Efekty dżwiękowe.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- tedikruk111
- 625...1249 postów
Efekty dżwiękowe.
Mam pytanie do szanownych forumowiczów; jak się nazywa i jak się osiąga następujący efekt dżwiękowy, Koncert riff gitarowy a wrażenie odsłuchu jakby 0,5 km
od sceny, nie zmieniając natężenia dżwięku po paru sekundach [tak jakby jazda szybkim samochodem] przybliżamy się pod scenę. W studiu taki efekt to normalka
ale na żywo? Jak to się osiąga elektroniką?
Pozdrawiam tedi.
od sceny, nie zmieniając natężenia dżwięku po paru sekundach [tak jakby jazda szybkim samochodem] przybliżamy się pod scenę. W studiu taki efekt to normalka
ale na żywo? Jak to się osiąga elektroniką?
Pozdrawiam tedi.
Piłeś nie pisz. Nie piłeś-napij się.
- schizwania
- 100...124 posty
- tedikruk111
- 625...1249 postów
- czapa tranzystor
- 500...624 posty
Re: Efekty dżwiękowe.
MÓGŁ byś prościej...
Odpowiednio sterowany VCA, zatrudniony z kolei do regulacji czasu w np. reverbie, (pierwsza myśl, być może błędna). Ale jak to ma się do zastosowania lamp w gitarniakach to pojęcia nie mam... 

- tedikruk111
- 625...1249 postów
Płyta to;LIVIN*BLUES live wydana przez Muzę SX1471.Leżała sobie lat Xdzieści dorwałem patefon i straciła cnotę. Wrażenia słuchowe to jedno, ale jak to się robi
to też jest ciekawe.Muzycy w zasadzie o.....ą krzem a tym bardziej german to sądziłem że na forum gdzie są dyskutowane efekty gitarowe znajdzie się kilku forumowiczów co uchylą rombek tajemnicy.W latach70ych sam składałem jakieś *kaczki*na EM84 i FOK30.Dla tych co się nudzą mam prośbę; odpuście sobie.
Ja nie oczekuję schematów lecz informacji jak to jest zrobione.tedi.
to też jest ciekawe.Muzycy w zasadzie o.....ą krzem a tym bardziej german to sądziłem że na forum gdzie są dyskutowane efekty gitarowe znajdzie się kilku forumowiczów co uchylą rombek tajemnicy.W latach70ych sam składałem jakieś *kaczki*na EM84 i FOK30.Dla tych co się nudzą mam prośbę; odpuście sobie.
Ja nie oczekuję schematów lecz informacji jak to jest zrobione.tedi.
- czapa tranzystor
- 500...624 posty
Dalej nie wiem o co chodzi 

- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Ten opis brzmi jak, w pewnym sensie, 'sterowane echo' -- najpierw wydaje Ci sie, ze jestes w wielkiej sali a potem jakbys stal zaraz przy glosniku. Cos, jakby flanger tylko bez modulacji tonu. Niestety, to tylko moje wyobrazenie o tym, co napisales, wiec traktuj to z duza rezerwa.tedikruk111 pisze:riff gitarowy a wrażenie odsłuchu jakby 0,5 km od sceny, nie zmieniając natężenia dżwięku po paru sekundach [tak jakby jazda szybkim samochodem] przybliżamy się pod scenę.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
- tedikruk111
- 625...1249 postów
Dzięki TooL. Opisałeś to lepiej niż ja. Tak jeszcze dopytam czy"flanger"realizowany jest na mikserze czy operator 6 strun realizuje to sam?
- czapa tranzystor
- 500...624 posty
Jest jakiś film na you tube?
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Flanger'a (podobnie jak np. delay lub echo) zazwyczaj wpinasz w petle efektow wzmacniacza do gitary. Mozna tez przed wzmacniacz -- zalezy, co kto lubitedikruk111 pisze:"flanger"realizowany jest na mikserze czy operator 6 strun realizuje to sam?

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Są ciekawe procesory efektów, gdzie jakikolwiek parametr możesz płynnie regulować pedałem. Myślę że jakby odpowiednio zmienić głębokość i opóźnienie pogłosu to dało by to radę.
- czapa tranzystor
- 500...624 posty