Poszukję planów na tylnią ściankę do Pioniera w bakielicie
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
Poszukję planów na tylnią ściankę do Pioniera w bakielicie
Ponieważ okazało się że ta którą mam nijak do niczego nie pasuje, to szukam wymiarów aby ją zrobić własnoręcznie. Jeśli nie plany to może ktoś ma możliwość zrobić zdjęcie z podaniem wymiarów? Szczególnie chodzi mi o średnicę otworów wentylacyjnych i tych do podłączenia anteny i uziemienia, ponadto jaki jest luz między ścianką a obudową. Aha, jest to Pionier U2 jak ten
http://oldradio.pl/ilustracja/622054358 ... _U_II.html
Czyli ma te blaszane mocowania w obudowie.
http://oldradio.pl/ilustracja/622054358 ... _U_II.html
Czyli ma te blaszane mocowania w obudowie.
Re: Poszukję planów na tylnią ściankę do Pioniera w bakielic
Mam kilka Pionierków, jak masz ochotę podjedz (LU) to sobie pomierzysz 

-
- 25...49 postów
Witam!
Oto, co na szybko udało mi się zrobić. Z góry przepraszam za jakość "rysunku", ale nie jestem inżynierem
Napisz, jakie jeszcze wymiary są Ci potrzebne.
Pozdrawiam
captain
Oto, co na szybko udało mi się zrobić. Z góry przepraszam za jakość "rysunku", ale nie jestem inżynierem

Napisz, jakie jeszcze wymiary są Ci potrzebne.
Pozdrawiam
captain
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1250...1874 posty
Wielkie dzięki!!!
Resztę wymiarów już da się ze zdjęcia ściągnąć, mając resztę wymiarów. Trzeba się wybrać teraz po odpowiednią płytę pilśniową i do pracy.. Jeszcze raz dziękuję, bo wiem że nawet takie z pozoru proste zajęcie potrafi zająć trochę czasu.

-
- 50...74 posty
Witam, jaki materiał zamierza pan użyć/użył (niepotrzebne skreślić) ?jacekk pisze:Wielkie dzięki!!!Resztę wymiarów już da się ze zdjęcia ściągnąć, mając resztę wymiarów. Trzeba się wybrać teraz po odpowiednią płytę pilśniową i do pracy.. Jeszcze raz dziękuję, bo wiem że nawet takie z pozoru proste zajęcie potrafi zająć trochę czasu.
-
- 1250...1874 posty
Raczej płyta pilśniowa, nie laminowana. Wcześniejsze były chyba z czegoś w rodzaju prasowanej tektury robione, przynajmniej pamiętam że takie coś widziałem. Jednak o pilśń znacznie łatwiej, w każdym sklepie budowlanym można kupić ją za niewielkie pieniądze. Zobaczymy jak to wyjdzie, dużo wiercenia będzie to pewne.
-
- 25...49 postów
Mimo wszystko prosimy o pochwalenie się na forum efektem końcowym 
Pozdrawiam!
captain

Pozdrawiam!
captain
-
- 625...1249 postów
Witam
Zrysowane z kiepskiego zdjęcia:
Zrysowane z kiepskiego zdjęcia:
-
- 1250...1874 posty
No i podobnie mi wychodzi reszta wymiarów, odchyłki około 1mm ( zeskalowałem wydruk zdjęcia do prawdziwych proporcji) . Ale z tego co zauważyłem to odmian tych ścianek jest całe multum, otwory większe/mniejsze, dolne rogi okrągłe lub ścięte pod kątem 45 stopni, różne otwory przed przełącznikiem napięć tak samo różna ilość otworów wentylacyjnych.. Więc tu można wybrać wg. gustu jeśli nie wiadomo jaka ścianka była oryginalnie. Zobaczymy co z tego wyjdzie.. Jeśli się uda to jutro powinna być skończona.
-
- 3125...6249 postów
Witam. Nie wiem czy w tych grubościach są produkowane płyty spilśnione. Do wycinania otworów proponowałbym wybijak. Wiertło strzępi i wyrywa materiał.
-
- 1250...1874 posty
Grubość 3mm to najcieńsza jaką da się kupić pilśń. Wiertło do drewna powinno dać radę bez zbytniego niszczenia otworów, zresztą trzeba wiercić przez podkładki z obu stron płyty aby nie postrzępić materiału. U mnie to wygląda tak że kilka płytek jest sklejonych na rogach w jeden bloczek i dopiero taka kanapka będzie wiercona i cięta na wymiar.
-
- 125...249 postów
Kiedyś robiłem takie ścianki właśnie z twardej płyty pilśniowej o grubości 3 mm w/g oryginalnego wzoru. Zostało mi ich kilka niedokończonych i jedną mogę Ci podarować. Jeśli lubisz prace ręczne, to na pewno dasz sobie radę.jacekk pisze:Ponieważ okazało się że ta którą mam nijak do niczego nie pasuje, to szukam wymiarów aby ją zrobić własnoręcznie. Jeśli nie plany to może ktoś ma możliwość zrobić zdjęcie z podaniem wymiarów? Szczególnie chodzi mi o średnicę otworów wentylacyjnych
Po wypiłowaniu otworów, całość trzeba przeszlifować szlifierką oscylacyjną z drobnym papierem ściernym. Jeśli przy opisie coś nie wyjdzie, też daje się to usunąć szlifierką. Ja opisy robiłem tuszem, a następnie pryskałem cieniutko lakierem bezbarwnym. Po takim zabiegu ścianka wyglądała jakby miała już swoje lata.
-
- 1250...1874 posty
Dzięki, ale zrobiłem już 90% pracy przy ściankach. Zostaje mi tylko wykończenie całości na "glanc" i napisy. Wyglądają tak.. A zrobiłem kilka od razu bo w zasadzie jedna robota czy się robi jedną czy dziesięć. Do takich zabaw najlepsze są wiertła do drewna ze szpicem, i wiertarka stołowa z dosyć wysokimi obrotami. Nic się nie strzępi, nie rwie, otwory wyglądają jak z pod prasy.
-
- 1250...1874 posty
Nie wiem jak wstawić dwa zdjęcia do jednego postu więc zrobię dwa posty
Tak wygląda w zbliżeniu, mimo że zdjęcie i tak jest przyzwoite to w rzeczywistości jest bez porównania lepiej.

Tak wygląda w zbliżeniu, mimo że zdjęcie i tak jest przyzwoite to w rzeczywistości jest bez porównania lepiej.
-
- 625...1249 postów
Ja napisy robiłem termotransferem. Wychodzą takie jak prawdziwe po delikatnym przetarciu gąbką ścierną.
Proszę nie zwracać uwagi na schrzanione czcionki - to były testy. I ostatnia kartka folii.
Później już się tym nie bawiłem a pająki w środku nie narzekają
Proszę nie zwracać uwagi na schrzanione czcionki - to były testy. I ostatnia kartka folii.
Później już się tym nie bawiłem a pająki w środku nie narzekają