Generator p.cz.

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Generator p.cz.

Post autor: zagore1 »

Czy ktoś mógłby udzielić mi podstawowych informacji na temat generatora p.cz.
Wiem tylko, że służy m.in. do regulacji filtrów pośredniej częstotliwości.
Interesuje mnie np. jakie są rodzaje generatorów, czy są to urządzenia samodzielne, czy muszą współpracować z np. oscyloskopem, czym się różni generator od woboloskopu, wobulatora. Jakaś podstawowa literatura.
Jestem w tym temacie laikiem :oops: Próbowałem drążyć temat przez google, ale bez efektu :(
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
Matizz
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Generator p.cz.

Post autor: Matizz »

Cześć!

Generatorz do strojenia P.Cz są jak sam napisałeś do strojenia filtrów p.cz.
Filtry muszą być zestrojone bardzo dokładnie, gdyż nawet małe odstępstwa mogą skutkować pogorszeniem jakości odbioru czy zmniejszeniem czułości.

Generatory takie powinny mieć lepsze parametry, a zwłaszcza stabilność częstotliwości niż zwykłe generatory W.cz.
Można spotkać generatory w.cz ze specjalnie rozciągniętą skalą, lub osobnymi przełącznikami do strojenia P.Cz, lub też całkowicie odosobnione.
Najczęściej są to częstotliwości : 128kHz, 450kHz i 10.7MHz, z możliwością przestrojenia o kilka %, np dla P.Cz 468 kHz.
1% niedokładności przy 450kHz to 4.5kHz czyli znacznie za dużo.

Często są to generatory wobulowane - z modulacja FM. Mają wtedy oprócz wyjścia sygnału, również wyjście do odchylania poziomego, lub impulsu synchronizacji.
Sygnał z wobulatora podłącza się na lampę współpracujacą z filtrem, a oscyloskop z sondą detekcyjną na S1 następnej lampy.
Na ekranie oscyloskopu uzyskamy wtedy charakterystykę przenoszenia filtru w funkcji częstotliwosci.
Jest to znacznie wygodniejsza metoda strojenia niż pomiary napięcia woltomierzem przy ręcznym przestrajaniu generatora.
Od razu widzimy jaki jest kształt krzywej i pasmo przenoszenia.

Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Matizz pisze:Cześć!

Generatorz do strojenia P.Cz są jak sam napisałeś do strojenia filtrów p.cz.
Filtry muszą być zestrojone bardzo dokładnie, gdyż nawet małe odstępstwa mogą skutkować pogorszeniem jakości odbioru czy zmniejszeniem czułości.

Generatory takie powinny mieć lepsze parametry, a zwłaszcza stabilność częstotliwości niż zwykłe generatory W.cz.
Można spotkać generatory w.cz ze specjalnie rozciągniętą skalą, lub osobnymi przełącznikami do strojenia P.Cz, lub też całkowicie odosobnione.
Najczęściej są to częstotliwości : 128kHz, 450kHz i 10.7MHz, z możliwością przestrojenia o kilka %, np dla P.Cz 468 kHz.
1% niedokładności przy 450kHz to 4.5kHz czyli znacznie za dużo.

Często są to generatory wobulowane - z modulacja FM. Mają wtedy oprócz wyjścia sygnału, również wyjście do odchylania poziomego, lub impulsu synchronizacji.
Sygnał z wobulatora podłącza się na lampę współpracujacą z filtrem, a oscyloskop z sondą detekcyjną na S1 następnej lampy.
Na ekranie oscyloskopu uzyskamy wtedy charakterystykę przenoszenia filtru w funkcji częstotliwosci.
Jest to znacznie wygodniejsza metoda strojenia niż pomiary napięcia woltomierzem przy ręcznym przestrajaniu generatora.
Od razu widzimy jaki jest kształt krzywej i pasmo przenoszenia.

Pozdrawiam
Matizz
:)
1. A gdzie mógłbym zobaczyć jakiś przykładowy generator częstotliwości : 128kHz, 450kHz i 10.7MHz?? Czy są to urządzenia generujące tylko te częstotliwości? Czy to 128kHz dotyczy przedwojennych odbiorników?
2. Jak wygląda w praktyce takie podłączenie wobulatora na lampę współpracujacą z filtrem?
(czy jet to przewód z np krokodylkiem?)
3. Co to jest ta sonda detekcyjna??

Wiem, że niektórym cierpną zęby czytając moje pytanie, więc prosiłbym o niekomentowanie :wink:
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
Matizz
625...1249 postów
625...1249 postów

AD1. U mnie na półce :D
Zrobiłem wobulowany generator tylko na te częstotliwości.
128kHz była stosowana głównie przed wojną, nie wiem czy jakieś powojenne radio miało tak niską p.cz. Zakłócenia lustrzane na falach krótkich znacznie by utrudniły odbiór przy tej wartości p.cz.

AD3, Sonda detekcyjna to zwykła sonda z diodą do prostowania napięcia W.Cz i kondensatorem do filtrowania, sprawdź schemat sondy W.Cz do V640.

