Witam ponownie.
Piotrze niestety nie jestem pewien czemu ma służyć tak zorganizowany stopień wzmocnienia przed regulacją poziomu sygnału. Chociaż widziałem takie rozwiązanie w radiowęzłowym wzmacniaczu z lat pięćdziesiątych - ta jego część odpowiadała za współpracę chyba z mikrofonem.
Znalazłem ostatnio w czeluściach sieci internet projekt wzmacniacza zbudowanego na lampach EF86,ECC83 oraz dwóch EL34. Sądząc po schemacie i projekcie PCB pochodzi on prawdopodobnie z któregoś numeru czasopisma Elektor wydanego w okolicach roku 1984 lub 1985r. (Wnioskuję to po tym, że w listopadzie 1984 w niemieckim czasopiśmie Elektor opublikowano opis wzmacniacza pp na lampach EL84,EF86 i ECC83 z bardzo podobnym wzorem PCB i sposobem rysowania schematu).
Z krótkim opisem układu oraz zdjęciami można się zapoznać pod adresem:
http://mitglied.multimania.de/promitheu ... lifier.htm
Wedle opisu moc wzmacniacza wynosi około 20w co jest aż nadto wystarczające dla zastosowań domowych. Prawie wszystkie elementy wzmacniacza z wyłączeniem transformatorów, dławika oraz kondensatora filtru zasilacza rozmieszczono na jednostronnym PCB, które każdy może sobie wykonać w domu w odróżnieniu do projektu z poprzedniego postu.
Schematy ideowy oraz montażowy pozwalam sobie dołączyć do postu z uwagi na to, że strony internetowe czasami niespodziewanie znikają jak znany chyba wszystkim "Audioton". W chwili wolnej od pracy oczyściłem schemat montażowy z wzorem ścieżek tak aby nadawał się do wykonania PCB termotransferem.
Warto też zwrócić uwagę, że lampy końcowe pracują z polaryzacją automatyczną co może być ułatwieniem dla początkującego konstruktora ze względu na mniejszą komplikację zasilacza oraz wyeliminowanie możliwości błędnego ustawienie ujemnego napięcia na siatkach lamp EL34.
Ps.
Przepraszam za ciągłe podnoszenie tego wątku ale wydaje mi się, że warto zgromadzić tu trochę opracowań dla początkujących, którzy często szukają bezskutecznie prostych wzmacniaczy PP o mocy większej niż 10w. Może ułatwi im to trochę poszukiwania jeśli w jednym wątku dotyczącym prostych wzmacniaczy PP znajdą wiele projektów.
Edytowano: 14.12.2011r 10:55
Od wczoraj otrzymałem już trzy wiadomości PW związane z przytoczonym w tym poście projektem wzmacniacza za co dziękuję. Odpowiadam tu w temacie ponieważ odpowiedzi na pytania, któro otrzymałem mogą się przydać innym:
-Potencjometr montażowy umieszczony w okolicach siatki pierwszej lampy EL34 służy do regulacji symetrii sygnału docierającego na siatki lamp.
-Po zmianie punktu pracy lamp końcowych można spokojnie zastosować w miejsce EL34 sporo tańsze 6P3S ale trzeba się liczyć z ewentualnym spadkiem mocy.
Dzięki za zwrócenie na Pw uwagi na to, że gdy zniknie przytoczona strona to zniknie również opis ewentualnych problemów jakie można napotkać przy montażu tego wzmacniacza więc cytuję za źródłem (
http://mitglied.multimania.de/promitheu ... lifier.htm) nie wnikając w sensowność niektórych propozycji:
" (...)C15 and C16 filter caps were made one cap of value 470u, 350V with low esr. L1 was not used without any problems due to large caps. C9, C10 and C4, C6 were made 560n for lower frequency response. R5 was made larger for lower amplification because one channel was distorting for some reason due to very sensitive inputs. R21 and R22 were made 470R. In place of the R19-22 5W resistors I used flat inductance-free ceramic resistors. Last the output transformer was made massive"
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.