Wzmacniacz gitarowy na bazie JCM800 2203
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 15...19 postów
Wzmacniacz gitarowy na bazie JCM800 2203
Witam, mam problem z tym wzmacniaczem ponieważ nie działa poprawnie, wzbudza się przy ustawieniu potencjometrów w pozycji maksymalnej (wejście zwarte do masy- potencjometr w gitarze na 0). Uzwojenie wtórne połączone do masy, próbowałem zamiany tego połączenia bez zmian. Zamiana przewodów anodowych dała poprawę lecz nie w 100%. We wzmacniaczu gdy występuje wzbudzenie wystarczy zmniejszyć presence, oraz zmiana ustawieni przewodu usz daje poprawę . Występuje też przydźwięk 100Hz umasienie jednego z końców żarzenia daje poprawę lecz przydźwięk jest dalej słyszalny, można potencjometr gain zmniejszyć na 0 a master volume dać na maksa i słychać tylko ten przydźwięk nie ma znaczenie czy chassis ma uziemienie czy nie. Przylutowanie rezystora 1M bezpośrednio do siatki lamy pierwszej przy podstawce dało znaczącą poprawę i odsuniecie przewodu który do niej idzie . Zamiana dławika na rezystor nie dała zmiany jak i dokładanie pojemności w zasilaczu, bocznikowanie diod prostowniczy kondensatorem też nic nie zmienia. Zmiana ułożenia przewodów idących do podstawek względem siebie poprawia sytuacje i wzbudzanie występuje później. Zastosowana jest szyna masy. Tylko tego jeszcze nie zmieniałem bo jak dotąd to było dobre rozwiązanie. Ułożenie przewodu od usz w ekranie tylko pogarsza sprawę. Wzmacniacz ten ma dwa kanały clean na EF86 działa wyśmienicie ustawienie go na maksa daje tylko delikatny szum. Lampy w preampie to 6n2p ew. Jeśli macie jakieś dobre rady to podzielcie się nimi. Pozdrawiam Tomek .
Re: Wzmacniacz gitarowy na bazie JCM800 2203
Skoro już go masz "na warsztacie" a w preampie pracują 6N2P to uziom 9 nóżki lampy, nie zaszkodzi. W ogóle łatwiej byłoby gdybym miał go przed sobą, skąd jestes?
Wojtek SQ2KRZ
-
- 15...19 postów
Hej, 9 nóżkę też próbowałem umasić ale to nic nie daje, jestem z Piły.
No to niefart
kawałek drogi. Nogę 9-tą na stałe do masy polutuj. Kto tam z kolegów w pobliżu jest? Odezwać się!

Wojtek SQ2KRZ
-
- 15...19 postów
A ułożenie dławika ma jakiś wpływ.
Nie sądzę żeby dławik stanowił. Jeżeli jest taka możliwość włóż zamiast 6N2P ECC85 i dowiemy się wszystkiego. Da radę?
Wojtek SQ2KRZ
-
- 15...19 postów
9 nóżkę polutowałem do masy w pierwszej lampie jak i w 2; poprzednio sprawdzałem tylko w pierwszej wzbudzanie ustało ale jest tak na granicy przydźwięk 100Hz się też trochę zmniejszył ale to jeszcze nie to.
Zależy mi aby wzmocnienie było takie jakie jest a ecc85 ma chyba trochę mniejsze ale posiadam taka lampę. W sumie to z brzmienia jestem zadowolony.
A przewody idące do siatek lamp mocy mogą być przyczynom jeśli idą blisko wyprowadzeń lampy inwertera.
Pisownia!
Zależy mi aby wzmocnienie było takie jakie jest a ecc85 ma chyba trochę mniejsze ale posiadam taka lampę. W sumie to z brzmienia jestem zadowolony.
A przewody idące do siatek lamp mocy mogą być przyczynom jeśli idą blisko wyprowadzeń lampy inwertera.
Pisownia!
Sprawdź czy kable idące od anody przez kondesator do potencjometra i wracają na siatke są odpowiednio połączone na siatke ma iść suwak, raz zrobiłem na odwrót i głowiłem się z 2 dni o co biega 

Nie ma to jak postawić elektrolity mające aluminiowe obudowy na miedzianych laminatach... Może poczytaj o takowym połączeniu...
Ułła, ale się będą gryść
Wywał ten miedziowany laminat i daj zwykły. Jako styk ujemnego bieguna kondensatorów zastosuj kawałek blachy ocynkowanej gr 0,5mm z wywierconymi otworami jak na poniższym obrazku:
download/file.php?id=32620&mode=view
i te punkty lutnicze na wyprowadzeniach dławika porządnie zaizoluj.

Wywał ten miedziowany laminat i daj zwykły. Jako styk ujemnego bieguna kondensatorów zastosuj kawałek blachy ocynkowanej gr 0,5mm z wywierconymi otworami jak na poniższym obrazku:
download/file.php?id=32620&mode=view
i te punkty lutnicze na wyprowadzeniach dławika porządnie zaizoluj.
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
-
- 15...19 postów
Zmiana układu masy w gwiazdę nie przyniosła poprawy. O połączeniu tych elektrolitów to nie pomyślałem jak uporam się ze wzbudzaniem i przydźwiękiem to zmienię to.
Bardzo proszę stosować poprawną interpunkcję. Nawet najprostsze zdania przyjemniej się wtedy czyta.
Bardzo proszę stosować poprawną interpunkcję. Nawet najprostsze zdania przyjemniej się wtedy czyta.
Chodzi nie tyle o połączenie elektrolitów co o wyeliminowanie stykania się aluminiowego kubka kondensatora z miedzią. Oba metale nie lubią się zanadto i na ich styku dochodzi do korozji elektrochemicznej.
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
-
- 15...19 postów
To miałem na myśli 

-
- 15...19 postów
Czy powinno być tak, że nie ma różnicy czy umasiony jest koniec transformatora głośnikowego czy nie, tak samo jak w chwili ustawienia wzmacniacza tak aby się wzbudzał i odłączenie usz nie powoduje różnicy??
Jakoś tak kolega nieskładnie napisał, że trudno "złapać" myśl przewodnią.
Jeżeli nie podpinasz USZ można uzwojenia wtórnego nie podłączać do masy choć jest to wskazane (ja podpinam, painlust podobno nie i też wzmacniacz gra)
Jeżeli wykorzystujesz USZ podłączenie wtórnego do masy jest konieczne. Bardzo istotne jest która końcówka do masy, a która do USZ. Jeśli zrobisz niewłaściwei ze wzmacniacza wyjdzie generator
Jeżeli nie podpinasz USZ można uzwojenia wtórnego nie podłączać do masy choć jest to wskazane (ja podpinam, painlust podobno nie i też wzmacniacz gra)
Jeżeli wykorzystujesz USZ podłączenie wtórnego do masy jest konieczne. Bardzo istotne jest która końcówka do masy, a która do USZ. Jeśli zrobisz niewłaściwei ze wzmacniacza wyjdzie generator

Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