Wzmacniacz ECC35 i 2x6V6 + dziala niepoprawnie

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Viayner
25...49 postów
25...49 postów

Wzmacniacz ECC35 i 2x6V6 + dziala niepoprawnie

Post autor: Viayner »

Witam,
Wlasnie eksperymentuje z ukladem jak w tytule, schemat jaki zalaczam nie jest w 100% moim schematem, ten jako ekseprymentalny jeszcze nie istnieje w pelnej wersji.
Chodzili mi o pokazanie ukladu na jakim sie opieram. Inwerter to ECC35/6SN7, koncowka to 2x6V6 brak R44, R47 i C29 - bezposrednie polaczenie z transformatorem. Zasilanie 290V.
Moj problem dotyczy tego iz jeden kanal dziala poprawnie a drugi praktycznie wogole.
Napiecia na lampach, punkty pracy rezystancje uzwojen itp. pomierzone i sa identyczne (+-2-3% to do korekty bedzie).
Gdy dam oscyloskop na anody pentod 6V6 w sprawnym kanale jest 280V sygnalu zmienego a na wyjsciu trafo kilkanascie V i dzwiek OK, za to w drugim kanale przy max wysterowaniu sygnal na anodach nie przekracza 30V a wyjsciowy to setki mV.
Sprawdzalem polaczenia, punkty pracy napiecia, sterowalem "zly" kanal z dobrego invertera a dobry ze zlego, lampy zamieniane miejscami, trafa w zlym kanale mialo zamieniane polaczenie uzwojen i nic to nie dalo zadnego wplywu na prace zlego kanalu, wyglada jakby pentody nie widzialy pelnego wysterowania.
To co wydobywa sie ze zlego kanalu jest poprawna sinusioda ale o znikomym poziomie.
Prosze o uwagi i sugestie.
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Wzmacniacz ECC35 i 2x6V6 + dziala niepoprawnie

Post autor: TooL46_2 »

1. Nie napisales, co sie dzialo gdy
Viayner pisze:sterowalem "zly" kanal z dobrego invertera a dobry ze zlego
Czy 'zly' dalej brzmial zle a 'dobry' dobrze?
2. Sprawdz, czy na pewno masz dobre kondensatory separujace koncowke od inwertera. Sprawdz wszystkie rezystory -- latwo pomylic i wstawic np. 10 razy za duzy albo za maly.
3. Sprawdz, jaki poziom sygnalu jest na wyjsciu 'zlego' inwertera podczas gdy na anodach 6V6 jest, jak piszesz, ~30V.
4. Jak C29 nie jest konieczny (choc jesli Ci sie wzmacniacz bedzie wzbudzal w pasmie ponadakustycznym moze pomoc to ujarzmic), to R44 i R47 powinny byc zawsze stosowane i montowane jak nablizej podstawki lampy.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Viayner
25...49 postów
25...49 postów

Witam,
Dziekuje za sugestie,
Po zmianie zly-dobry, nic sie nie zmienilo, koncowka ktora byla zla nadal pracowala zle, a dobra koncowka pracowala idealnie sterowana ze zlego inwertera, dlatego inwerter wykluczam.
Robilem wszelkie przychodzace mi do glowy pomiary i oba kanaly wygladaja identycznie, jak i rezystancje transformatora. Jedyne czego nie robilem to nie zamienialem fizycznie traf wyjsciowych, ale z pomiarow napiec wynika ze napiecia sa identyczne w obu kanalach - przy jakims zwarciu czy blednym polaczeniu cos by nie pasowalo.
Walcze z tym juz pare ladnych dni i chwilowo "rece mi opadaja".
Jedyna wystepujaca roznica to poziom sygnalu zmiennego na anodach pentod wyjsciowych.
Co do rezystorow i kondensatora zgadzam sie ale nie powinny miec one takiego wplywu na badany uklad. Bede o nich myslal przy dopracowywaniu ukladu. Narazie uklad musi zadzialac abym go dopracowywal.
ad 2. kondensatory mierzylem przed wstawieniem, ale nawet to czy mialo by to az takie znaczenie, sygnaly mierzone sa na siatce pentody mocy za rezystorem 1k i sa bardzo zblizone.
ad.3 Inwertery jak pisalem uznaje za dobre bo na obu dobra koncowka dawala dobry sygnal, miedzy nimi wystepuje roznica maksymalnego sygnalu ale to ze wzgledu na rozrzut parametrow lamp i korekcji rezystora katodowego, sygnal ten jest na poziomie 17Vpp i 15Vpp w tym "podejzanym" kanale, tyle ze on steruje jak wspomnialem dobra koncowke bez problemu.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Viayner pisze:Walcze z tym juz pare ladnych dni i chwilowo "rece mi opadaja".
To zazwyczaj oznacza, że powód jest bardzo prosty, tylko go nie zauważasz.

