EL34 SE klasa A - proszę o pomoc w doborze aplikacji.

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Re: EL34 SE klasa A - proszę o pomoc w doborze aplikacji.

Post autor: Piotr »

drvatican pisze:Wracając do tematu, zdecydowałem się na dwie możliwe konstrukcję, jedna z podwójną ecc83, a druga na ef86. Która z z tych konstrukcji będzie lepsza i dlaczego?
Mimo, że dostałeś lepsze propozycje chcesz, żeby inni poparli twój wybór.
Otóż układ, który wybierasz jest lepszy, ponieważ bardziej ci się podoba z jakichś względów.
Jeżeli nie wiesz z jakich, to nie buduj go, bo może nie działać, albo nawet być niebezpieczny.
Maciek1 pisze:Piotrze-> Podzielisz się schematem swojego "cudaka"? Chętnie bym zobaczył jak wygląda układ obmyślony przez Ciebie.
Było już dawno:
download/file.php?id=3882
Najdłużej goszczący w moim domu układ. Oczywiście z rezystorami zamiast dławików w zasilaczu.
a_a

Post autor: a_a »

Mimo, że dostałeś lepsze propozycje chcesz, żeby inni poparli twój wybór.
Otóż układ, który wybierasz jest lepszy, ponieważ bardziej ci się podoba z jakichś względów.
Piotrze, przykro mi ze nie zrozumiałeś całości mojego postu. Nie chciałem aby ktokolwiek popierał mój wybór, chciałem aby tak jak to zrobił Maciek1, któremu bardzo dziękuje, opisał pewne za i przeciw zamieszczonych przeze mnie układów, które na pewno w fazie końcowej różnią się brzmieniem. Ponadto, otrzymałem jedną propozycję która wymaga zmiany transformatora wyjściowego, i wg. Ciebie jest ona lepsza, ok - dla mnie nie.
Wybierając dwie aplikacje kierowałem się wieloma czynnikami - schematami które załączyłem (i innymi których nie załączyłem, a mam ich kilkanaście, sprawdzonych i działających od lat), dostępnością części które akurat posiadam, prostotą konstrukcji, które na końcu przyczynią się do jak najlepszego brzmienia wzmacniacza zbudowanego z tego co mam.
Jeżeli nie wiesz z jakich, to nie buduj go, bo może nie działać, albo nawet być niebezpieczny.
Niektóre sprawy o których nie napisałem są po prostu dla mnie oczywiste, i zadając pytania konstruktorom, elektronikom myślałem że dla nich też.
Sądząc po opisie Twojej lokalizacji, uczysz elektroniki przedszkolaków - to w pewnym sensie tłumaczy Twoje podejście.
Wszystkie konstrukcje elektroniczne, a nawet sam kabel elektryczny podłączony do sieci w niepowołanych rękach jest niebezpieczny, to jest obvious.
Przykre jest że status moderatora upoważnia do pisania nic nie wnoszących postów, zamiast pomagania do wręcz przeszkadzania. Moim zdaniem powinno być odwrotnie. Myślę, ze jest w tym pewien cel, ale jaki to już odpowiedzcie sobie sami.
Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: AndrzejJ »

Drvatican- jeśli chcesz prosto, to zrób najprościej jak się da, sam zaprojektuj, policz, może być nawet bez sprzężenia zwrotnego, wykonaj dobrze układ a będziesz zadowolony ;)
Pozdrówka.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

