyć głośniki z szafy i podłączyć tylko zewnętrzne głośniki żeby mu nie zaszkodzić?
Głośniki wewnętrzne są podłączone w innym miejscu niż miejsce na dodatkowe głośniki, chodzi o to że nie wiem czy nie zrobię krzywdy odbiornikowi zmieniając mu obciążenie.

Szukałem jakiegoś schematu do radia ale nic nie znalazłem.

Druga sprawa radio było "luźne" i oderwał się jeden kabel - tak jakby łączący chassis z dolną płytą (teraz nie wiem co z nim zrobić).

Wiem, że brzmi to tak jakbym był lekkim ignorantem.
No niestety nie mam wielkiej wiedzy elektryczno -lampowej uczę się cały czas ale to jest temat rzeka.
Żebyśmy się dobrze zrozumieli nie chcę jakoś drastycznie przerabiać, profanować tego odbiornika.
Chcę go możliwie bezinwazyjnie wydobyć go z szafy dać mu nową obudowę i najchętniej podłączyć do kolumn głośnikowych z mojego domu.
Powiem nawet dosadniej że chcę go uratować bo stoi w niezbyt fajnych warunkach.
Wiem, że na forum jest taka trochę tendencja do rzucania kamieniami w podobnych heretyków więc się zabezpieczam:)

Tak technicznie nie mam zbyt dużej wiedzy (składam jakieś proste preampy lampowe) ale myślę że mam na tyle rozsądku aby nie dać się zabić prądem - to jako kolejne usprawiedliwienie.

Od kiedy kupiłem cały zestaw nie odpalałem go nawet żeby kondensatory się nie naładowały.

Zastanawiałem się również nad wydobyciem wmontowanych głośników i ustawieniem ich z radiem gdzieś w pokoju.
To chyba tyle.

Będę wdzięczny za wszelkie porady.

Teraz dosyć ważna dla mnie sprawa.
Trioda jest miejscem gdzie można się wiele nauczyć ale przebywają tutaj głównie hardcorowi radykałowie lampowi.
Jeżeli więc uważacie, że jestem ignorantem, człowiekiem któremu w waszym mniemaniu nie warto pomagać i w ogóle nie warto z nim gadać zamiast mi pojechać po rajtach możecie po prostu mnie zignorować.
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Telefunken terzola V

Post autor: gustaw353 »

Witam kolegę profaner'a.
Wnioskując z tego co piszesz to wcale nie jesteś profanem. Słusznie powstrzymujesz się od włączenia radia do prądu. Nie mając dostatecznej wiedzy i doświadczenia jest to rozumny krok.
Słusznie poszukujesz materiałów i zasięgasz języka w intrygującym Ciebie zagadnieniu. Od tego należy zaczynać! Concertino 2093 Telefunkena to zacny sprzęt – należy mu okazać respekt.
Piszesz o „szafie grającej”- co przez to rozumiesz? Możesz zaprezentować jakieś zdjęcia?
Kolego, o rajty możesz być spokojny. Zapewne znajdzie się ktoś kto Ciebie pokieruje.
profaner
5...9 postów
5...9 postów

No staram się nie być profanem jeżeli chodzi o technikę przynajmniej :)

Określenia "szafa grająca" używam dla uproszczenia - bardziej pasuje tutaj multimedialne centrum rozrywkowe lup Play station z lat 60-tych:)
Radio kupiłem jako sprawne tzn wiem na 100% ze poprzedni właściciel je podłączył i grało.
Sekcja wizualna (telewizor) jest wyciachana siekierą.

Dodam przykładowe zdjęcia:

http://www.radiomuseum.org/r/telefunken ... reo_v.html

gustaw353 dziękuję za odpowiedz :)
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Oczywiście że Ci pomożemy.Nie masz powodów do jeżenia się,Zrób dobre foty wnętrza,głośników i wszelkich połączeń i daj na forum.
Multimetr masz?Umiesz sie posługiwać?
pozdrawiam Tomasz

Radio (chassis) możesz śmiało włożyć w skrzynkę drewnianą a dodatkowe głośniki wyprowadzić .Śmiało można zastosować oryginalne tylko trzeba zrobić obudowy otwarte.Można wykorzystać starą obudowę.
profaner
5...9 postów
5...9 postów

Dziękuję bardzo kolegom za chęć pomocy :)
Myślę że zdjęcia zrobię po świętach i odnowię temat - niestety radio nie znajduje się w moim miejscu zamieszkania.
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Takie radiole świetnie grały.Co prawda mono ale dźwięk był b.dobry.
Wesołych Świąt.
T
profaner
5...9 postów
5...9 postów

no to jest akurat stereo :))
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Ha.Tym lepiej.Ale pełne stereo czy tylko wzmak?
T
profaner
5...9 postów
5...9 postów

Chyba pełne bo ma: 2 pary głośników (wysoko tonowe i szerokopasmowe) i wyjścia na dodatkowe głośniki też ma 2.
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Różnie bywało.Często był dekoder zewnętrzny.