Moje sugestie:
1. Masz oscyloskop? Jeżeli tak, to obejrzyj przebiegi na siatkach sterujących lamp złego kanału.
2. Zamieniałeś miejscami lampy? Może któraś lampa mocy ma problem.
3. Na pewno transformatory są identyczne? Problem wygląda jak błędne połączenie uzwojeń.
4. Prądy spoczynkowe lamp mocy są w porządku?

ps. Polecam polskie znaki.
Viayner
25...49 postów
25...49 postów

Witam,
badalem oscyloskopem, szczegoly w pierwszym poscie ale dodatkowo:
- przebiegi badane na siatkach pentod sa identyczne i wynosza okolo 17Vpp
- prady katodowe identyczne i wyregulowane
- lampy byly przemieniane na wiele sposobow
- trafa byly na zamowienie, wstepne pomiary rezystancji = identyczne, probowalem zmian polaczenia uzwojen (podejzewalem ze ekran1 jest w tej sekcji co anoda2 i odwrotnie), ta zmiana powoduje pojawienie sie zamist sinusiody, paczki przypominajacej sygnal tv/synchronizacji + oscylacje. Napiecia sa identyczne w obu kanalach, wszelkie pomiary oscyloskopem czy miernikiem AC/DC daja wyniki bardzo zblizone, na pentodach mocy te roznice sa rzedu 286,3V i 283,6V (dobry i zly kanal). Jezeli trafa byly by zle czy mialy przebicia to te napiecia ciut by sie roznily.
Ale masz racje problem musi byc maly, z praktyki wiem ze szybciej bedzie rozebrac caly kanal i zmontowac go od nowa niz dalej szukac.
PS polskie znaki sa trudne, nie mam polskiego systemu/klawiatury nie jestem tez z polski, brakuje mi troche sprawdzania jak to jest na elektrodzie ale bede sie staral.
Pozdrawiam
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Gdybyś chciał się pomęczyć proponuję doinstalowanie "Polish programmer keyboard"
http://en.wikipedia.org/wiki/Keyboard_layout#Polish
Trzeba jednak wziąć pod uwagę skróty klawiszowe wykorzystywane przez różne programy np. Alt+l w sterownikach grafiki Intel lub Alt+c ATI
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Viayner pisze:Jezeli trafa byly by zle czy mialy przebicia to te napiecia ciut by sie roznily.
Niekoniecznie. Nie wiesz jak są nawiniete poszczególne sekcje, nie potrzeba przebić, wystarczy że kierunek nawinięcia którejś z nich będzie przeciwny. Podaj na uzwojenie wtórne jakieś znane napięcie zmienne, np. 6,3V i zmierz napięcia na uzwojeniach anodowych obydwu transformatorów.
Viayner
25...49 postów
25...49 postów

Witam,
zgadzam się przeciwnie któraś z sekcji i strumień mi się znosi, łączyłem różnie sekcje wczoraj i narazie bez poprawy.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Viayner pisze:zgadzam się przeciwnie
:?:
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Viayner
25...49 postów
25...49 postów

Witam,
problem rozwiazany, odwrotnie naniesiony opis koncowek transformatora a co za tym idzie uzwojenia wtorne byly zle polaczone. Teraz dziala dobrze. Dziekuje za uwagi.
Pozdrawiam
PS powinno byc oczywiscie "zgadzam się, przeciwnie..." jezeli to az takie wazne.
sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: sppp »

PS. Tak, to ważne. Jeśli nie chce ci się napisać porządnie, to komuś może się nie chcieć przeczytać lub odpowiedzieć. A poza tym:
Twoja stara piła leży w piwnicy.
Twoja stara piła, leży w piwnicy.
W tym przykładzie różnica jest bardziej widoczna.
Pozdrawiam
Sebastian

Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.