drvatican pisze:Ponadto, otrzymałem jedną propozycję która wymaga zmiany transformatora wyjściowego
Przykro mi, że nie zrozumiałeś całości mojego postu. Próbowałem w nim wytłumaczyć, że zmiana TG w tamtym układzie wcale nie jest konieczna.
drvatican pisze:Nie chciałem aby ktokolwiek popierał mój wybór, chciałem aby tak jak to zrobił Maciek1, któremu bardzo dziękuje, opisał pewne za i przeciw zamieszczonych przeze mnie układów, które na pewno w fazie końcowej różnią się brzmieniem.
Ale kilka postów wcześniej "za" w postaci mniejszych zniekształceń odrzuciłeś twierdząc, że chcesz mieć ich więcej!
To cóż można na to rzec? Ewentualnie zaproponować układ Atomica, zniekształca znacznie mocniej i na pewno ładniej.
drvatican pisze:Niektóre sprawy o których nie napisałem są po prostu dla mnie oczywiste, i zadając pytania konstruktorom, elektronikom myślałem że dla nich też.
Nie wiesz do czego służy dławik, jak się dobiera parametry transformatora zasilającego, a nawet jak wybrać punkt pracy lampy. Ciężko się więc domyślać co w takim razie zakładasz jako oczywiste.

W świetle powyższego skwitowanie propozycji lektury porządnej książki stwierdzeniem:
drvatican pisze:Wybacz ale jest tyle informacji w internecie że uważam to za zbyteczne.
uważam za... w sumie nie wiem za co, po prostu ręce mi opadły.
Skoro jest tyle informacji, to zgarniaj garściami i przyjdź się jeszcze podzielić, zamiast zadawać pytania.
drvatican pisze:Sądząc po opisie Twojej lokalizacji, uczysz elektroniki przedszkolaków
Tak, głównie przez internet.
drvatican pisze:Przykre jest że status moderatora upoważnia do pisania nic nie wnoszących postów, zamiast pomagania do wręcz przeszkadzania. Moim zdaniem powinno być odwrotnie.
Ależ uszczypliwe, zgryźliwe i wredne posty (byle bez błędów) może pisać każdy, nie tylko moderator. Wyjątkiem jest dział dla początkujących, gdzie z anielską cierpliwością odpowiadamy na najdziwniejsze i zarazem najprostsze pytania.
Zgryźliwymi postami chciałem ci dać delikatnie do zrozumienia, że może ten temat należało właśnie tam założyć...
V@MVampirE
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: V@MVampirE »

@drvatican

Człowieku nudzisz i mieszasz jak potłuczony.

Dostałeś wytłumaczenie dokładnie co i jak, łącznie z gotowymi propozycjami i wszystkim co trzeba. Wszystko co musisz zrobić to się doszkolić, poczytać i pomyśleć.
Chcesz prosty schemat i mający mocne (auudiofilskie) zniekształcenia:

http://diy007.net/modules.php?name=Foru ... opic&t=561

Trzeci post z tej strony, zbudowałem (bo jak go składałem to mało co jeszcze wiedziałem o lampach) słuchałem kilka lat, działał i był ok.
Teraz lampowe hi-fi mi przeszło rozmontowałem będę miał trafa do gitarowców, a do muzy składam krzemowy.

Co do książek to warto je zakupić, bo masz tam jakąś konkretną wiedzę, nie cuda i vooodoo pomieszane z faktami. Zwłaszcza że w polecanej, jest kilka fajnych schematów i wytłumaczeni dlaczego co i jak.
Akurat budowanie wzmacniacza lampowego do audio (gitarowe są ok) to rodzaj sztuki pomieszanej z hobby, nadawanie mu cudownych właściwości i efektów to autosugestia pomieszana a vooodoo.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Och, mój drogi, jakiś ty radykalny :)

Schemat, który przedstawiłeś jest całkiem w porządku - EL34 w połączeniu triodowym ma małą rezystancję wyjściową, a zniekształcenia przy małych mocach (czyli przeciętnym słuchaniu w domu na skutecznych głośnikach) są niewielkie. Da się słuchać, na pewno będzie lepsze od kilku przytoczonych w pierwszym poście wynalazków. Jedynie wzmocnienie może być za małe. Ja bym dodał jeszcze jeden stopień na 6SN7 lub ECC82.