AD2, sygnał z wobulatora podajesz na S1 lampy mieszającej, odłączając wcześniej obwody heterodyny i wejściowe.
Sonda detekcyjna powinna być tak zbudowana by pojemność kabla nie wpływała na pomiar - > czyli dioda na samym początku.
Podłączasz ją pod S1 lampy wzmacniacza P.cz, można też podłączyć ją na końcowym stopniu P.Cz, tam gdize jest detekcja M.cz, Wtedy będziesz miał na ekranie pasmo przenoszenia całego toru.

Przy strojeniu należy odłączyć ARW ponieważ wpłynie to na wyniki.

Ja sondę lutuję bezpośrednio do podstawki, krokodylek moze zrobić zwarcie jak się niechcący przekręci.

Pozdrawiam
Matizz
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Matizz pisze:AD1.
Zrobiłem wobulowany generator tylko na te częstotliwości.
Zrobić takiego generatora to ja nie jestem w stanie - nie te lata nie te oczy :cry:
A gdzie można go dostać i jaki jest to koszt??
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
Matizz
625...1249 postów
625...1249 postów

Poszukaj generatorów na allegro.

Fajny jest DDS z MJMu, ale to kupa kasy (no i ta modulacja prostokątem :? ).

Generator W.cz można kupić do 200zł.
Jeśli zamiast skali użyjemy miernika częstotliwości, to również uzyskamy dobry efekt.

Wobulator np K937 to wydatek od 200zł w zwyż.

Pozdrawiam
Matizz
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

Dlaczego modulacja prostokątem jest zła?
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
dipol
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: dipol »

OR Amur wojskowy miał 110khz stosowany z radiostacją R118
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Szukaj na Allegro urządzeń (generatorów) z wojskowego demobilu. Ja kupiłem taki ruski (o taki: viewtopic.php?f=37&t=13311 ) za trochę ponad 100zł i ma zakres 100-50000kHz, modulacja własna lub wewnętrzna (1000Hz), regulacja głębokości modulacji 0-90%. Do strojenia radioodbiorników w zupełności wystarczy. Czasami przydaje się też f-metr :roll:
Pozdrowienia!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Marcin K. pisze:Szukaj na Allegro urządzeń (generatorów) z wojskowego demobilu. Ja kupiłem taki ruski (o taki: viewtopic.php?f=37&t=13311 ) za trochę ponad 100zł i ma zakres 100-50000kHz, modulacja własna lub wewnętrzna (1000Hz), regulacja głębokości modulacji 0-90%. Do strojenia radioodbiorników w zupełności wystarczy. Czasami przydaje się też f-metr :roll:
Pozdrowienia!
Odgrzewam temat :-)

Dostałem coś takiego C4323 miernik z generatorem:
http://rw6ase.narod.ru/000/rez2/c4323priz.html
Czy ten generator jest coś wart?
Niestety brak instrukcji i nie mam zielonego pojęcia jak się używa tego generatora?
Czy muszę mieć jakąś sondę?
Po lewej stronie są 3 gniazdka : * , 1 , 465
Ta * to jest masa?
Może ktoś ma instrukcję albo opisze mi w prostych słowach jak się go obsługuje.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Miałem kiedyś podobny za grosze kupiony od towarzyszy. Jako miernik uniwersalny - taka zabawka, wystarczy do naprawy Pioniera czy innego Mazura. Podobnie jak ten generator, możesz "przegwizdać" tor p.cz ( 465 kHz) i m.cz (1kHz). Możesz tym BARDZO Z GRUBSZA zestroić p.cz w całkowicie rozstrojonym odbiorniku.
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

TELEWIZOREK52 pisze:Miałem kiedyś podobny za grosze kupiony od towarzyszy. Jako miernik uniwersalny - taka zabawka, wystarczy do naprawy Pioniera czy innego Mazura. Podobnie jak ten generator, możesz "przegwizdać" tor p.cz ( 465 kHz) i m.cz (1kHz). Możesz tym BARDZO Z GRUBSZA zestroić p.cz w całkowicie rozstrojonym odbiorniku.
A jak mom go podpiąć do siatki S1? Przez jakąś sondę?
Wołyń 1943. Pamiętamy!
klik

Post autor: klik »

Przez b. małą pojemność, czasem wystarczą skrę cone przewody :D
a.k.
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Ciekawa rzecz, jak napisał Telewizorek, do zgrubnego strojenia krajowych powojennych radyj (np. Pionierowate, Agowate, Calypsowate, Figarowate i inne Podhala) jest wystarczające (ciekawe jakie to jest szerokie?).
Tak gwiazdka oznacza masę.
Podejrzewam, że amplituda tego sygnału 465kHz jest dość mała więc ów sygnał możesz podać przez kondensator około 100pF na siatkę i będzie gitara. Jeśli jednak okazało by się, że amplituda przy strojeniu będzie się zwiększać to można zredukować ją poprzez dzielnik napięcia lub poprostu potencjometrem :P
Baw się!
PS. Znasz "zasady" strojenia radyj? Najpierw drugi filtr, potem pierwszy i warto odpiąć ARW choć ja tego nie robię :oops:
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU