PP 300B

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

malaczek
125...249 postów
125...249 postów

Re: PP 300B

Post autor: malaczek »

Zastosowałem polaryzację mieszaną . Problem w tym jak najprościej ustawić równe prądy dla lamp ( rezystory 1 om w anodach i pomiar spadku napięcia na nich? ).
Natomiast "pływanie" to zmiany o kilkadziesiąt miliwolt napięcia anodowego w nieregularnym czasie.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

malaczek pisze:Zastosowałem polaryzację mieszaną
No to reguluj ujemne napięcie z dodatkowego zasilacza identycznie jak przy polaryzacji stałej.
Pomiar możesz zrobić na Rk jeżeli są dokładne, ewentualnie włączyć do nich dodatkowy dokładny rezystor 10R, czy 1R.
malaczek pisze: "pływanie" to zmiany o kilkadziesiąt miliwolt napięcia anodowego w nieregularnym czasie.
Albo masz zepsuty miernik, albo coś się wzbudza. A jak się zachowuje napięcie w ścianie?
malaczek
125...249 postów
125...249 postów

To "pływanie" widzę na oscyloskopie.
Co do regulacji prądów to jest problem gdyż lampy są połączone równolegle dla żarzenia (po dwie sztuki) i ze środka uzwojenia trafa przez wspólny rezystor do masy.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

W takim razie 1R w anodach to chyba jedyne wyjście, chociaż mało bezpieczne i eleganckie.
malaczek
125...249 postów
125...249 postów

Dlaczego mało bezpieczne i eleganckie?
Mam jeszcze jedno pytanie, czy warto jest dawać kondensator równolegle z rezystorem katodowym. Podział napięć jest 42V na rezystorze i ok 25V zasilacza nap.ujemnego.
Zastanawiam się również, jaki ustalić ostateczny prąd dla 300B, gdyż w karcie Western Electric prąd jest ustawiony na 170mA /350V ?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

malaczek pisze:Dlaczego mało bezpieczne i eleganckie?
No jak to? Masz punkty pomiarowe, które mają stały wysoki potencjał plus sygnał o największej amplitudzie dostępnej we wzmacniaczu.
malaczek pisze:Mam jeszcze jedno pytanie, czy warto jest dawać kondensator równolegle z rezystorem katodowym.
Jeżeli ma nie wychodzić z klasy A, to nie.
malaczek pisze:Podział napięć jest 42V na rezystorze i ok 25V zasilacza nap.ujemnego.
Nie odwrotnie? To szkoda było zawracać sobie głowę tym zasilaczem.
malaczek pisze:Zastanawiam się również, jaki ustalić ostateczny prąd dla 300B, gdyż w karcie Western Electric prąd jest ustawiony na 170mA /350V ?
Dla pary obleci. Jeżeli masz Rk i kontrolujesz prąd co jakiś czas, to można dać nawet 100mA na lampę.
malaczek
125...249 postów
125...249 postów

W założeniu zasilanie napięcia ujemnego siatek miało służyć przede wszystkim do regulacji symetrii prądów lamp końcowych gdyż te są nieparowane. Natomiast samo zastosowanie sztywnego minusa ma też na celu "zabawę" w testowanie co jest lepsze,fixed bias czy cathode bias :)
Nurtuje mnie cały czas sprawa kondensatora w katodzie. Czy jeżeli mam wspólny rezystor katodowy dający te 25% spadku napięcia i 75% napięcia ujemnego z zasilacza to czy stosowanie kondensatora ma sens?
Transformator , który zastosowałem ma odczepy dla napięć anodowych tak,aby można było stosować albo sztywny minus albo automatyczny przy zachowaniu ok.350V napięcia anoda -katoda dla lamp końcowych.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

malaczek pisze:czy stosowanie kondensatora ma sens?
Piotr post wyżej pisze:Jeżeli ma nie wychodzić z klasy A, to nie.
malaczek
125...249 postów
125...249 postów

Piotr,jak w Twoim pojęciu wygląda regulacja prądu Rk w katodzie triody bezpośrednio żarzonej do regulacji prądu przy połączeniu równoległym dla żarzenia?
Powiem tak, pomiar na rezystorze 1 om w anodzie wykazuje duży błąd w pomiarze.
Zastanawiam się, w jaki sposób dokonać symetrii prądów dla lamp?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

malaczek pisze:Piotr,jak w Twoim pojęciu wygląda regulacja prądu Rk w katodzie triody bezpośrednio żarzonej do regulacji prądu przy połączeniu równoległym dla żarzenia?
Ale przecież po to masz ujemny zasilacz, żeby nim regulować, czyż nie?
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Z gory przepraszam za OT ale nie moge sie powstrzymac -- obserwujac forum ostatnio musze powiedziec ze Trioda to naprawde forum nocnych markow ;)
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
malaczek
125...249 postów
125...249 postów

Witam
Dzisiaj znalazłem czas na wstępne pomiary.
I tak, moc uzyskuję ok 18W, pasmo przenoszenia bez zamkniętej pętli sprzężenia od kilku herców do 100kHz przy 3dB spadku.
Dla ciekawości dodałem sprzężenie zwrotne i pasmo dochodzi do 120kHz.
Z zamkniętą pętlą sprzężenia prostokąt przy 10kHz wygląda znacznie lepiej. W całym paśmie brak jakichkolwiek wzbudzeń.
malaczek
125...249 postów
125...249 postów

Kolejne moje nowe "doświadczenia" z lampami 300B.
Nie wspominałem wcześniej , że pary lamp pochodzą z dwóch różnych fabryk, electro-harmonix i Shuguang 300B-98B / Mesh Plate. I co w związku z tym? Ano to,że różnią się i to znacznie. Przede wszystkim przydźwiękiem. Chińskie lampy "brzęczą" i to mocno. Kiedy wcześniej pisałem o przydźwięku pochodzącym od żarzenia, Piotr poradził zamienić przewody żarzenia w parach i tak uczyniłem. Efekt, w kanale z EH zmalał do 5mV z ok.15, natomiast chińskie dalej mają na poziomie 20mV.
Kolejne pomiary wykazały, iż chińskie lampy mają mniejsze wzmocnienie, nieznacznie ale jednak.
Dołączam oscylogramy pomiarów i proszę o komentarz ich wyników. Wzmacniacz pracuję z pętlą USZ rezystancyjną (brak równoległego kondensatora).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

malaczek pisze:Dołączam oscylogramy pomiarów i proszę o komentarz ich wyników. Wzmacniacz pracuję z pętlą USZ rezystancyjną (brak równoległego kondensatora).
Nie ma tragedii, jest nawet całkiem nieźle, ale skoro masz generator i oscyloskop, to dobranie kondensatorka nie będzie bolało, a wynik będzie jeszcze lepszy.

Chińskie lampy... każdy musi się przekonać na własnej skórze.
Najczęściej przeprowadzany przeze mnie apgrejd sprzętów typu Jolida i spółka polegał na zmianie lamp z chińskich na normalne.
Poprawa nie była kwestią magicznych średnic i panoram, a prozaicznych szumów, przydźwięku i zniekształceń.
malaczek
125...249 postów
125...249 postów

Odkryłem przy okazji jeszcze jedną fajną rzecz, a mianowicie przy sygnale z generatora 20Hz ( tylko tyle pozwala mi ten sprzęt ) i zdawałoby się ustawowinych równych prądach (czyli symetrii ) jedna para lamp (chinskich ) wykazywała zniekształcenie sinusoidy. Regulując napięcie siatek tych lamp udało mi się ustawić symetrię "na oko " uzyskując prawidłowy sinus.