Czy są zalety układu lampowego w porównaniu do krzemowego w audio?
Mnie wydaje się, że jest przynajmniej jedna. Układ o subiektywnie podobnej jakości odtwarzania, czyli "dobrze brzmiący", zbudowany w oparciu o lampy może być znacznie prostszy. Przez to łatwiej na lampach świadomie, w przemyślany sposób zaprojektować układ od początku do końca nie podpierając się gotowcami.
Cena wbrew pozorom wcale nie jest dużo wyższa. Porządne radiatory, tranzystory i duże kondensatory elektrolityczne też kosztują.
W każdym razie wykonywanie lampowca z przepisu, szczególnie znalezionego w internecie, bez dogłębnego zrozumienia zasady działania uważam za bezsens. O!
V@MVampirE
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: V@MVampirE »

Och, mój drogi, jakiś ty radykalny
:]

Tak zgadzam się, będzie prostszy i reszta też jest racją. Jedynie koszty, za trafo 150W do wzmacniacza w obudowie rack 1U zapłaciłem 150zł, pewnie całość do 350-400 podejdzie. Ale moc 2*20W w lampach to i tak większy koszt.

Tak czy siak, bez lektury nie da rady. Zmałpowanie gotowca nic nie uczy i pora by autor zmienił nastawienie. Bo potem będą posty w stylu: się wzbudza, buczy, wyyyyje, albo słuchać jakieś dziwne szumy.
a_a

Człowieku nudzisz i mieszasz jak potłuczony.

pamiętaj kolego że każdy mierzy swoją miarą, twoją już właśnie poznaliśmy.
Teraz lampowe hi-fi mi przeszło rozmontowałem będę miał trafa do gitarowców, a do muzy składam krzemowy.
powodzenia, jeśli uważasz że krzemowy jest lepszy niż lampowy to zgłoś się na badanie słuchu, zamieść wyniki na forum i będziemy dalej rozmawiać.
Akurat budowanie wzmacniacza lampowego do audio (gitarowe są ok) to rodzaj sztuki pomieszanej z hobby, nadawanie mu cudownych właściwości i efektów to autosugestia pomieszana a vooodoo.
j.w.

Inni koledzy, zajmuje się elektroniką od ponad 20 lat, nie będę tworzył elaboratów na temat, co umiem a co nie, jaką mam wiedzę czy jej nie mam, nie o to tu chodzi. Z lampami nie mam dużego doświadczenia (choć zrobiłem kilka wzmacniaczy, a słuchałem kilkunastu w tym kilku brytyjskich AN). Chciałem zasięgnąć tylko porady w różnicach pomiędzy kilkoma układami, od ludzi dla których wzmacniacze lampowe są pasją, i wiedzą o nich dużo więcej niż ja. Tak naprawdę to zrobienie każdej z tych aplikacji które zamieściłem nie przysparza mi żadnej trudności (być może zrobię każdy z nich z osobna jak tylko znajdę czas).
Tak czy siak, bez lektury nie da rady. Zmałpowanie gotowca nic nie uczy i pora by autor zmienił nastawienie. Bo potem będą posty w stylu: się wzbudza, buczy, wyyyyje, albo słuchać jakieś dziwne szumy.
człowieku daj se siana bo normalnie nic nie kumasz.

Wracając do tematu, Piotrze, jeśli byłbyś łaskaw jeszcze odpowiedzieć na parę pytań będę bardzo wdzięczny.
Napisałeś ze podwójna trioda (np.ecc83) ma za małe wzmocnienie, i żeby zastosować dodatkowy stopień wzmacniający na drugiej triodzie - o ile dobrze zrozumiałem (poza tym pewnie druga lampa wniesie dodatkowe zniekształcenia, czego chciałbym uniknąć) Mam pytanie, czy jedna ef86 będzie wystarczająca na przedwzmacniaczu? Jeśli mógłbyś zamieścić jakiś schemat przedwzmacniacza na lampach wg. których będzie to współgrać jak najlepiej, lub jakąś sugestie to z góry dziękuję. Pytanie również do wszystkich innych lampowych maniaków, jaka konfiguracja wzmacniacza Se na el34 przyniesie najlepsze efekty? ( pomijając Pye Mozart który zamieścił Maciek1)
Ostatnio zmieniony pn, 19 grudnia 2011, 20:59 przez a_a, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: AndrzejJ »

Jeśli wyczuwasz różnice między dobrze zbudowanym wzmacniaczem lampowym a krzemowym, to odradzam stosowanie pentod w stopniach wejściowych ze względu na ich szumy, które mogłyby Ci uszkodzić jakże wysublimowany słuch... :lol:
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Moi drodzy, nie czas na kłótnie, święta za pasem, godzić się czas. A najlepiej zająć się lampami.

:arrow: drvatican
-Jeden stopień ECC83 zazwyczaj nie zapewni wystarczającego wzmocnienia (ok 30-60x), chyba że masz bardzo wysokopoziomowe źródło. W moim przypadku nawet dwa stopnie na ECC82 (ok 100x) nie dały rady.
-Jedna pentoda, np. EF86 powinna być wystarczająca na całe wzmocnienie napięciowe, ale też szału ( w sensie zapasu) nie będzie.
-Szumy pentody są większe, niż triody, ale są to wartości nieistotne w audio, szczególnie we wzmacniaczu mocy. EF86 była projektowana jako wzmacniacz mikrofonowy, więc na stopnie napięciowe hi-fi nadaje się idealnie.
-Wystarczające wzmocnienie można osiągnąć za pomocą dwóch stopni triodowych, ECC83 (6SL7) i ECC82 (6SN7). Dodatkowe zniekształcenia będą daleko mniejsze, niż te w stopniu mocy, więc pozostaną niezauważalne.
-Moim zdaniem najlepiej EL34 brzmi w układzie triodowym (druga siatka połączona z anodą). Można wtedy nie stosować USZ, bo rezystancja wyjściowa jest niewielka. 5-6W w zupełności wystarcza do głośników >90dB/W.
-Wypowiadanie kategorycznych stwierdzeń typu "lampa w porównaniu do krzemowego..." jest o tyle nieuprawnione, że jest mnóstwo różnych urządzeń, każde o indywidualnej charakterystyce i naprawdę można się zdziwić. Poza tym nie to forum. Tu nie zastanawiamy się "jak brzmi" tylko "jak zrobić, żeby było dobrze/poprawnie/lepiej/oryginalnie/itd". Jeżeli zaczniesz rozprawiać o brzmieniu, to od razu kilku jegomościów się rzuci z pianą i do żadnego porozumienia nie dojdziecie, a rozmawiając o konkretnych układach i ich działaniu można zawsze w ścisły sposób pokazać kto ma rację i przede wszystkim dowiedzieć się czegoś ciekawego.

Wszystkim innym polecam lekkie ochłonięcie zamiast rzucania się na nową czarownicę.
Niniejszym utarczki uważam za zamknięte i zezłomowane i proszę o kontynuowanie wątku bez zbędnych emocji.
Awatar użytkownika
szewek
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: szewek »

Witam, a ja żeby poprzeć Piotrowy apel o pokój Bożonarodzeniowy dodam, że też buduję według Piotra schematu wzmacniacz SE, tyle że w końcówce daje rosyjską 6P3S-E (poza nią jeszcze jedna 6N8S i 6N9S) Widziałem piękną banieczkę którą zamiast tej wspomnianej może :lol: wkomponuję już w działający wzmacniacz http://sklep.lampyelektronowe.pl/?211,6l6g-tung-sol
Wrócę do tego w tym wątku viewtopic.php?f=18&t=15047 jak tylko czasu starczy...
Pozdrawiam,
Piotr.
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Półfabrykat w załączniku.
Kto się chce bawić, ma na zadanie domowe wartości elementów.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
szewek
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: szewek »

Mocno z pamięci, ale podam bo łatwe: :D R1-100k do 220k, R2,R6,R10-1k do 1,5k, R13-180ohm-220ohm/5W.
Pozdrawiam,
Piotr.
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)
a_a

witam
Mam nadzieje ze wszystkim święta przebiegają spokojnie i przyjemnie 8)
Znalazłem w końcu chwile czasu i dzięki Waszej pomocy poskładałem mojego sprzęta który wygląda tak:
Obrazek
Obrazek
Nie wygląda za specjalnie, ale jak pisałem wcześnie składałem z tego co mam akurat w domu. Obudowa jak widać ze starego tunera sat, zasilacz jest ze starej ruskiej radiostacji którą znalazłem kiedyś na złomie, trochę słychać przydźwięk, ale mam w planach zakup trafo toroidalnego i mam nadzieje ze się poprawi.
Wzmacniacz gra całkiem przyjemnie ;)
Z lampą ef86 wzmacniacz gra dobrze, ale chciałbym zmienić trochę design i zastosować w przedwzmacniaczu dwie podwójne triody oktalowe 6n9s (akurat mam takie dwie). Czy te lampy nadają się jako stopień przedwzmacniacza do takiego układu?
Odnośnie prowadzenia kabli, czy skręcanie ze sobą kabli (np.żarzenia) wpływa jakoś na poziom przydźwięku?
Czy rezystor na wejściu jest konieczny, czy jeżeli jest potencjometr to sygnał można podłączyć bezpośrednio do siatki ef86?
Czy odczep ultralinear można podłączyć bezpośrednio do siatki bez rezystora? Lub jak obliczyć jaka rezystancja powinna tam być?
Czy ekran oslona ekranująca ef86 (2,7) powinny być połączone do katody czy do masy? (widziałem na schematach i tak i tak dlatego nie wiem jak jest prawidłowo)
Dzięki i pozdrawiam
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

drvatican pisze:Nie wygląda za specjalnie, ale jak pisałem wcześnie składałem z tego co mam akurat w domu.
Co racja, to racja ;)
drvatican pisze:trochę słychać przydźwięk, ale mam w planach zakup trafo toroidalnego i mam nadzieje ze się poprawi.
Nie licz na zbyt wiele. Przydźwięk to raczej kwestia prowadzenia masy i żarzenia.
drvatican pisze:Z lampą ef86 wzmacniacz gra dobrze, ale chciałbym zmienić trochę design i zastosować w przedwzmacniaczu dwie podwójne triody oktalowe 6n9s (akurat mam takie dwie). Czy te lampy nadają się jako stopień przedwzmacniacza do takiego układu?
Będzie trochę za duże wzmocnienie przy dwóch stopniach, albo nieco za małe przy jednym.
drvatican pisze:Odnośnie prowadzenia kabli, czy skręcanie ze sobą kabli (np.żarzenia) wpływa jakoś na poziom przydźwięku?
Znacznie bardziej niż kształt transformatora.
drvatican pisze:Czy rezystor na wejściu jest konieczny, czy jeżeli jest potencjometr to sygnał można podłączyć bezpośrednio do siatki ef86?
Potencjometr nie jest idealny, czasem ślizgacz podskakuje i traci kontakt ze ścieżką, a wtedy będziesz miał wystrzały armatnie.
drvatican pisze:Czy odczep ultralinear można podłączyć bezpośrednio do siatki bez rezystora? Lub jak obliczyć jaka rezystancja powinna tam być?
Wszystko można, ale z rezystorem jest mniejsza szansa wzbudzeń i przeciążenia siatki. Nie dawaj mniej, jak 100R. Spokojnie możesz włączyć 1k.
A próbowałeś tryb triodowy?
drvatican pisze:Czy ekran oslona ekranująca ef86 (2,7) powinny być połączone do katody czy do masy? (widziałem na schematach i tak i tak dlatego nie wiem jak jest prawidłowo)
Obie są prawidłowe, z tym że jeżeli katoda nie jest połączona z masą dla sygnału (USZ), to lepiej podłączać bezpośrednio do masy.